Savjeti za pakovanje i organizovanje piknika u prirodi – evo na šta ne smijete zaboraviti

Avatar photo
piknika u prirodi

Sa ushićenjem kada planiramo aktivnosti sa porodicom i prijateljima, dolaze i situacije da često znamo da zaboravimo na važne sitnice koje su od krucijalne važnosti za boravak u prirodi. Pakovanje i planiranje piknika u prirodi zvuči bezazleno, ali kao i u svemu i ovdje postoji check lista koja bi se trebala ispoštovati. S druge strane, organizovanje izleta može da bude zabavno ukoliko mu pristupite na pravi način. Da bi piknik prošao u najboljem redu, potrebno je nekoliko stvari uzeti u obzir.

piknika u prirodi
@pinterest

Step by step

Lokacija

Prvo i najvažnije, odaberite pravo mjesto za zabavu. Prije nego što krenete u potragu, razmislite o tome koliko osoba je planirano i šta će im biti potrebno. Ukoliko imate djecu, bit će vam potreban prostor za igru, a ako želite roštiljati, trebaće vam sigurna zona za postavljanje roštilja. Uzmite u obzir i druge faktore poput vremenskih prilika, dostupnosti vode i wc-a, te sigurnosti. Pod našim hashtag-om #gdjezaprvimaj, možete da pronađete TOP lokacije za 1. maj u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje priroda zaista ostavlja bez daha.

Hrana

Kad pronađete savršeno mjesto, počnite planirati jelovnik. Razmislite o hrani koju ćete poslužiti i koja količina iste vam je potrebna. Ukoliko je riječ o manjem društvu, možete ponuditi jela koja se jednostavno pripremaju kao što su sendviči, salate, voće i zdravi kolači. Kada je riječ o većem društvu, možete organizovati potluck piknik, što bi značilo da svaka pojedinačna osoba iz društva donosi svoje jelo za posluživanje.

Nemojte zaboraviti na piće! Voda, limunada i cijeđeni sokovi su uvijek dobar izbor, ali ukoliko želite ponuditi i nešto alkoholno, provjerite je li to dopušteno na lokaciji koju ste odabrali.

piknika u prirodi
@pinterest

Oprema

Kako biste se uvjerili da ne zaboravljate ništa, napravite popis stvari koje trebate ponijeti sa sobom. To uključuje stolice, deke, suncobrane, roštilj, igre za djecu i ostale potrepštine.

Još jednom je važno da napomenemo da ne zaboravite uzeti u obzir i ostale faktore poput vremena i sigurnosti. Ukoliko je predviđeno kišno vrijeme, možda ćete morati razmisliti o alternativnom planu, a ako ste na mjestu gdje ima divljih životinja, pobrinite se da ne ostavljate hranu na otvorenom.

Zaštita

Zaštita od insekata i alergija takođe je važna kako bismo izbjegli nepotrebne neugodnosti. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se zaštitite na adekvatan način.

piknika u prirodi
@pinterest

Nosite svijetle boje odjeće

Insekte najviše privlače tamne boje, stoga je najbolje odabrati svijetlu odjeću koja neće privlačiti iste. Poželjno je da pokrijte ruke i noge kako biste spriječili ubode insekata.

Upotrijebite prirodna sredstva za zaštitu

Prirodna sredstva poput eteričnih ulja lavande, limuna i eukaliptusa mogu pomoći u odbijanju insekata. Možete ih nanijeti na kožu ili proširiti miris ulja oko prostora za piknikovanje.

Izbjegavajte hranu koja izaziva alergije

Alergije na hranu su česte, stoga uvijek provjerite s gostima imaju li neke od alergija na određene namirnice. Izaberite namirnice koje su sigurne za sve, a ako neko ima alergiju na određeni sastojak ili namirnicu, pobrinite se da se to ne poslužuje.

Možda te zanima

Piknik u prirodi  je vrijeme kada se povezujemo s prirodom i jedni s drugima na način koji je jedinstven i nezaboravan. Kako bi se takvo iskustvo moglo ostvariti, potrebno je i dosljedno planiranje i priprema.

Najvažniji dio piknika u prirodi nije samo hrana i piće, već i zajednički trenuci s onima koje volimo. S tim u vezi, dok planiramo piknik, ne zaboravimo na najvažniji aspekt – zajedništvo i povezanost sa našim najmilijima.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh