Hrana koja sprečava zapaljenje crijeva

Avatar photo

Doktori tvrde da jedan od najboljih načina za zaustavljanje zapaljenja crijeva ne leži u lijekovima, već u frižideru. Vaš imunološki sistem se aktivira kada vaše tijelo prepoznaje nešto što je strano – kao što su invazija mikrobe, polen biljke ili hemikalije. Ovo često pokreće proces zvan zapaljenje crijeva. Iako ovaj problem može biti privremen, ponekad zapaljenje uporno traje i dan za danom vam otežava svakodnevne aktivnosti.

Informisanje o ovom problemu je važno jer su mnoge velike bolesti koje nas pogađaju – uključujući rak, srčane bolesti, dijabetes, artritis, depresiju i Alzheimer – povezane sa hroničnim zapaljenjem crijeva.

Jedan od najmoćnijih alata za borbu protiv zapaljenja dolazi ne iz apoteke, već iz prodavnice prehrambenih proizvoda. “Mnoge eksperimentalne studije pokazale su da komponente hrane ili pića mogu imati antiinflamatorne efekte”, kaže dr. Frank Hu, profesor prehrane i epidemiologije na Odsjeku za ishranu na Harvard School of Public Health.

Izaberite pravu hranu i možda ćete moći da smanjite rizik od bolesti. Ukoliko pak odaberete pogrešne namirnice, mogli biste ubrzati proces javljanja bolesti.

Pokušajte da izbjegnete ili ograničite sljedeće namirnice, što je više moguće:

 • Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su bijeli hleb i peciva
 • Pomfrit i druga pržena hrana
 • Sokove i druge zaslađene napitke
 • Crveno meso (hamburgeri, šnicle) i obrađeno meso (hot dog, kobasica)
 • Margarin

Nije iznenađujuće što se ista hrana koja doprinosi zapaljenju crijeva, generalno smatra lošom za naše zdravlje, uključujući rafinisane ugljene hidrate, kao i crveno meso i obrađeno meso. Nezdrava hrana takođe doprinosi povećanju tjelesne težine, što je i samo po sebi faktor rizika za zapaljenje. Ipak, u nekoliko studija, čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir gojaznost, ostala je veza između hrane i zapaljenja, što ukazuje na to da povećanje tjelesne težine nije jedini pokretač ovog problema.

Dakle, u svoju ishranu ubacite puno sljedećih antiinflamatornih namirnica:

 • Paradajz
 • Maslinovo ulje
 • Zeleno lisnato povrće, kao što su špinat, kelj i kupus
 • Bademi, orasi i drugi orašasti plodovi
 • Masna riba kao što su losos, skuša, tunjevina i sardine
 • Voće kao što su jagode, borovnice, trešnje i narandže

Sa druge strane su hrana i pića za koja je utvrđeno da smanjuju rizik od zapaljenja, a uz to i hroničnih bolesti, kaže dr Hu.

Posebno je važno voće i povrće, kao što su borovnice, jabuke i lisnato zeleno povrće koje je bogato prirodnim antioksidantima i polifenolima – zaštitnim jedinjenjima koja se nalaze u biljkama.

Možda te zanima
veganska ishrana

Studije su takođe povezale orahe sa smanjenim markerima zapaljenja i smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Kafa, koja sadrži polifenole i druga antiinflamatorna jedinjenja, mogu takođe štititi od upale.

Da biste smanjili nivoe zapaljenja, odlučite se za zdravu ishranu. Ukoliko tražite plan ishrane koji pažljivo prati načine antiinflamatornog konzumiranja, uzmite u obzir mediteransku ishranu koja je bogata plodovima mora, povrćem, orašastim plodovima, cijelim zrnom, ribom i zdravim uljima.

Pored smanjenja zapaljenja, prirodnija, manje obrađena ishrana može imati značajan uticaj na vaše fizičko i emocionalno zdravlje. “Zdrava ishrana je korisna ne samo za smanjenje rizika od hroničnih bolesti, već i za poboljšanje raspoloženja i ukupnog kvaliteta života”, kaže dr Hu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh