Matcha latte kao savršena alternativa kafi – kako započeti dan na zdraviji način

Avatar photo
mactha latte

Zamislite hladni napitak koji će vam pružiti energiju i vitalnost dok se istovremeno rashlađujete od letnje vrućine. Hladni matcha latte – savršeno piće za sve ljubitelje matche i zdravijih opcija osveženja.

Matcha je posebna vrsta zelenog čaja koja se tradicionalno koristi u japanskoj kulturi ceremonije čaja. Dobija se mlevenjem celih listova zelenog čaja u fini prah, i pruža više hranljivih sastojaka u odnosu na običan zeleni čaj. Za razliku od drugih vrsta zelenog čaja koji mogu odstajati pripremljeni, matcha čaj se uvek pije sveže pripremljena te ga odlikuje prirodno slatkast ukus. Bogata je vitaminima A, B6, C i K, mineralima, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, fosforom, cinkom i bakrom.

Možda vam bude interesantno: Anti-Aging matcha latte recepti

matcha latte
@pinterest

Kada se matcha koristi za pripremu hladnog latte-a, rezultat je pravi letnji napitak koji pruža brojne zdravstvene benefite.

Evo nekoliko razloga zbog kojih treba da probate ovaj napitak, a obećavamo vam da ćete se zaljubiti u isti:

  • Povećava energiju – Matcha sadrži prirodan kofein koji pruža blagi energetski podsticaj, ali bez nervoze i padova energije koje može izazvati kafa. Ovaj prirodni stimulans pomaže vam da ostanete budni i fokusirani tokom toplih letnjih dana.
  • Bogata je antioksidansima – Matcha je poznata po visokom sadržaju antioksidansa , koji pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala.
  • Podstiče koncentraciju i smirenost – Matcha sadrži aminokiselinu L-theanine, koja može poboljšati koncentraciju. Ova kombinacija stimulansa i opuštajućeg sastojka pruža vam mentalnu jasnoću i stabilnost dok uživate u toplim junskim danima.
  • Poboljšava metabolizam – Istraživanja su pokazala da matcha može podržati zdrav metabolizam i pomoći u održavanju zdrave telesne težine. Ukoliko želite osvežavajuće piće koje takođe podržava vaše zdravlje i dobar izgled tokom leta, hladni matcha latte je savršen izbor.

Gde pronaći savršen hladni matcha latte?

Ukoliko tražite savršeno pripremljen hladni matcha latte koji će vam pružiti raskošno iskustvo ukusa, a uz to i zdravstvene benefite koje matcha sama po sebi daje, ne tražite dalje od Cafe&Factory-a.

Ukoliko isprobate njihov hladni matcha latte, verovatno ćete se zaljubiti već na prvi gutljaj, pa će svaka sledeća poseta i porudžbina u Cafe&Factory-u zvučati: Matcha ili ništa!

Matcha latte je pravi izbor za sve ljubitelje zdravih i ukusnih napitaka. U Cafe&Factory-u, majstori pripreme su podigli ovaj napitak na viši nivo, kreirajući jedinstvenu kombinaciju ukusa i tekstura. Njihova specijalna metoda pripreme otkriće vam čarobne arome matche i doneti potpuno novo iskustvo uživanja.

Opuštena i prijateljska atmosfera čini Cafe&Factory idealnim mestom za druženje sa prijateljima ili da jednostavno uživate u trenucima kada želite malo vremena da provedete sami sa sobom.

Možda te zanima
zdravi napitak

Kako se matcha tradicionalno konzumira u Japanu?

U Japanu, tradicionalna ceremonija čaja poznata kao Chanoyu ili Sado predstavlja svečanost koja uključuje pripremu i posluživanje matcha čaja.

Proces je precizan i pažljiv, s ciljem stvaranja harmonije između domaćina i gostiju. Matcha se pravilno priprema kroz mešanje finog matcha praha i tople vode koristeći bambusovu metlicu poznatu kao chasen. Nakon što se Matcha napitak pripremi, poslužuje se gostima uz pažljivo odabrane posude i geste koje izražavaju poštovanje i zahvalnost.

Nije važno koji način pripreme mactha praha odaberete važno je samo da se u potpunosti prepustite njegovom jedinstvenom ukusu i benefiima koje može da pruži vašem telu i duhu. S obzirom da su topli letnji dani u svoj punom sjaju, verovatno ćete se odlučiti za hladnu opciju latte-a, a već smo vam rekli gde da isprobate najsvežiji.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh