Menstruacija može da bude i lakša – evo kako

Avatar photo
menstruacija

Oni dani u mjesecu i osjećaj koji nam je svima dobro poznat jednostavno su neizbježna stvar koju smo sve mi morale da prihvatimo. U ovim danima čini se kao da su se svi problemi svijeta spustili na naša leđa, kako fizički tako i emotivno. Iako smo prihvatile da jednostavno mora tako, to ne znači da ne možemo potražiti neke olakšice kako bi nam menstruacija prošla bar malo prijatnije.

Menstrualni grčevi

Donji dio stomaka, donji dio leđa i butine – mnogim ženama dobro poznate bolne tačke. Ukoliko ste i vi jedna od njih vjerovatno imate simptome primarne dismenoreje, drugim riječima menstrualni grčevi. Menstrualni grčevi su sasvim normalna stvar do koje dolazi usljed oslobađanja hormona zvanog prostaglandin. Naravno, naša tijela su različita na mnogo načina, pa je tako i u ovom slučaju. Dok se kod nekih žena ovi simptomi javljaju u veoma blagom obliku, kod drugih to ipak mogu da budu  jake glavobolje, vrtoglavica ili mučnina. Ukoliko su vaši simptomi jaki svakako bi najbolje bilo da se posavjetujete sa vašim ljekarom.

U slučaju da ste jedna od onih čiji simptomi ipak ne zahtijevaju doktora, predlažemo da pročitate i ovo: Uradi kod kuće – načini za ublažavanje menstrualnih grčeva

menstruacija
@pinterest

Ublažite nadimanje

Nadimanje je uobičajen simptom koji možete iskusiti prije ili tokom menstruacije, a zbog kojeg se možete osjećati kao da ste dobili koju kilu viška ili da imate na nepoželjan način zategnut stomak. Iako ne postoji jednistven lijek za ovakvo stanje, evo nekih od trikova koji bi vam mogli pomoći.

Voda je uvijek najbolji izbor

Možda vam djeluje neusklađeno da pijete više vode kada se osjećate naduto, ali istina je da što više vode unesete u organizam to bolje. Ukoliko ste u pokretu, obavezno imajte flašicu vode uvijek pri ruci i pokušajte da je punite što češće tokom dana.

Hranite se zdravo

Ukoliko još uvijek niste sigurni koju vrstu hrane treba da konzumirate tokom menstruacije, uvijek predlažemo zdravo. Izbjegavajte prerađenu hranu i previše soli, a na stomaku ćete vidjeti razliku. Ostale sigurne i zdrave namirnice su proteini poput ribe ili piletine, orašastih plodova i avokada. Poželite li ipak nešto slatko, a znamo da je u ovim danima teško odoljeti svim tim slatkišima, pokušajte sa tamnom čokoladom sa visokim procentom kakaa.

menstruacija
@pinterest

Izbjegavajte kofein

Da, kofein takođe može da iziritira vaš stomak, te izazove bolove, grčeve i nadimanje. Osim kofeina, poželjno je da izbjegavate i slatka i gazirana pića jer izazivaju isti efekat kao i kofein. ZdraviJa vam preporučuje da ovakva pića zamijenite šoljom toplog biljnog čaja koji će smanjiti nadimanje i ublažiti bolove tokom menstruacije.

Možda te zanima
bojanke za odrasle

Vježbajte

Sigurno da ovo trening nije na vašoj listi prioriteta tokom onih dana u mjesecu, ali imajte na umu da lagane vježbe tokom menstruacije mogu pomoći i povećanju protoka krvi, a ovo u ublažavanju simptoma menstruacije kao što je nadimanje.

Kvalitetan san

Umor od menstruacije je stvarna pojava, a bolne menstruacije dodatno utiču na taj umor. U situacijama kada se osjećate umorno tokom menstruacije kvalitetan odmor mogao bi pomoći vašem tijelu da se oporavi. Trudite se da ispnite pravilo koje nalaže 8 neophodnih sati sna.

menstruacija
@pinterest

Riješite se neugodnog mirisa

Miris koji naša vagina stvara tokom menstruacije potpuno je normalan i dio je rutine našeg tijela. Vagine su sopstveni sistemi za samočišćenje i rade na održavanju blago kisele ravnoteže kogom ciklusa, seksa i ovulacije. Ta ravnoteža potpomognuta je bakterijama koje se zovu laktobacili, a blagi vaginalni mirisi su normalni jer i oni sadrže ove korisne bakterije. Ovo područje možete održavati čistim tako što ćete oprati spoljašnju stranu prepona sapunom i vodom. Unutrašnjost vulve možete isprati toplom vodom, ne koristite sapun jer može da iritira i naruši pH ravnotežu vaše vagine.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh