Ovo je najbolja veština u poslovnom okruženju koju možete imati

Avatar photo
asertivna komunikacija

U dinamičnom poslovnom okruženju, veštine komunikacije su od suštinskog značaja za izgradnju uspešnih odnosa između kolega, klijenata i partnera, a upravo asertivna komunikacija se ističe kao veoma koristan alat za postizanje ovog cilja.

Ukoliko ne znate šta je asertivna komunikacija i zbog čega se smatra dragocenom veštinom u unapređenju odnosa u poslovnom okruženju, ZdraviJa vam donosi sva potrebna objašnjenja.

Šta je asertivna komunikacija?

Asertivna komunikacija je stil komunikacije koji podrazumeva jasno izražavanje svojih misli, osećanja, potreba i stavova na direktan i iskren način, uz istovremeno poštovanje tuđih prava, mišljenja i granica.

Biti asertivan znači znati kako adekvatno izraziti svoje ideje i potrebe, ali i slušati i razumeti stavove i potrebe drugih ljudi.

Ovaj stil komunikacije se razlikuje od pasivnog stila, gde osoba možda ne ume da izrazi svoje potrebe ili ih izražava na neadekvatan način, kao i od agresivnog stila komunikacije, gde osoba može biti preterano dominantna, napadna ili neosetljiva prema drugima.

Primeri asertivne komunikacije u poslovnom okruženju

asertivna komunikacija

Kako biste bolje razumeli kako izgleda asertivna komunikacija, u nastavku teksta ćete naći nekoliko konkretnih primera asertivne komunikacije u različitim poslovnim situacijama.

 • Delegiranje zadataka: „Imam puno obaveza danas, ali verujem da ti možeš veoma efikasno obaviti zadatak X. Da li bi ti bilo u redu da preuzmeš odgovornost za to do kraja radnog dana?”
 • Davanje povratne informacije: „Primetio/la sam da se neki delovi tvog izveštaja ponavljaju. Možemo li razgovarati o tome i zajedno smisliti kako da poboljšamo kvalitet tvojih budućih izveštaja?”
 • Izražavanje neslaganja: „Razumem tvoju perspektivu, ali imam drugačije mišljenje u vezi sa ovim pitanjem. Mislim da bi bilo korisno razmotriti alternativni pristup.”
 • Postavljanje granica: „Razumem da je ovaj projekat hitan, ali ja već imam mnogo obaveza. Da li bismo mogli zajedno razmotriti prioritete i pronaći rešenje koje bi bilo prihvatljivo za sve?”
 • Rešavanje konflikta: „Primetio/la sam da imamo različite stavove o ovom problemu, ali verujem da možemo pronaći kompromis koji će biti koristan za obe strane. Da li bismo mogli razmotriti sve opcije zajedno?”
 • Odbijanje zahteva: „Hvala vam na ponudi, ali imam već mnogo obaveza ovog meseca i ne mogu preuzeti dodatne poslove. Možemo li razmotriti neko drugo rešenje ili vreme koje bi bilo prikladnije?”

Ovi primeri pokazuju kako asertivna komunikacija omogućava pojedincu da izrazi svoje misli, potrebe i granice na jasan način, poštujući svog sagovornika.

Zbog čega je važno biti asertivan u poslovnom okruženju?

komunikacija na poslu

Asertivnost u poslovnom okruženju ima niz važnih prednosti i koristi, koje direktno doprinose efikasnosti, produktivnosti i harmoniji u radnom okruženju.

Neke od tih koristi su sledeće:

 • Efikasna razmena informacija. Asertivna komunikacija omogućava jasno izražavanje ideja, stavova i potreba, što olakšava razumevanje među kolegama. To smanjuje mogućnost nesporazuma i nedoumica, čime se poboljšava efikasnost komunikacije.
 • Konstruktivno rešavanje konflikata. Asertivnost podstiče konstruktivno rešavanje konflikata putem dijaloga i kompromisa. Umesto da se sukobi izbegavaju ili eskaliraju, asertivni pojedinci hrabro izražavaju svoje stavove, ali i slušaju i poštuju stavove drugih, čime se olakšava pronalaženje zajedničkih rešenja.
 • Izgradnja poverenja i poštovanja. Asertivna komunikacija doprinosi izgradnji poverenja i poštovanja među kolegama. Kroz dosledno i transparentno izražavanje ideja i potreba, asertivni pojedinci zarađuju poštovanje svojih kolega, stvarajući atmosferu uzajamnog razumevanja i podrške.
 • Jačanje samopouzdanja. Veštine asertivne komunikacije pomažu pojedincima da razviju samopouzdanje i samopoštovanje. Kroz vežbanje izražavanja svojih misli i osećanja na jasan, ali nenapadan način, ljudi se osećaju spremnijim da se nose sa izazovima i uspešnije se bore sa stresom i pritiskom u radnom okruženju.
 • Unapređenje timskog rada. Asertivna komunikacija doprinosi boljem timskom radu. Kada svaki član tima ima mogućnost da slobodno izrazi svoje mišljenje i doprinese diskusiji na konstruktivan način, to dovodi do boljih odluka, kreativnijih rešenja i efikasnijeg postizanja ciljeva.

Ukratko, biti asertivan u poslovnom okruženju donosi mnoge koristi, uključujući efikasniju komunikaciju, konstruktivno rešavanje konflikata, jačanje timskog duha i pojedinačnog samopouzdanja, što sve zajedno doprinosi uspehu i prosperitetu firme.

Kako unaprediti sposobnosti asertivne komunikacije?

radno okruzenje

Poboljšanje asertivne komunikacije zahteva svesnost o trenutnom načinu komunikacije, vežbu i primenu određenih tehnika.

Prvi korak ka asertivnoj komunikaciji je prepoznavanje sopstvenih osećanja, potreba i granica. Ovo može uključivati samopromišljanje i refleksiju o tome šta tačno osećate i šta vam je važno u određenoj situaciji.

Možda te zanima
lose navike

Asertivna komunikacija podrazumeva direktno izražavanje svojih misli, osećanja i potreba. Vežbanje konkretnih i jasnih izjava može pomoći u tome da budete efikasniji u komunikaciji.

Osim toga, važno je razvijati i veštine slušanja, te znati razumeti stavove i potrebe drugih ljudi. Postavljanje pitanja i pokazivanje empatije može poboljšati sposobnost da se razumeju tuđi stavovi.

komunikacija tim

Biti asertivan podrazumeva i sposobnost postavljanja granica i zaštite sopstvenih prava i potreba. Važno je naučiti kako reći ne kada je to potrebno, kao i kako izražavati svoje granice na jasan način.

Jedan od najboljih načina da poboljšate asertivnu komunikaciju je da je praktikujete u stvarnim situacijama. To može podrazumevati vežbanje ovakvog načina komunikacije sa kolegama na poslu, prijateljima ili članovima porodice.

Dakle, rad na veštinama asertivne komunikacie zahteva vreme, vežbu i kontinuirani napor. No, ulaganje u razvoj ovih veština može imati značajan pozitivan uticaj na vaše odnose, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu.

Pokušajte i verujte da će se isplatiti!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh