Riješite se začepljenog nosa u par koraka

Avatar photo

Pred nama su hladniji dani, a prehlada i gripa dolaze zajedno sa padom temperatura. Zajedno sa prehladom i gripom dolaze i simptomi koji nam najviše smetaju, a to su začepljen nos, curenje iz nosa, povišena temperatura, glavobolja, kašljanje i kihanje.

Šta sve može da dovede do poremećaja sluznice nosa?

U hladnijim danima začepljen nos je jedan od privih simptoma prehlade. Javlja se zbog upale i otoka sluznice nosa koju uzrokuju virusi, ali čemu doprinosi i suh i zagađen vazduh tokom zimskih dana.

Otok sluznice nosa, te nemogućnost disanja na nos predstavlja problem za sve, bez obzira na uzrast, jer, ne samo što remeti san i normalne dnevne aktivnosti, već može spriječiti oticanje sekreta i dovesti do upale sinusa.

Sluznica nosa predstavlja i prvu liniju odbrane gornjih disajnih puteva od virusa, te je važno da sluznicu redovno čistimo i vlažimo i da nos održavamo prohodnim. Na ulogu nosa pomislimo uglavnom onda kada imamo problem, odnosno kad nos curi ili je začepljen, kad teško dišemo, imamo osjećaj suhoće nosa ili kad izgubimo čulo mirisa.

@pinterest

Uzroci koji dovode do ovih stanja su različiti, kao i mehanizmi njihovog nastanka. Međutim, kada je potrebno brzo i efikasno riješiti začepljen nos, kao, na primjer, kod prehlade, alergijskog rinitisa, upale sinusa ili srednjeg uha preporučuje se kratkotrajna primjena nazalnih dekongestiva, lijekova koji mogu da “otčepe nos”.

Prevencija

Prevencija prehlade i gripe je vrlo važna i treba na vrijeme da mislimo na nju. Osnovno je da pravilno i često peremo ruke. To je najbolji način da se smanji prenošenje virusa naročito poslije kihanja ili kašljanja.

Takođe, potrebno je izbjegavati kontakt sa osobama koje su prehlađene, zatvorene postore u kojima boravi veliki broj ljudi. Osim toga, redovno ispirajte nos i grlo, naročito nakon boravka u kolektivima.

S druge strane, veoma je bitno ojačati imunitet uz pravilnu ishranu i unošenje antioksidanasa. Intenzivno znojenje je trening za obrambeni sistem našeg tijela i pridonosi prokrvljenosti sluznica.

@pinterest

Kao posljedica toga možemo se uspješnije odbraniti od virusa. To znači da je ovaj period pravo vrijeme za odlazak u saunu, te fizičku aktivnost. Naravno, pod uslovom da već nemate prve simptome bolesti. Kada prehlada već počne, potrebno je izbjegavati svaku vrstu napora koji bi dodatno oslabio organizam.

Prirodno liječenje za odrasle osobe

Priroda u sebi krije pomoć za sve bolesti, pa tako i za začepljen nos.

  • Pijte čaj od svježeg ili suhog đumbira– u čaj možete dodati malu kašiku meda.
  • Jeditelaganu hranu bogatu vitaminima – najbolje povrtna ili pileća supa. Uzimajte mnogo tekućine, ali pazite da napici ne sadrže kofein, šećer i alkohol.
  • Poznato je da sljez pomaže prilikom kašlja. Zato, korijen sljeza narežite na komadiće te ga ubacite u litru vruće vode. Ostavite da tako odstoji oko 30 minuta, a onda prokuhajte vodu. Nagnite glavu nad lonac, pokrijte je ručnikom i udišite paru.
  • U zdjelu vruće vode dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja, nagnite se nad zdjelu, pokrijte se peškirom i naparite se.
  • Kašičicu suhog origana ili majčine dušice namočite u šolju vruće vode. Ovaj napitak pijte tri puta na dan sve dok traju simptomi prehlade i dok vam je nos začepljen.
  • Nosnemojte ispirivati na silu kako ne biste oštetili nosne kapilare i izazvali krvarenje
  • Kako biste odčepili nos narendajte malo hrena i dodajte kašičicu meda. Mješavinu stavite na jezik a prije nego je progutate, duboko udahnite desetak puta.
  • Ponekad je začepljenost nosa posljedica suhe prehlade – stoga bi bilo korisno nabaviti ovlaživač vazduha. Ako ste skloniji prirodnim rješenjima, na radijatore postavite vlažne krpe ili posudice s vodom, koje će također pomoći u ovlaživanju. Što češće treba prozračivati prostoriju u kojoj se spava, smanjiti grijanje ili ga potpuno ugasiti preko noći, što će doprinijeti lakšem uspavljivanju i disanju kroz nos.

Pomoć u odčepljivanju nosa kod djece

Većina mama se u današnje vrijeme za odčepljivanje nosa kod izrazito male djece i beba služi posebnim nosnim aspiratorom s nastavkom za usisavač. Kapanje fiziološke otopine takođe može pomoći.

Kako djetetu nos ne bi bio začepljen vrlo je važno koristiti ovlaživače vazduha. Eterična ulja i ostale prirodne lijekove nemojte koristiti kod djece, jer je dječja sluznica nosa znatno osjetljivija od sluznice nosa odrasle osobe.

Možda te zanima
jacanje imunoloskog sistema

Efikasno rješenje

Naravno da treba raditi sve što će olakšati prehladu, međutim, prirodne metode najčešće nisu dovoljne. Iskustva farmaceuta govore da u apoteke najčeće dolaze pacijenti sa prehladom koji traže efikasno rješenje protiv začepljenog nosa, odnosno lijek koji će brzo djelovati.

Sprej za nos je dobro rješenje kako bi se brzo i efikasno olakšale tegobe začepljenog nosa. Dobro je da rastvor spreja za nos sadrži aktivnu supstancu kao što je ksilometazolin, jer upravo ona brzo sužava krvne sudove sluznice nosa, dovodi do smanjenja otoka i olakšava disanje kod zapušenog nosa, alergijske upale sluznice nosa i sinuzitisa.

Dodatak morske vode je uvijek koristan, jer ona pomaže vlaženju sluznice nosa i obnavljanju njene normalne funkcije. Poželjno je birati proizvode koji ne sadrže konzervans, jer on sam po sebi može štetiti sluznici nosa. Upravo takav je sprej za nos Snup kompanije Hemofarm. U apotekama možete pronaći Snup za odrasle ali i djecu.

Savjetujemo da se pacijenti prije prve upotrebe bilo kog lijeka pročitaju uputstvo i da se posavjetuju sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh