To Do: Proljećno čišćenje kreće SAD!

Avatar photo

Došlo je i to vreme godine koje svi dugo čekamo – Proljeće! Nakon duge zime, vreme je da svom domu daš novi život. Za tebe smo pripremili nekoliko saveta koji će tvoje proljećno spremanje učiniti brzim ali i zabavnim! Možda ti sada čišćenje zvuči kao samo još jedan zadatak na tvojoj To Do listi, ali opusti se, uskoro ćeš uživati u blistavo čistoj kući.

Napravi plan

Proljeće je obično puno neočekivanih događaja, praznika i još mnogo toga. Tako da je potrebno da isplaniraš vrijeme kada ćeš očistiti kuću. Naš prijedlog je da to radiš u većim vremenskim intervalima. Potrebno je da bude dovoljno toplo kako bi se sve oprano moglo i osušiti. Prođi kroz svoj raspored kako bi pronašla vrijeme u trajanju od najmanje dva sata u komadu i to svaki dan, kako bi uspjela da spremanje završiš u jednoj sedmici. Planiranje će ti pružiti osjećaj da već nešto radiš kada je čišćenje u pitanju.

Ukoliko je tvoje vreme ipak ograničeno, zadaj sebi jasan cilj- jedna prostorija nedeljno. Na ovaj način ćeš kroz par sedmica ipak uspeti da spremiš sve što si želela.

Pripremi listu

Proljećno čišćenje
@pinterest

Napravi spisak svega što želiš da spremiš, kako bi bila sigurna da ćeš završiti sve što si želela ovog proljeća. Iako postoje neki zadaci koje znaš napamet, jer ih radiš svake godine, ali postoji i nekoliko onih koje ne radiš uvijek, zato napravi spisak.

Napravi listu pjesama

Voliš imati čistu kuću, ali ne voliš uvijek čistiti? Muzika sve učini boljim! Upravo sada, kada još ne čistiš, napravi spisak svojih omiljenih pjesama, tako da ih imaš spremne kada za to dođe vreme. Ovako ćeš se osjećati srećnije u pogledu čišćenja i nećeš odugovlačiti kada je početak čišćenja u pitanju. Uz to, ovo će ti dati dobru energiju i doneti bolje raspoloženje, tako da će dosadno čišćenje da proleti za čas!

Nabavi omiljeni pribor

Ne znamo  za tebe, ali mi znamo tačno koja sredstva za čišćenje želimo koristiti, gdje ih želimo koristiti i kako ćemo ih primjenjivati. Pogodila si, radi se o prirodnim sredstvima za čišćenje o kojima smo već nekoliko puta pisali. Napravi spisak stvari koje su ti potrebne. Obnovi zalihe potrebnih stvari sa kojima čistiš.

Možda vam se svidi: Trikovi za čišćenje na prirodan način

Proljećno čišćenje
@pinterest

Riješi se svih viškova

Ovo je još jedna tema o kojoj smo često pisali u ZdraviJa magazinu. Stvari koje ti više nisu potrebne možeš pokloniti, prodati, reciklirati, ali ih svakako nemojte baciti. Važno je da se zaista rešiš viškova svoje stare garderobe, ili sitnica koje više ne koristiš. Ovim ćeš osloboditi prostor za nove stvari i osvežiti svoj dom.

Možda te zanima
odmor

Zapiši svoja očekivanja

Ovo je jedan od ključnih koraka kada je u pitanju proljećno čišćenje. Prelijepo je zamisliti čistu kuću, bez otisaka prstiju, otisaka cipela, prljavih zidova, i još mnogo toga. Međutim, ukoliko se radi o kući sa malom djecom, to nije tvoja stvarnost. Dakle, važan dio priprema za čišćenje podrazumijeva vraćanje na ono što je realno. Na kraju krajeva, čišćenje će biti stresno ako je tvoj cilj savršenstvo. Ali ako je tvoj cilj zdravlje, zdrav razum i sigurnost tvoje porodice, ti ćeš  još više uživati u naporima!

Uključi porodicu

Čišćenje će proći brže i biće zabavnije ukoliko uključiš i članove svoje porodice u ovu aktivnost. Svakako je jako dobro decu od malena učiš da je posle igranja potrebno da svoje igračke vrate na mesto. Zbog toga ovo može postati nedeljna porodična aktivnost. Pored toga, čišćenje sa partnerom može dodatno da ojača vašu vezu i pomogne u podeli posla kod kuće.

Izvor: Besserme.com

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh