5 zdraviJih navika za spavanje

Avatar photo
zdravlje

Da li se bacate i okrećete celu noć? Da li se budite pre zore i ne možete da zaspite? Kako žene stare i doživljavaju različite faze života, hormonalne promene mogu poremetiti i količinu i kvalitet sna, utičući na mentalno i fizičko zdravlje. Dobre vesti? Postoji mnogo toga što možete učiniti da poboljšate svoj san uz samo nekoliko podešavanja vašeg životnog stila. ZdraviJa ti otkriva nekoliko trikova!

Prema nedavnoj studiji, žene srednjih godina treba da imaju za cilj da dobiju sedam sati kvalitetnog, neprekidnog sna svake noći. Baš kao što se zdravo hranite i redovno vežbate, dovoljno sna bi trebalo da bude na vrhu vaše liste zdravih navika.

Ako se borite da zaspite – ili ostanete u snu – loše navike spavanja mogu biti krivac.

zdravlje
@pinterest

#1 Potrudite se da ustajete u isto vreme svakog dana

Izaberite jedno vreme za buđenje i držite ga se sedam dana u nedelji. Zaboravite na „spavanje vikendom“. Kvalitetan san zavisi od doslednosti. Vaše navike i potrebe menjaju se sa godinama. Treba da prihvatite ovu činjenicu. Na primer, ako se u svojim 50-ima sada automatski budite u 6 ujutro umesto u 7 (kao što ste to radili u svojim 40-im), ne pokušavajte da „prespavate“ tokom vikenda da biste igrali nadoknadu. 6 sati ujutro postaje vaša „nova normalnost“.

#2 Napravite svoju jutarnju rutinu

Ono što radite tokom dana postavlja osnovu za bolji san noću, a počinje sa vašim jutarnjim navikama buđenja. Jednostavne stvari kao što su izlaganje svetlu, pomeranje tela i duboko udisanje pomažu vašem telu da pređe iz osećaja pospanosti u osećaj budnosti. Zdrave dnevne navike takođe dovode do nižeg nivoa stresa i boljeg opšteg zdravlja.

#3 Izbegavajte kofein i alkohol

Kofein ima poluživot između šest i osam sati, što znači da polovina ostaje u vašem sistemu nakon tog vremenskog perioda. Na primer, ako popijete tri šoljice kafe tokom dana (poslednju u 14:00), otprilike 50% tog kofeina je još uvek u vašem telu u 22:00. Ovo važi za svaku hranu ili piće sa kofeinom, uključujući kafu, čaj, gazirana pića i posebno energetska pića. Isto za alkohol. Prestanite sa alkoholom tri sata pre spavanja i ograničite se na dva pića.

Možda te zanima
jesenje čišćenje

zdravlje
@pinterest

#4 Prestanite da vežbate 4 sata pre spavanja

Trebalo bi da vežbate svakodnevno iz mnogo razloga, to jedan od najlakših načina za poboljšanje kvaliteta sna. Zašto? Zato što vam vežbanje pomaže da zaspite brže, uživate u boljem snu i ređe se budite.  Međutim, ako je preblizu vremenu za spavanje – u roku od četiri sata – to povećava telesnu temperaturu. Da biste zaspali, vaša osnovna telesna temperatura mora da se snizi, a ne da poraste – otuda tačka prekida za fitnes.

#5 Odložite telefone

Pola sata pre odlaska na spavanje prekinite sa korišćenjem telefona, tableta i gledanjem televizije. Vaše telo treba da se spremi za spavanje a odvlačenje pažnje telefonom može stvoriti odlaganje odlaska u krevet.

Možda vam bude interesantno: 5 wellness trendova ovog leta

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh