Deset sjajnih načina da vježbate svjesnost na poslu

Avatar photo
svjesnost na poslu

Poslovni sastanci, kratki rokovi i projekti koji su u toku zahtijevaju mnogo energije, a ponekad rizikujemo da „prazni“ pokušavamo proći kroz sve obaveze koje imamo u jednom danu. Jedan od najboljih i najzdravijih načina da ostanete produktivni i efikasni je da ponekad zastanete i istrenirate svjesnost. Osim što ćete na taj način povratiti fokus na obaveze koje morate ispuniti, vaš um će biti svjež i odmoran. Kako biste uspjeli sve obaveze iznijeti na svojim leđima, isprobajte ovih deset načina uz pomoć kojih ćete se riješiti stresa i napetosti.

Dajte sebi 10 minuta za kratku vježbu svjesnosti

Ne morate čak ni zatvarati oči niti se sakrivati ispod stola kako biste legli. Uzmite malo vremena za slušanje videa o pravilnom disanju ili jednostavno samo posmatrajte stvari oko sebe. Ova vježba može napraviti veliku razliku u vašoj produktivnosti, cjelokupnom raspoloženju i stanju uma.

Vježbajte zahvalnost

Umjesto da se usredsredite na loše stvari koje vam se događaju, sagledajte i pozitivnu stranu. Možda ste zahvalni na tome što vam plata omogućava da živite sasvim prijatan život. Možda ste srećni što imate sjajnog šefa i divne radne kolege ili je to posao o kojem ste maštali čitav život.

Budite prisutni

Fokusirajte se na to šta osjećate, gledate, doživljavate i čujete. Čak i ako uzimate gutljaj kafe tokom pisanja izvještaja, zaista uživajte u tom gutljaju i trudite se da ostanete što više prisutni dok to radite. Čak i osjećaj prstiju na ključevima može se smatrati odličnom vježbom za svjesnost.

Fokusirajte se samo na jednu stvar

Maksimalno se trudite da, kada ste na poslu, radite isključivo na jednom zadatku sve dok ga ne završite. Multitasking loše utiče na produktivnost, a može čak izazvati stres i nervozu zbog gomile zadataka u kojima se više ni ne snalazite.

Pustite krv da cirkuliše tijelom

Nakon što završite sa jednim zadatkom, prošetajte se po kancelariji ili, ukoliko ste u mogućnosti, izađite na svjež vazduh nekoliko minuta. Protegnite noge i ruke kako biste opustili mišiće tijela od višesatnog sjedenja.

Iskoristite pauzu za ručak

Umjesto da vam pauza za ručak prođe u razmišljanju o poslovnim problemima, odvojte vrijeme da zaista uživate u mirisu i okusu jela. Koristite taj podnevni obrok da se vratite u sadašnjost. To znači da nema telefona ni laptopa. Uzmite zaslužen odmor i uživajte u hrani.

Ostanite skromni

Budite zahvalni ljudima iz vašeg života koji su vam pomogli da stignete do mjesta na kojem se nalazite i na tome što oni i dalje, na neki način, doprinose vašem uspjehu. Naporno radite kako biste pomogli svom timu, a firmu doveli u zavidan položaj.

Možda te zanima

vježbanjePosvetite se vježbanju

Ako svjesnost već nije dio vaše dnevne rutine, u redu je da sebi ostavite podsjetnik kako bi vas svakog dana podsjetio na važnost vježbanja svijesti. Postavite alarm ili ostavite ceduljicu na radnom stolu koja će vas u kriznim situacijama podsjetiti da ste nešto zaboravili taj dan.

Prihvatite ono što ne možete promijeniti

Postoje neke stvari koje se na radnom mjestu događaju a na koje mi ne možemo uticati. Prihvatanje tih situacija, učenje iz grešaka, te nastavljanje naprijed ka cilju, znači da ste prihvatili trenutak upravo onakav kakav jeste.

Koristite cilj za jačanje svijesti

Budite otvoreni za nove mogućnosti i iskoristite bilo koju povratnu informaciju kao priliku da rastete i naučite nešto novo što će vam pomoći na putu. Izazovite sebe da prihvatate nove zadatke i znajte da ćete se na kraju poboljšati, naučiti prilagoditi se situaciji, te razviti nove vještine.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh