Studenti medicine u neobičnoj borbi protiv pušenja

Avatar photo
Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske (SaMSIC) obilježiće, u tri etape, Nacionalni dan borbe protiv pušenja – 31. januar.
Podjela letaka i informisanje građana o štetnosti duvanskog dima, sa akcentom na pasivno pušenje, odigraće se u tržnom centru Merkator. Drugi dio predstavlja ” Smoke Free Day” odnosno “Dan bez dima” u dogovoru sa “Chillout and Caffe” gdje će svim posjetiocima biti zabranjeno pušenje, a cijene čaja će biti simbolične, te će na svakom stolu biti poslužen voćni miks sa ciljem da podstaknemo građane da vode zdrav zivot.
Treći dio predstavlja “Smoke Free Night” odnosno “Noć bez dima/cigareta” u dogovoru sa koktel barom Smuggler gdje će građanima biti zabranjeno pušenje tu noć, takođe sa ciljem unapređenja  zdravlja i poboljšanja kvaliteta života.
Dan borbe protiv pušenja, 31. januar, koji je nastao ranih 1980-ih godina, još uvijek se u većini bivših jugoslovenskih republika i danas poštuje. Namjera je da se širenjem saznanja o štetnosti pušenja, načinima prekida pušenja i metodama uticaja na mlade, doprinese da nam narod bude zdraviji i dugovječniji. Tako, pored mjera koje poduzimaju državni organi, odlučili smo da kao studenti medicine preuzmemo inicijativu i pokazemo da je zdrav način života moguć.
U Republici Srpskoj 33.6% pušača su dobi starije od 18 godina, a prosječan broj dnevno popušenih cigareta je 20.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh