Kako ostati umeren i ne udebljati se tokom Vaskrsa?

Avatar photo
vaskrsnja trpeza

Praznici su vreme kada se opuštamo i ne vodimo računa o tome šta i koliko jedemo, pa je obično Vaskrs izgovor ukoliko kazaljka na vagi pokaže nekoliko kilograma više. Naime, jela koja se tradicionalno pripremaju za ovaj praznik obično uključuju tešku hranu i mnogo nezdravih i prerađenih sastojaka.

Na uobičajenoj vaskršnjoj trpezi može se pronaći šunka, kuvana jaja, rolati i druga jela od mesa, kao i mnoštvo poslastica. Zbog toga ne čudi što ova obilna trpeza obično rezultira povećanim energetskim unosom. Sve je tako fino i primamljivo da nas jednostavno tera da nastavimo da jedemo.

Naravno, treba da se opustite i uživate u hrani.

No ipak, neke stvari bi trebalo uvek imati na umu. U nastavku vam donosimo odlične savete koji će vam pomoći da vas ne grize savest dok budete jeli ukusnu hranu za Vaskrs, baš zbog toga što će vam pomoći da se ne udebljate.

Umerenost, uravnoteženost i raznolikost

vaskrsnji rucak

Nakon posta (koji praktikuje veliki broj vernika) i češće konzumacije ribe i druge laganije hrane, za Vaskrs se obično konzumiraju veće količine „teže“ hrane. No, čak i za vreme praznika ne bi trebalo zanemariti postulate pravilne ishrane: umerenost, uravnoteženost i raznolikost.

Proleće donosi sa sobom obilje šarenog povrća koje je izuzetno bogato različitim hranjivim materijama. Zato je preporučljivo da ga uključimo u našu prazničnu trpezu, kako bismo osigurali adekvatan unos esencijalnih nutrijenata.

Ključna komponenta voća i povrća su vlakna, koja pridonose osećaju sitosti. To nam omogućava da izbegnemo preteranu konzumaciju kalorične hrane, čime čuvamo ravnotežu u ishrani.

Takođe, važno je obratiti pažnju na to koliko jedemo. Umesto jednog velikog obroka, preporučuje se konzumiranje više manjih obroka tokom dana. Ovo pomaže da se spreči prejedanje i omogućava telu da bolje iskoristi hranjive sastojke iz unete hrane.

Kada govorimo o raznovrsnosti ishrane, boje na tanjiru mogu biti korisne smernice. Šarenilo naših obroka može nam pomoći da dobijemo raznovrsnost hranjivih sastojaka. Različite boje voća i povrća ukazuju na prisustvo različitih vitamina, minerala i antioksidansa, što je ključno za očuvanje zdravlja.

Pripazite na skrivene kalorije

vaskrsnji kolaci

Vaskršnja trpeza obično podrazumeva velike doze šećera. Smanjite ih, ili u najboljem slučaju u potpunosti izbacite. Zamenite ih smeđim šećerom, sladom ili, još bolje, medom.

U kolačima sa smanjenim udelom šećera koristite začine poput cimeta, klinčića, kardamoma ili ekstrakta vanile, koji će nadomestiti slatki okus.

Kada su u pitanju čokoladne slastice, neizostavan deo svakog prazničnog stola, mi vam preporučujemo da koristite tamnu čokoladu. Takođe, ako ste u potrazi za novim okusom za vašim stolom, koristite rogač, čiji predivan okus obogaćuje slastice, a može se koristiti kao ravnopravna zamena za čokoladu.

Pojačajte unos vitamina i minerala

namirnice vaskrs

Vaskršnje jutro odličan je trenutak da uključite svoje dete u pripremu smutija i pretvorite slobodno vreme u porodičnu zabavu. Šareni smutiji obogatiće vašu vaskršnju trpezu i u nju uneti dašak šarenog proleća.

Možda te zanima

Takođe, pridoneće preporučenom dnevnom unosu voća i povrće, dakle različitih vitamina, minerala i fitohemikalija, prirodno prisutnih u namirnicama biljnog porekla, koje su važne za zdravlje cele porodice.

Kuvana jaja, sveži sir, mladi luk i rotkvice su dozvoljena hrana

Umesto da pripremate klasičnu prazničnu trpezu, ovog Vaskrsa razmislite o tome da vaša hrana i dalje bude dovoljno tradicionalna, a opet lagana i niskokalorična.

vaskrs obrok

Dakle, umesto stola punog kaloričnih delikatesa, obogatite je paradajzom, krastavcima, hrskavim šargarepama, mladim lukom, svežim sirom i naravno nezaobilaznim kuvanim jajima (koja možete iskoristiti da napravite brojne preukusne salate i druga jela).

Šta unesete hranom, balansirajte rekreacijom

Ukoliko imate dvorište, neka vaša ovogodišnja vaskršnja trpeza bude smeštena vani, na suncu (ako vremenske prilike budu dozvoljavale). Duga zima rezultirala je pražnjenjem rezervi vitamina D iz našeg organizma, pa je ovaj proletnji praznik odlična prilika da ga nadoknadite.

Ne zaboravite da je vitamin D jednako važan za zdravlje kostiju vašeg deteta koliko i kalcijum.

Osim što će vašem organizmu prijati vitamin D, ovo je odlična prilika za igre na otvorenom sa porodicom. Pripremite loptu, rekete za badminton, frizbi ili šta već volite i uživajte sa svojim ukućanima.

Ukoliko živite u stanu ili nemate dvorište, nakon zajedničkog obroka možete otići u šetnju prirodom. Uživajte!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh