7 načina da ostanete produktivni kada radite od kuće

Avatar photo
od kuće

Rad od kuće može biti i blagoslov i prokletstvo, jer rad i život u istom prostoru mogu otežati produktivnost. Ali, postoje načini da se i od kuće postižu rezultati kao i na radnom mestu.

Treba smisliti plan kako da zadržite pažnju na zadatku. Ukoliko se osetite manje produktivnim nego što to želite kada radite od kuće, imamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da povećate svoju efikasnost.

Uspostavite jutarnju rutinu

U osnovi, pristupite svakom novom danu kao da ste krenuli u kancelariju. Krenite da radite odmah iz kreveta, pijte kafu, tuširajte se i obucite pre. Džins je sasvim u redu za ovu priliku, ali definitivno recite ne celodnevnom ležanju u pidžami. Čak i ako vas niko ne vidi, to je ritual koji će vas pripremiti za dan, stvarajući potrebnu mentalnu distancu između kuće i radnog mesta.

Napravite namenski poslovni prostor

Nemaju svi rezervnu sobu u koju mogu prebaciti kućnu kancelariju, ali vam je potreban određeni prostor koji signalizuje vašem mozgu (i vašoj porodici) da radite. To može biti sto u spavaćoj sobi za goste ili čak i vaš krevet, ali je jako bitno da zatvorite vrata i izolujete se.

od kuće
@pinterest

Napravite raspored

Ukoliko budete radili stvari onako kako ste isplanirali u rasporedu (koji uključuje vežbe, obroke i mentalne pauze), moći ćete dobro da se organizujete. Svoje obaveze rasporedite prema prioritetima. Posvetite se jednom zadatku i tek kada njega izvršite, pređite na drugi. U suprotnom ćete se izgubiti u silnim zadacima.

Multitasking

Obavite telefonske pozive tokom vožnje (bezbedno naravno!) ili tokom jutarnje šetnje. Rješavajte jednostavne zadatke poput proveravanja elektronske pošte i objavljivanja na društvenim mrežama dok vršite zadatke koji zahtevaju malo koncentracije, kao što su kuvanje testenine ili savijanje veša.

Identifikujte i uklonite aktivnosti koje vam kradu dragoceno vreme

Bilo da ste izgubili sat vremena na gledanje televizije ili ste pravili kolač koji vam je oduzeo mnogo radnog vremena, utvrdite šta od aktivnosti ne smete i ne trebate raditi određenog dana, a onda napravite proaktivan plan kako zapravo da iskoristite vreme i budete efikasni.

Možda te zanima
pravilno trosenje novca

od kuće
@pinterest

Opremite se smart uređajima

Investirajte u stvari koje će vam omogućiti da radite u pokretu. Ako imate pametni telefon, laptop, auto-punjač i prenosni WiFi, možete raditi u dvorištu, parku ili vašem automobilu, te ćete biti jednako efikasni gde god se našli.

Upotrebite Pomodoro tehniku

Razvijen od strane gospodina po imenu Francesco Cirillo krajem osamdesetih godina prošlog veka, ova tehnika upravljanja vremenom deli rad u 25-minutne komade sa 5-minutnim pauzama. Koristite tajmer tako da možete neprekidno da provjeravate sat i koristite svoje 5-minutne pauze za aktivnosti poput pravljenja čaja, zalivanja biljaka ili slično.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh