Zašto je post dobar za zdravlje?

Avatar photo
post dobar za zdravlje

Iako se post uglavnom upražnjava iz religijskih razloga, on ima i velike benefite po zdravlje. Upravo zbog toga, ZdraviJa je odlučila saznati na koji je sve način post dobar za zdravlje i kako može naš organizam dovesti u stanje balansa.

Šta je post i kakve vrste postoje?

Post predstavlja voljno uzdržavanje od hrane, ili od hrane i pića na određeni vremenski period. Vezuje se za religiju, a postoji potpuni i delimični post. Potpuni post predstavlja potpuno uzdržavanje od jela, a delimični uzdržavanje samo od neke vrste hrane. Takođe, u zavisnosti od religije, može biti danonoćan ili da se upražnjava samo u određeno doba dana.

Osim toga, post se može upražnjavati iz drugih, nereligioznih razloga. Medicinski post se može upražnjavati radi detoksikacije organizma. U fiziološkom smislu, može se odnositi i na metaboličko stanje po potpunoj probavi i apsorpciji hrane.

post dobar za zdravlje
@pinterest

Postoji i dijagnostički post koji traje od 8 do 72 sata, u zavisnosti od uzrasta ispitanika. Često se preporučuje kao terapijski postupak. On se najčešće koristi kod identifikacije stanja kao što je hipoglikemija.

Hrana koja se konzumira tokom posta najsličnija je vegetarijanskoj i mediteranskoj ishrani. Voće, povrće i namirnice ribljeg porijekla bogate su antioksidantima koji pomažu telu da odstrani sve što je štetno. Osim toga, tokom posta uglavnom jedemo laganu hranu koja je lakša za probavu, čime se štedi vreme za eliminaciju toksina iz organizma.

Iskoristite period posta da iz svakodnevne ishrane izbacite sve sastojke koji negativno utiču na zdravlje. To podrazumeva margarin, sokove, beli heb, lisnato testo, rafinisani šećer i druge nezdrave namirnice. Sa druge strane, povećajte unos voća, posebno banana, jabuka i suvog voća, koje će zameniti slatkiše. Na taj način ćete nadoknaditi potrebu za šećerom.

Predlog posnog ručka: Veganski zeleni falafel

Zašto je post dobar po zdravlje?

Zahvaljujući posebnom režimu ishrane na kojem se post zasniva, mogu se sprečiti razna oboljenja koja nastaju kao posledica neuravnotežene ishrane. Organizam se u roku od 40 dana, koliko post traje, pročišćava od toksina koje unosimo svakodnevnom ishranom.

To se dešava jer telo koristi skladištene zalihe energije u organizmu. Iako se koriste postojeće zalihe energije iz organizma, a ne unose se nove, energije ne manjka. Štaviše, osobe koje poste neko vreme osećaju kao da imaju više energije i elana.

post dobar za zdravlje
@pinterest

S obzirom da su toksini smešteni u vitalnim organima kao što su pluća, jetra i debelo crevo, telo se tokom posta odmara, uklanja probavne smetnje, te se poboljšava cirkulacija. Post pospešuje rad srca, pluća i mozga jer ih opskrbljuje sa više krvi.

Možda te zanima
musli

Takođe, ovaj režim ishrane predstavlja oblik prevencije kardiovaskularnih bolesti. On dovodi hormonski sistem u ravnotežu, a posebno pomaže kod poremećaja rada štitne žlezde, te doprinosi boljem stanju celokupnog organizma tela i duha.

Postoje li negativne posledice posta?

Post nije, i ne bi trebao biti dugotrajan način ishrane i životnog stila. Često se polemiše o tome koliki vremenski period se preporučuje za ovaj režim ishrane. To je individualna stvar. Nekim ljudima je sedam dana posta previše, dok sa druge strane, postoje i oni koji bi na ovakvom načinu ishrane mogli biti više od stotinu dana.

Iako je s vremena na vreme potrebno pročistiti organizam od štetnih materija, ipak treba biti oprezan. Post se ne preporučuje svakome, a tu su na prvom mestu trudnice i dojilje, te određeni bolesnici kojima je hrana zapravo lek.

Posne recepte koje smo već spremali za vas, a i koje ćemo spremati u ovom predstojećem periodu posta, možete potražiti u rubrici JEDEM ZdraviJa magazina.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh