Pet načina kako hodanje može promijeniti vaš život

Avatar photo

Hodanje nudi širok spektar zdravstvenih koristi, od poboljšanja mentalnog zdravlja do prevencije hroničnih bolesti. Nekoliko minuta hoda dnevno zaista može biti najbolja stvar za vaše tijelo.

Poboljšano mentalno zdravlje

Bilo da hodate na svježem zraku ili pokretnoj traci dok slušate svoje omiljene melodije, dokazano je da hodanje vodi poboljšanju mentalnog zdravlja. Studije su pokazale da su ljudi koji pate od depresije, a koji redovno hodaju 30-45 minuta, za tri mjeseca pokazali znakove poboljšanja, čak i onda kada im lijekovi nisu liječili simptome. Ova aktivnost vam daje energiju, smanjuje anksioznost i stres, poboljšava vašu sposobnost da se fokusirate, i daje vam potreban predah od brojnih obaveza.

Zdravije srce

Hodanje dokazano poboljšava nivo holesterola i krvnog pritiska, a sprečava i dijabetes koji dovode do bolesti srca i moždanog udara. Preporučuje se hodanje brzim tempom u trajanju od najmanje 30 minuta svaki dan kako bi vaše srce uživalo ove prednosti. Ako ovo niste u stanju odmah činiti, predlaže se šetanje u trajanju od nekoliko minuta. Što ste više u formi to bi šetnja trebala postajati duža.

Sprečavanje demencije

Demencija predstavlja rastuću zabrinutost među odraslima a vježba je jedan od dokazano najboljih načina da se ona spriječi. Redovno vježbanje može smanjiti šanse za razvoj demencije za čitavih 50 posto. Hodanje ne samo da pomaže vašem trenutnom zdravlju, već može zadržati i odgoditi poremećaje kao što je demencija.

Poboljšane kosti i mišići

Hodanje pomaže jačanju kostiju i smanjivanju simptoma artritisa. Ono može smanjiti frakture i simptome osteoporoze, tako što će spriječiti gubitak koštane mase. Mišići i zglobovi takođe uživaju benefite hodanja jer kretanje poboljšava distribuciju pritiska i hranljivih materija koji utiče na raspon pokreta uopšte i povećanje snage.

Gubitak težine

Zdrava težina može se održati svakodnevnom šetnjom. Ovo je odličan način da se spali višak kalorija i izgubi težina vremenom. Zbog niskog intenziteta napora morali biste biti dosljedni u odvajanju mnogo više vremena za ovu aktivnost od nekih zahtjevnijih vježbi.

Možda te zanima
djeca i digitalni svijet

Bilo da želite ojačati vaše srce ili vaš um, uzmite u obzir svakodnevno hodanje. Vaše tijelo će vam se sve više zahvaljivati u godinama koje dolaze.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh