Svakodnevna šetnja može promeniti vaš život nabolje! Saznajte kako….

Avatar photo

Hodanje je jednostavna i često zanemarena fizička aktivnost koja ima brojne koristi po naše zdravlje. Naime, samo nekoliko minuta hoda svakog dana može biti ključno za očuvanje i unapređenje vašeg fizičkog i mentalnog blagostanja.

Hajde da saznamo zbog čega je hodanje tako dobro za nas!

1. Dobro utiče na mentalno zdravlje

Bilo da hodate na svežem zraku ili po pokretnoj traci dok slušate svoje omiljene melodije, dokazano je da ova aktivnost izuzetno dobro utiče na mentalno zdravlje.

hodanje zdravlje

Hodanje može biti izuzetno efikasan način suočavanja sa stresom, anksioznošću i depresijom. Naime, tokom šetnje, telo otpušta endorfine, neurotransmitere koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju osećaj boli.

Studije su pokazale da su ljudi koji pate od depresije, a koji redovno hodaju 30-45 minuta dnevno, za tri meseca pokazali znakove poboljšanja, čak i onda kada nisu uzimali lekove.

Pored svega navedenog, hodanje pruža priliku za opuštanje uma, refleksiju i povezivanje sa prirodom, što može biti posebno korisno u današnjem brzom i stresnom načinu života.

2. Odlično je za srce

hodanje benefiti

Hodanje dokazano pomaže i u održavanju zdravog nivoa holesterola i krvnog pritiska, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa i poboljšava cirkulaciju, što sve zajedno smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Važno je početi postepeno, posebno ako niste navikli na redovnu fizičku aktivnost. Počnite sa kratkim šetnjama i postupno povećavajte vreme trajanja i intenzitet kako biste izgradili kondiciju. Važno je slušati svoje telo i prilagoditi tempo i trajanje šetnje svojim mogućnostima.

Kada budete spremni, ciljajte na 30 minuta hoda brzim tempom svaki dan ili većinu dana u nedelji.

3. Doprinosi smanjenju rizika od razvoja demencije

brzo hodanje

Redovna fizička aktivnost, uključujući hodanje, ima značajne koristi za zdravlje mozga i može biti ključna u prevenciji demencije. Studije su pokazale da osobe koje redovno vežbaju imaju smanjeni rizik od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti.

Hodanje je posebno korisno jer je jednostavno, pristupačno i može se lako uključiti u svakodnevnu rutinu. Dakle, čak i umereni trening, poput brzog hodanja, može imati pozitivan uticaj na mozak.

Vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu, potiče rast novih neurona i sinapsi te smanjuje upalne procese koji mogu doprineti pojavi demencije.

4. Jača mišiće i kosti

hodanje u prirodi

Možda te zanima
saveti za odrzivi zivot

Kada hodate, telo nosi svoju težinu, što je vrsta opterećenja koja potiče rast mišića i jačanje kostiju. Redovno hodanje može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase i smanjenju rizika od fraktura, što je posebno važno za prevenciju osteoporoze.

Osim toga, hodanje potiče bolju cirkulaciju krvi u mišićima i kostima, što doprinosi njihovom zdravlju i izdržljivosti.

Što se tiče zglobova, hodanje može pomoći u poboljšanju raspona pokreta i fleksibilnosti te smanjenju simptoma artritisa. Kada se kreću, zglobovi dobijaju potrebnu hranu i podmazivanje, što može smanjiti trenje i nelagodu.

5. Pomaže u borbi sa kilogramima

hodanje u paru

Hodanje je izvrstan način za gubitak kilograma i održavanje zdrave telesne mase. Iako se možda ne čini tako intenzivnim kao neki drugi oblici vežbanja, poput trčanja ili treninga snage, redovno hodanje može biti vrlo učinkovito u sagorevanju kalorija.

Prednost hodanja je u tome što je niskog intenziteta, što znači da ga možete praktikovati duže vremena bez osećaja prevelikog napora ili umora. To vam omogućuje da sagorevate kalorije tokom dužeg vremenskog perioda, što može dovesti do postupnog, ali održivog gubitka težine.

Dakle, bilo da želite ojačati vaše srce i vaš um, izgubiti kilograme ili razbistriti misli, razmotrite svakodnevno hodanje. Vaše telo će vam biti i više nego zahvalno u budućnosti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh