Trikovi za bolje upravljanje vremenom: Pomodoro tehnika

Avatar photo
sta je pomodoro tehnika

Svima nam se s vremena na vreme dešava da, koliko god se trudili, ne uspevamo da završimo sve svoje obaveze i zadatke u zadatim rokovima. Ponekad je uzrok tome manjak motivacije ili interesovanja, ponekad loše upravljanje vremenom i nemogućnost da odredimo prioritete, a ponekad hronični umor i stres.

Ako su u pitanju hronični umor ili stres, važno je biti svestan toga i posvetiti vreme odmoru i aktivnostima koje će vam pomoći da ponovo pronađete balans. No, ako smatrate da je uzrok smanjene produktivnosti loše upravljanje vremenom ili gubitak motivacije, razmislite o tome da primenite pomodoro tehniku.

Šta je pomodoro tehnika?

pomodoro tehnika

Pomodoro tehnika je tehnika upravljanja vremenom koju je osmislio italijan Franćesko Ćirilo krajem 1980-ih.

U ovoj tehnici upravljanja vremenom se uz pomoć tajmera rad na jednom ili više srodnih adataka raščlanjuje na vremenske intervale od 25 minuta, odvojene kratkim pauzama. Ovi vremenski intervali se nazivaju pomodoro intervali, zbog toga što je Ćirilov tajmer izgledao kao paradajz (ital. pomodoro).

Tehnika se danas smatra izuzetno korisnom i na osnovu nje su razvijene brojne aplikacije za praćenje vremena.

Kako primeniti ovu tehniku?

Ova tehnika se primenjuje na sledeći način:

  • Odaberite zadatak ili grupu srodnih zadataka na kojima želite da radite.
  • Podesite tajmer tako da zvoni nakon 25 minuta.
  • Počnite da radite na zadatku i ostanite fokusirani na njega tokom tih 25 minuta.
  • Kada 25 minuta istekne, odmorite 5 minuta.
  • Ponovo podesite tajmer tako da zvoni kada istekne 25 minuta.
  • Nakon 4 odrađena vremenska bloka (4 x 25 minuta rada + odmor od 5 minuta između blokova), napravite pauzu od 20 minuta.

Naravno, ovu tehniku možete prilagoditi svojim potrebama tako što ćete menjati dužinu pomodora ili pauza.

saveti za produktivnost

Zbog čega je pomodoro tehnika korisna?

Pomodoro tehnika je izuzetno korisna iz nekoliko razloga.

Možda te zanima
veza i novac

Prvo, podela rada na blokove od 25 minuta omogućava razbijanje većeg zadatka na manje delove. Na ovaj način se povećava verovatnoća da će se zadatak završiti, jer manji delovi ne izgledaju nepremostivo kao što može da izgleda veliki zadatak.

Dalje, manji vremenski intervali omogućavaju bolji fokus na rad, naročito ako znamo da nas nakon 25 minuta čeka mala pauza.

Takođe, ovakav način rada omogućava lakše planiranje obavljanja budućih zadataka i bolju organizaciju. Ukoliko budete istrajni i tokom dužeg vremenskog perioda primenjivali pomodoro tehniku, ubrzo ćete moći mnogo preciznije da odredite koliko će vam vremena biti potrebno da završite određeni zadatak.

Dakle, pomodoro tehnika pruža jednostavan, ali efikasan okvir za postizanje optimalne produktivnosti. Savetujemo vam da pokušate da je primenjujete tako što ćete početi sa blokovima od 25 minuta, a zatim prilagođavati u odnosu na vaš ritam i obaveze. Ukoliko smatrate da možete ostati fokusirani duže od 25 minuta, radite u dužim vremenskim intervalima. U tom slučaju pravite i duže pauze.

Želimo vam uspešan rad i bolje upravljanje vremenom uz ovu sjajnu tehniku!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh