Postoji li veza između radoholizma i pitanja mentalnog zdravlja?

Avatar photo
radoholizma posao rad radoholicar zdravlje

Termin radoholik se koristi u razne svrhe. Ako ostanete duže na poslu, radite od kuće ili ne idete na pauzu za ručak, uvijek će biti onih koji će vas zbog ovakvog ponašanja nazvati radoholikom. Ono što smeta jeste negativna konotacija koja ide uz ovaj termin, a koja ne mora uvijek da bude tačna. Poznato je da svako pretjerivanje, naročito u poslu, može da ima ozbiljne posljedice po mentalno i fizičko zdravlje pojedinca. Nova istraživanja otkrivaju vezu između radoholizma i pitanja mentalnog zdravlja, kao što su OCD i depresija.

radoholik

“Simptomi”

Ako ste se vezali za svoj radni sto i stalno provjeravate poruke koje ste dobili i odgovarate na njih i tokom slobodnih dana kao da vam život zavisi od toga se zove radoholizam ili zavisnost od posla. Takvo ponašanje će imati dosta negativan uticaj na vas i vaše opšte i mentalno zdravlje.

U jednom istraživanju, tim istraživača je posmatrao potencijalne veze između radoholizma i psihijatrijskih poremećaja poput ADHD-a, depresije, anksioznosti i OCD-a. Ustanovili su da (možda nije iznenađujuće, s obzirom na njihove navike koje izazivaju stres) su radoholičari postigli više od ne-radoholičara za sve proučavane mjere mentalnog zdravlja: ​​33 procenta su ispunili ADHD kriterijume, 26 procenata su ispunili kriterijume OCD-a, 34 procenta su ispunili kriterijume anksioznosti i 9 procenata su ispunila kriterijume za depresiju.

Prema istraživačima, rezultati ukazuju na zagonetku “pile – jaje”: Da li sve vrijeme rade zbog ovih poremećaja ili su ljudi s tim mentalnim zdravstvenim problemima naučeni da usvoje intenzivan raspored rada? Budući da je smjer odnosa nesiguran, nalazi naglašavaju potrebu daljnjeg proučavanja.

radoholizmu

Možda te zanima
kako da počnete

Rasteretite se

Bez obzira na to, znamo da je stres povezan sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kao što su bolesti srca. Tako da, razmislite o ovome i neka vam to bude još jedan od razloga da se provedete u petak. Istraživači su koristili sedam dijagnostičkih kriterijuma za klasifikaciju ovakvog ponašanja, uključujući redovno trošenje više vremena od namjeravanog, kao i zapostavljanja hobija ili vježbanja u korist rada.

Ako vam ovo zvuči poznato, vrijeme je da „spustite lopticu“. Ako, pak, imate bilo kakve simptome gore navedenih problema sa mentalnim zdravljem, vrijeme je da potražite pomoć stručnjaka.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh