Šta znamo o elektronskim cigaretama i njihovom uticaju na zdravlje?

Avatar photo
vape zdravlje

Elektronske cigarete su sistemi za unošenje nikotina koji su u poslednjih nekoliko godina postali veoma popularni u celom svetu, ponajviše među ljudima koji traže alternative tradicionalnim cigaretama. Međutim, malo ko zna šta su zapravo elektronske cigarete, na koji način funkcionišu i kakav je njihov uticaj na ljudsko zdravlje. ZdraviJa vam u današnjem tekstu donosi sve potrebne odgovore.

Šta su elektronske cigarete i na koji način funkcionišu?

sta je vape

Elektronske cigarete, poznate i kao e-cigarete ili e-cigare, su elektronski uređaji za unošenje nikotina koji simuliraju pušenje tradicionalnih cigareta. Ovi uređaji rade pomoću baterije i pretvaraju tečnost, koja se naziva e-tečnost, u aerosol koji se inhalira. E-tečnost obično sadrži nikotin, arome i brojne hemikalije. Pri kupovini e-tečnosti, korisnik može odabrati aromu koju želi, kao i nivo nikotina.

Ovo su osnovne komponente e-cigareta:

 • Baterija: Napaja elektronsku cigaretu. Može biti u obliku cilindra ili bloka, a puni se putem USB priključka.
 • Atomizer: Ovaj deo pretvara tečnost u aerosol. Sadrži grejač koji zagreva tečnost do temperature na kojoj se stvara aerosol.
 • Spremnik za e-tečnost: Takođe poznat kao tank ili kartuša, ovo je spremnik u kojem se nalazi e-tečnost.
 • Drip tip: Ovo je vrh elektronske cigarete koji korisnik koristi za inhalaciju aerosola.
 • Senzori i prekidači: Neke elektronske cigarete imaju automatske senzore koji aktiviraju uređaj kada korisnik povuče dim. Drugi imaju dugme koje korisnik pritisne kako bi aktivirao uređaj.

Kako upotreba elektronskih cigareta utiče na zdravlje?

cigare zdravlje

Uticaj elektronskih cigareta na zdravlje i dalje je predmet istraživanja, s obzirom na to da ovi uređaji nisu bili na tržištu dovoljno dugo da bi se sprovele ozbiljnije studije. Ipak, postoje neki poznati efekti i potencijalni rizici koje treba uzeti u obzir:

Možda te zanima
koliko sna je dovoljno

 • Većina e-tečnosti sadrži nikotin, alkaloid koji može izazvati zavisnost. Nikotin može imati različite efekte na zdravlje, uključujući povećanje krvnog pritiska i srčane frekvencije, kao i sužavanje krvnih sudova. Osim toga, nikotin oštećuje desni, što može dovesti do ozbiljnih problema, poput ispadanja zuba.
 • Procenat nikotina u e-cigaretama je mnogo manji (0.3%-1.8%) nego u tradicionalnim cigaretama, no ukoliko osoba povuče 200-400 dimova u toku jednog dana, to je ekvivalentno pušenju dve do tri pakle cigareta.
 • Pored nikotina, tečnost koja se sipa u elektronske cigarete može sadržavati i benzen i neke teške metale.
 • Aerosol koji proizvode e-cigarete može sadržavati različite hemikalije, uključujući propilen glikol, za koji se zna da je štetan. Propilen glikol je toksičan za zubnu gleđ i meko tkivo u ustima, te čini usta suvim. Dugoročna izloženost ovoj hemikaliji dovodi do pojave karijesa i bolesti desni.
 • Postoji zabrinutost i u vezi sa potencijalnim uticajem aerosola na respiratorni sistem. Istraživanja su pokazala da prekomerno korišćenje može dovesti do iritacije pluća, posebno kod onih koji već imaju respiratorne probleme.
 • Elektronske cigarete se dovode u vezu i sa povećanim rizikom od brojnih oralnih bolesti među kojima je i parodontitis i razvoj oralnih karcinoma.
 • Litijumske baterije, koje se često koriste u e-cigaretama, takođe mogu biti opasne, zbog toga što su sklone pregorevanju i eksplozijama. Eksplozije su dovoljno jake da dovedu do ozbiljnih telesnih povreda.

Premda su e-cigarete u neku ruku manje štetne od tradicionalnih duvanskih proizvoda, daleko od toga da je njihova upotreba sigurna i preporučljiva. Naprotiv, one nisu dobre po naše zdravlje i najbolje bi bilo da ih ne koristite.

Međutim, ukoliko ne želite da se odreknete e-cigareta, najbolje bi bilo da izaberete tečnost bez nikotina i sa što manje aroma, kako biste smanjili izloženost potencijalnim rizicima.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh