Igra boja u enterijeru – kako boje utiču na vaše raspoloženje?

Avatar photo
boja u enterijeru

Boja u enterijeru koja preovladava direktan je odraz vaše ličnosti. Većina nas ne razmišlja toliko o bojama, ali ipak one i te kako utiču na naša raspoloženja. Uticaj zavisi od njihove starosti, pola, klime, ali određene boje (ili grupe boja) imaju tendenciju da izazivaju sličnu reakciju kod većine ljudi. Pored toga, boje imaju moć da promijene oblik i veličinu namještaja, kao i same prostorije.

Naime, one djeluju na tri osnovna načina: aktivno, pasivno i neutralno. Vrlo lako možete uskladiti boju svake vaše sobe sa vašim ličnim željama, ukusom ali i namjenom sobe. Svijetle boje su ekspanzivne i prozračne, što sobe čini većim i sjajnijim. Tamne boje su sofisticirane i tople te daju velikim sobama intimniji izgled.

boja u enterijeru

Plava

Plava spušta krvni pritisak, podstiče sporo disanje i smanjuje broj otkucaja srca. To je razlog zašto se smatra umirujućom, opuštajućom i spokojnom, a često se preporučuje za spavaće sobe i kupatila. Tamno plava ima suprotan efekat pa budi osjećaje tuge. Pastelna može pak biti neugodno hladna na zidovima i namještaju, posebno u prostoriji koja prima malo prirodnog svjetla. Ako se odlučite za svijetlo plavu kao primarnu boju u sobi, balansirajte je sa toplim nijansama namještaja i tkanine. Tirkizna nijansa ima moć da podstakne opuštanje u dnevnim sobama i velikim kuhinjama.

Crvena

Crvena podiže nivo energije sobi. Ona je dobar izbor kada želite da probudite uzbuđenje, posebno noću. U dnevnom boravku ili trpezariji, crvena privlači ljude i podstiče razgovor. U hodniku, oko ulaza, ona ostavlja jak prvi utisak. Dokazano je da crvena boja diže krvni pritisak i povećava brzinu disanja i otkucaja srca. Obično se smatra previše stimulativnom za spavaće sobe, ali ako tamo boravite samo noću, vidjećete je samo pod prigušenim svjetlom te će vam djelovati bogato i elegantno.

Žuta

Žuta asocira na sunce i komunicira sreću. Iako je vesela boja, ipak nije dobar izbor za glavnu boju prostora. Studije pokazuju da ljudi imaju veće šanse da gube živce u žutoj unutrašnjosti. Bebe takođe više plaču u žutim sobama. Ova boja ima tendenciju da stvori frustracije i ljutnju. Sa druge strane, u hromoterapiji koja kao glavni instrument koristi upravo moć boja, veruje se da žuta stimuliše nerve i pročišćuje tijelo.

Zelena

Zelena se smatra najmirnijom bojom za oči pa se često koristi kao glavna boja za uređenje. Vjeruje se da oslobađa od stresa tako što pomaže ljudima da se opuste. Takođe se smatra da podstiče plodnost, pa je odličan izbor i za spavaću sobu.

Narandžasta

Narandžasta izaziva uzbuđenje i entuzijazam. Iako nije najbolja ideja za dnevni boravak ili spavaću sobu, ova boja je odlična za prostorije u kojima se trenira jer evocira emocije potrebne za fitness rutinu. U drevnim kulturama, za narandžastu se vjerovalo da liječi pluća i povećava nivo energije.

Možda vas zanima: Kako osvježiti prostor bez mnogo ulaganja

Neutralne boje

Neutralne boje (crna, siva, bijela i smeđa) osnovni su alat dizajnera enterijera. Iako one ponekad izlaze iz mode, njihova vrlina leži u fleksibilnosti pa se kaže: „Dodajte boju da oživite prostor, oduzmite je da smirite situaciju.” Crnu je najbolje koristiti u malim dozama, kao akcenat. Neki stručnjaci čak tvrde da svaka soba treba dodir crne kako bi imala dubinu.

Roza

Ženstvenost, živahnost, toplina – sve to možete postići ovom bojom, samo ako odaberete pravu nijansu. Jarka boja fuksije može djelovati luksuzno i glamurozno, dok su svjetlije nijanse smirujuće i osvježavajuće. Ipak, s rozom treba biti oprezan – želite li izbjeći romantičan ili djevojački štih, ostatak enterijera neka bude vrlo umjeren i minimalistički.

Ljubičasta

Tamnoljubičasta je bogata, dramatična i sofisticirana. Ova boja je povezana sa luksuzom i kreativnošću. Lakše verzije ljubičaste, kao što su boja lavande i jorgovana, donose isti mir u sobu kao i plava boja, ali bez rizika da se stvori osjećaj hladnoće.

Možda te zanima
saveti za odrzivi zivot

Ova boja uvijek izgleda chic i moderno, katkad i vrlo luksuzno, posebno kada se kombinuje sa crnom, bijelom ili srebrnom. Zato je dobar izbor i za dnevne boravke, kao i kupatila ili kuhinje.

Koja je top boju za 2022. godinu koja će osježiti svaki enterijer?

boja u enterijeru

U paletama boja enterijera ove godine će preovladavati i postati apsolutni hit boja žalfije, što ni malo nije čidno s obzirom da nam je svima potrebna svježavajuća energija. Šumski tonovi su uvijek bili poželjni u kuhinji, trpezariji, ali i u kupatilu i spavaćoj sobi, jer doprinose osjećaju blagostanja i motivacije.

Zelena boja žaflije asocira na jug Frnacuske, odlično se uklapa u većinu drugih dijelova enterijera, ali i ističe neutralne komade namještaja.

Pustite mašti na volju, birajte boje koje za vas predstavljaju svijetlost. Nadamo se da smo vas podstakli da razmislite o važnosti boja po vaše raspoloženje, te da ćete ovaj članak iskoristiti kao podlogu prilikom određivanja boja za svoj stan.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh