Zašto je važna svakodnevna higijena nosa kod dece?

Avatar photo

Dnevna higijena nosa izuzetno je važna za održavanje nosa prohodnim i trebala bi biti dnevna rutina svih, a naročito dece i odojčadi. Zato se savetuje svakodnevno ispiranje nosa rastvorima na bazi morske vode. Morska voda smanjuje zadržavanje i vezivanje prljavštine, bakterija i virusa na sluznici nosa.

Autor: dr Ljiljana Buha, pedijatar, neonatolog

deca
@pinterest

Uloga nosa u zaštiti donjih disajnih puteva je izuzetno važna, posebno kod odojčadi i dece, zbog same specifičnosti anatomije nosa. Sluznica nosa koja oblaže nosnu šupljinu ima značajnu ulogu u zaštiti disajnih puteva i fomiranja glasa, dok ćelije epitela sluznice luče zaštitnu sluz. Grejanjem i vlaženjem vazduha na 32 stepena u nosnom delu ždrela, bez obzira na temperaturu udahnutog vazduha, onemogućava se prodiranje hladnog vazduha u pluća. Stalnim vlaženjem vazduha uz pomoć sluzi koja sadrži 95% vode, omogućava se održavanje normalne pH vrednosti u nosu i time se smanjuje mogućnost zadržavanja virusa i bakterija.

Praktično, sluznica je imunološki organ i kada je netaknuta uzročnike bolesti u disajnim putevima drži na sigurnom odstojanju.

Kada dođe do poremećaja funkcije sluznice nosa, ona gubi svoju zaštitnu funkciju. Jedan od tih poremećaja je začepljen nos, a razlozi koji dovode do toga su različiti. Snižena temperatura spoljnog vazduha povećava lučenje sluzi, sluznica nosa otiče i samim tim prohodnost je smanjena. Pregrejane prostorije isušuju sluznicu nosa i time omogućavaju naseljavanje raznih patogena.

Alergije takođe povećavaju otečenost sluznice i smanjuju prohodnost disajnog puta, a infekcije gornjih disajnih puteva su najčešće bolesti kod ljudi. Međutim, da li će se infekcija desiti zavisi od osobina samog čoveka, odnosno dece, te faktora sredine. Deca od ovih infekcija oboljevaju češće od odraslih, upravo zbog anatomskih i drugih odlika gornjih disajnih puteva. Takođe, infekcije deci prave veći problem, jer novorođenčad i odojčad ne znaju disati na usta. Zbog toga je održavanje disajnog puta, odnosno omogućavanje normalnog disanja kroz nos imperativ.

Možda te zanima
polazak u školu

Zašto morska voda kao higijena nosa?

Dnevna higijena nosa izuzetno je važna za održavanje nosa prohodnim i trebala bi biti dnevna rutina svih, a naročito dece i odojčadi. Zato se savetuje svakodnevno ispiranje nosa rastvorima na bazi morske vode. Ispiranje je naročito važno u vreme alergija ili virusnih infekcija kad deca borave u kolektivima (vrtiću, školi). Pored saveta da je potrebno često pranje ruku, savetujemo i redovno ispiranje nosa. Morska voda ima nekoliko poželjnih svojstava: so veže vodu iz otečene sluznice i time povećava obim disajnog puta, razmekšava sluz, te se ona lakše izbacuje, deluje kao prirodni antihistaminik, odnosno smanjuje i anulira efekte koje je proizveo zapaljenski proces, te, na kraju, morska voda smanjuje zadržavanje i vezivanje prljavštine, bakterija i virusa na sluznici nosa.

Važno je pomoći nosu, kao bitnom organu i čuvaru zdravlja deteta, da vrši svoju ulogu. To možemo uz pomoć rastvora za ispiranje nosa poput Marissima, jer uvek dajemo prednost rastvorima koji ne sadrže konzervans, kako ne bi naštetili sluznici nosa. Važno je napomenuti i da ispiranje nosa treba da se vrši na adekvatan način, kontinuiranim mlazom i pod laganim pritiskom, što takođe omogućavaju Marissimo rastvori. Kada govorimo o bebama, ispiranje nosa treba da bude što nežnije, kako ne bismo uznemirili bebu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh