7 načina da ostanete produktivni i kada radite od kuće

Avatar photo

Mjere prevencije širenja koronavirusa nalažu i rad od kuće za sve one koji su u mogućnosti da to sprovedu. Rad od kuće može biti i blagoslov i prokletstvo, jer rad i život u istom prostoru mogu otežati produktivnost. Ali, postoje načini da se i od kuće postižu rezultati kao i na radnom mjestu.

Neki će po prvi put iskusiti kako izgleda rad od kuće, što znači da treba smisliti plan kako da zadržite pažnju na zadatku. Ukoliko se osjetite manje produktivnim nego što to želite kada radite od kuće, imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da povećate svoju efikasnost.

Uspostavite jutarnju rutinu

U osnovi, pristupite svakom novom danu kao da ste krenuli u kancelariju. Krenite da radite odmah iz kreveta, pijte kafu, tuširajte se i obucite prije. Džins je sasvim u redu za ovu priliku, ali definitivno recite ne cjelodnevnom ležanju u pidžami. Čak i ako vas niko ne vidi, to je ritual koji će vas pripremiti za dan, stvarajući potrebnu mentalnu distancu između kuće i radnog mjesta.

Pročitajte 10 stvari koje treba da uradiš prije 10 ujutru

Napravite namjenski poslovni prostor

Nemaju svi rezervnu sobu u koju mogu prebaciti kućnu kancelariju, ali vam je potreban određeni prostor koji signalizuje vašem mozgu (i vašoj porodici) da radite. To može biti sto u spavaćoj sobi za goste ili čak i vaš krevet, ali je jako bitno da zatvorite vrata i izolujete se.

kancelarija kod kuce

Napravite raspored

Ukoliko budete radili stvari onako kako ste isplanirali u rasporedu (koji uključuje vježbe, obroke i mentalne pauze), moći ćete dobro da se organizujete. Svoje obaveze rasporedite prema prioritetima. Posvetite se jednom zadatku i tek kada njega izvršite, pređite na drugi. U suprotnom ćete se izgubiti u silnim zadacima.

Multitasking

Obavite telefonske pozive tokom vožnje (bezbjedno naravno!) ili tokom jutarnje šetnje. Rješavajte jednostavne zadatke poput provjeravanja elektronske pošte i objavljivanja na društvenim mrežama dok vršite zadatke koji zahtijevaju malo koncentracije, kao što su kuhanje tjestenine ili savijanje veša.

Identifikujte i uklonite aktivnosti koje vam kradu dragocjeno vrijeme

Bilo da ste izgubili sat vremena na gledanje televizije ili ste pravili kolač koji vam je oduzeo mnogo radnog vremena, utvrdite šta od aktivnosti ne smijete i ne trebate raditi određenog dana, a onda napravite proaktivan plan kako zapravo da iskoristite vrijeme i budete efikasni.

Možda te zanima
bez alkohola

Možda vas zanima: 6 karakteristika zbog kojih ćete biti primjećeni na poslu

Opremite se smart uređajima

Investirajte u stvari koje će vam omogućiti da radite u pokretu. Ako imate pametni telefon, laptop, auto-punjač i prenosni WiFi, možete raditi u dvorištu, parku ili vašem automobilu, te ćete biti jednako efikasni gdje god se našli.

Upotrebite Pomodoro tehniku

Razvijen od strane gospodina po imenu Francesco Cirillo krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, ova tehnika upravljanja vremenom dijeli rad u 25-minutne komade sa 5-minutnim pauzama. Koristite tajmer tako da možete neprekidno da provjeravate sat i koristite svoje 5-minutne pauze za aktivnosti poput pravljenja čaja, zalivanja biljaka ili slično.

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh