7 načina da se rešite loših navika

Avatar photo
lose navike

Svi imamo neke loše navike kojih bismo želeli da se rešimo. Niko nije savršen i većina nas zna šta treba da radimo, ali ipak imamo poteškoća sa promenama.

Zato vam u nastavku donosimo strategije koje možete da počnete primenjivati već sada. Koliko će to potrajati zavisi od vašeg nivoa odlučnosti i želje za promenom.

Osoba koja želi da prestane pušiti može posebno imati koristi od prve dve strategije. Pušenje utiče na zdravlje ne samo pušača, već i svih ljudi u bližoj okolini, a prestanak ima toliko dugoročnih i kratkoročnih koristi. Svi znaju zašto je pušenje nezdravo i zašto treba da prestanu, ali možda ne razmišljaju o tome na ličnom nivou.

Možda te zanima
budzetiranje

Ovo su strategije!

  1. Napravite spisak problema koja vaše (loše) navike uzrokuju vama i ljudima oko vas. Pregled uticaja koji iste imaju na sopstveni život i vaše bliske ljude čini ih težim za ignorisanje.
  2. Napravite spisak koristi (za vas i bliske ljude) koje biste imali prestankom tih navika.
  3. Razmotrite svrhu navika i zašto ih radite. Da li je reč o dosadi, zbog koje previše vremena provodite na društvenim mrežama ili u gledanju Netflixa? Da li vam prisustvo na društvenim mrežama pomaže da se osećate manje usamljeno i da izbegnete strah od suočavanja sa društvenom anksioznošću? Otkrivanje osnove problema i njegovo rešavanje čini potrebu za navikom manje važnom.
  4. Pronađite nešto drugo što može zameniti tu naviku. Umesto da uzmete nezdravu užinu kada vam je dosadno ili kada ste umorni, prošetajte deset minuta ili napravite šolju čaja.
  5. Postavite ciljeve i nagradite se za svoje uspehe. Počnite sa nečim ostvarivim, kao što je promena obrasca tokom samo jednog dana, i potom učinite nešto lepo za sebe. Postavite sledeći cilj na tri dana, pa onda na nedelju dana. Svaki put kada postignete svoj cilj, osećaćete ponos i znati da možete živeti bez svoje navike.
  6. Tražite pomoć. Nema ničega lošeg u tome da zatražite pomoć od terapeuta ili prijatelja. Ne moramo uvek sve raditi sami, a priznati da nam je potrebna pomoć zahteva više snage nego pretvarati se da nam nije ništa.
  7. Odlučite koliko zaista želite prestati. Lako je biti strog prema sebi ili se osećati krivim, jer ne ispunjavamo lažna očekivanja savršenstva. Često mislimo da “moramo” biti nešto, kad zapravo samo treba da budemo svoji. Fokusiranje na svoje “nepotpunosti” čini da se osećamo loše i kao da ne zaslužujemo samoljubav ili samobrigu. Što više negujemo sebe, manje vremena imamo za ponašanja koja su potencijalno štetna ili gubljenje vremena.

Bez obzira na to koje destruktivne navike pokušavate promeniti, važno je biti strpljiv. Ako ostanete dosledni i nastavite se podsećati zašto želite promenu, sigurni smo da ćete postići uspeh.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh