8 zastrašujućih razloga zašto da prestanete kupovati deterdžente za veš

Avatar photo

Da li znate da vaš deterdžent za pranje veša može biti jedan od štetnijih proizvoda u vašem domu? ZdraviJa donosi sedam opasnosti koje mogu da se skrivaju u vašim proizvodima za veš.

Miris

Ova riječ odnosi se na stotine hemikalija, a velika većina tih hemikalija se čak ni ne koristi za čišćenje. Prema Radnoj grupi za zaštitu životne sredine (EWG), mirisi se računaju u pet najjačih alergena i mogu izazvati napade astme. Takođe su otkrili da 75% mirisa sadrži ftalate koji su povezani sa dijabetesom, gojaznošću i poremećajem hormona (koji utiču na razvoj i plodnost). Čak i prirodni mirisi ili eterična ulja u deterdžentima mogu se obrađivati ​​štetnim rastvaračima jer je to mnogo jeftinije nego destilacija.

Surfaktanti

U deterdžentu za pranje veša nalazi se veliki broj vrsta sredstava za čišćenje. Jedan sastojak ovih sredstava je destilat nafte ili sama nafta. Nafta, dobijena od sintetičke sirove nafte, koristi se za rastvaranje masti i gume. Istraživanje je povezalo naftu sa oštećivanjem membrane sluznice i pluća, kao i sa astmom i rakom. Još jedan vrlo toksičan čistač koji se nalazi u deterdžentu za pranje veša je fenol. Neki ljudi su veoma osjetljivi na ovu supstancu i mogu doživjeti teške neželjene efekte kada su joj izloženi – uključujući i smrt. Ovu hemikaliju brzo apsorbuje koža, a toksin se brzo širi po cijelom tijelu, oštećujući centralni nervni sistem, krvne sudove, srce i bubrege.

Izbjeljivač

Izbjeljivanje u domaćinstvu (natrijum hipohloritom) je poznato po izuzetno toksičnim osobinama. Kada izbjeljivač reaguje sa organskim materijama u okruženju, stvara se supstanca koja je veoma otrovna i smatra se kancerogenom. Ukoliko se izbjeljivanje koristi na radnom mjestu, OSHA (Uprava za sigurnost i zdravlje na radu) zahtijeva da se nose maska ​​i rukavice. Hlorni izbjeljivač je vrlo moćna i vrlo korozivna supstanca koja može nadražiti oči, kožu i respiratorni trakt. Kada se izbeljivanje pomješa sa drugim sredstvima, stvari se samo pogoršavaju. Štetni gasovi iz ovih mješavina mogu biti fatalni. Ukoliko se progutaju, ova sredstva mogu trajno oštetiti usta i grlo.

1,4-dioksan

1,4-dioksan, poznat i pod nazivom Dioksan ili Dietilen oksid, hemijski je nusproizvod etoksilacije, a kompanije koje koriste jeftinu sirovinu ga koriste za proizvodnju mekših deterdženata. Budući da ovo nije namjerni sastojak, proizvođači nisu obavezni da ih navode na etiketi proizvoda. Nažalost, kao i druge hemikalije koje se nalaze u proizvodima za pranje veša, dioksan je visoko toksičan i skoro dvije trećine svih komercijalnih deterdženata je kontaminirano ovom hemikalijom. Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država smatra da dioksin predstavlja povećanu prijetnju i javnom snabdevanju vodom.

Fosfati

Fosfati se koriste kako bi deterdženti postali efikasniji u vodi. Oni razređuju čestice prljavštine i uklanjaju mrlje tako što omekšavaju vodu i omogućavaju slobodnije formiranje sudova, čime se povećava snaga čišćenja. Fosfati ostaju aktivni i nakon procesa obrade otpadnih voda. Završavaju u rijekama i jezerima, gdje djeluju kao “toksično đubrivo”. Opšte je poznato da su fosfati opasni, prema tome, mnogi proizvođači deterdženata za pranje su ih eliminisali iz njihovih formula.

Na njihovom mjestu sada nalazimo EDTA, etilen diamin tetraacetsku kiselinu. Iako nije toliko štetna kao fosfati, EDTA je i dalje prilično otrovna.

Možda te zanima
kišno vrijeme

LAS

Linearni alkil benzen sulfonati (LAS) su sintetički petrohemijski proizvodi. Možda ćete ih vidjeti kao “anjonske površinsko aktivne materije” na etiketi proizvoda. LAS je jedan od najčešćih površinski aktivnih materija koje se koriste u deterdžentu i može sadržati do 30% ukupne težine proizvoda. Kancerogeni i reproduktivni toksini kao što je benzen se puštaju u životnu sredinu tokom procesa proizvodnje. Ovde EWG klasifikuje LAS kao proizvod koji izaziva “stepen zabrinutosti” u okruženju.

NPE

Nonylphenol etoxylates (NPE) je vrsta jeftinog, nejonskog surfaktanta. To je zabranjena supstanca u Kanadi i Evropskoj uniji, ali se i dalje može naći u SAD-u. NPE stvara dugačak spisak zdravstvenih problema, uključujući štetu u razvoju fetusa i fizičke funkcije.

Budžetski problemi

Znate onaj osjećaj kada mislite da nikada nećete završiti sa vešom svoje porodice? Prosječna porodica svake nedelje potroši veliku količinu novca samo na sredstva za čišćenja doma. Riješenje? Domaći deterdžent! Čitajte i dalje magazin ZdraviJa, jer uskoro donosimo nekoliko recepata za homemade deterdžent.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh