Peršun – način pripreme čaja i benefiti

Avatar photo
Peršun

U susret vrelim ljetnjim danima svakodnevno radimo na svojoj kilaži. ZdraviJa ti donosi jednu ljekovitu biljku za koju možda nisi znala koje sve benefite ima. U pitanju je – peršun. Zašto je peršun dobar kao saveznik u skidanju kilograma, saznaj u nastavku teksta.

Peršun je mediteranska biljka. Obično se koristi kao dekoracija u jelima i često se zanemaruje njena ljekovita moć.

Peršun

Tradicionalna medicina, čaj od peršuna preporučuje kao lijek za različite bolesti. Kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, ali i za liječenje gastritisa.

Čest je sastojak čajeva za liječenje žutice i drugih bolesti nastalih usljed problema sa jetrom. Sjeme peršuna tradicionalno se koristilo kako bi se smanjila nadutost, ali i spriječili bolni grčevi.

Ova biljka može djelovati kao prirodni osvježivač daha.

Možda vas bude zanimalo: “Kako da pravilno kombinujete začine”

Pored svega ovoga, čaj od peršuna je poznat kao saveznik u skidanju viška kilograma. Za savršeno tanke noge, potrebno je da ovaj čaj od peršuna pijete svakog dana.

U zavisnosti od toga da li čaj pravite sa korijenom, suvim ili svježim listovima, razlikuje se način pripreme ali i sam ukus ovog napitka. U svakom slučaju, sa ovim čajem ne možete pogriješiti.

Čaj od peršuna – recept

Sastojci:

  • Svjež ili suv peršun
  • Korijen peršuna
  • Voda

Peršun

Način pripreme:

Potrebno je imati jednu kašiku suvog ili svježeg peršuna i čašu vrele vode. Kao i kod većine čajeva ono što je potrebno jeste da se peršun potopi u vodu na pet minuta i nakon toga čaj je spreman!

Ukoliko spremate sa korijenom biljke, priprema je nešto drugačija.

Možda te zanima
Barbi

Potrebno je da korijen prokuvamo u 250 ml vode. Nakon 10 minuta kuvanja, čaj od peršuna je gotov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Možda vas bude zanimalo: “Limunada sa kurkumom- način pripreme”

Savjet: Kako biste produžili vijek trajanja svježeg peršuna, zamotajte ga u mokri papirni ubrus i čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi. Peršun prije svega potražite svjež, na obližnjoj tržnici. Ukoliko ga ipak ne pronađete, suvi peršun iz zdrave hrane je takođe dobra opcija.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh