Evo kako brinuti za biljke dok ste na odmoru

Avatar photo
biljke

Da li vam se ikada desilo da dođete sa godišnjeg odmora i u kući zateknete svoje omiljene biljke potpuno uvenule? Ako je vaš odgovor DA, ZdraviJa vam u nastavku donosi nekoliko dragocjenih savjeta kako da zbrinete vaše omiljeno zelenilo dok vi uživate na godišnjem odmoru.

Napravite „generalku“

Provedite malo vremena sa svojim biljem. Provjerite sve saksije, uklonite uvenule listove ili cvijeće, obrišite prašinu i pregledajte da ne boluju od neke biljne bolesti. Provjerite lišće, stabljike i tlo kako biste bili sigurni da nema nikakvih bubica koje bi ih mogle ugroziti.

Ako primjetite bilo kakve zdravstvene probleme, bavite se njima prije nego što napustite svoj dom, jer ćete u suprotnom zateći uvenule biljke.

Takođe je važno držati temperaturu što stabilnijom dok ste odsutni. Kada ste kod kuće, mnogo je lakše primijetiti kada je biljkama previše ili premalo sunčeve svjetlosti.

Međutim, dok ste na odmoru, trebali biste ih zaštiti od uticaja ekstremnih temperatura na koje nisu navikle. Jednostavno ih pomjerite na neko sigurno mjesto gdje će imati dovoljno svjetlosti, a opet biti zaštićene od neželjene vreline na balkonu ili prozoru.

Možda vas bude zanimalo i koje su to biljke „must have” u zatvorenom prostoru.

Zalijte biljke

Noć prije nego što krenete na put, dobro zalijte sve vaše biljke. Dobro bi bilo da ih „istuširate”. To će goditi kako njihovim listovima, tako i zemlji u kojoj su posađene, jer ćete ih očistiti od prašine ili buba koje su se eventualno sakrile u lišću. Naravno, ovu tehniku nećete provoditi sa kaktusima i sukulentima. Svaka biljka ipak zahtijeva različitu i posebnu njegu.

Ako ste odsutni duže od jedne sedmice, razmislite o tome da nekoga zamolite da dođe i zalije biljke koje vole više vode.

Promijenite im mjesto

biljke
@soriwrites

Ako imate i volite biljke čija njega zahtijeva često okretanje i pomjeranje, prije puta ih prebacite na neko totalno novo mjesto. Grupišite neke biljke zajedno u neki ćošak u stanu gdje nisu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Možda te zanima
uspesni ljudi vikend

Ako baš imate neke osjetljive biljke koje vole češće zalijevanje, njih možete zajedno prebaciti u kupatilo, kako bi duže zadržale vlažnost. Takođe, dobar trik za održavanje vlažnosti je stavljanje biljaka na tacne sa šljunkom.

Pročitajte i koje kućne biljke mogu da vas zaštite od virusa i gripe.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da se pobrinete za vaše zelene ljubimce prije nego što zaključate kuću i otputujete na odmor.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh