Zašto je vitamin B12 ključan za pravilan rad organizma

Avatar photo

Vitamin B12, poznat i pod nazivom kobalamin, vitamin je koji ima ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema i stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, uključen je u metabolizam svih ćelija u organizmu, te utiče na sintezu genetskog materijala. Njegova osnovna uloga jeste da štiti organizam od anemije.

Koji su izvori vitamina B12?

Najveći izor vitamina B12 nalazi se u namirnicama životinjskog porijekla. Tako su, na primjer, piletina i goveđa jetra najbogatije vitaminom B12. Ukoliko ste vegetarijanac, u svakodnevnu ishranu nekoliko puta sedmično uvedite omlet sa sirom i čašu mlijeka. To će vašem organizmu nadoknaditi izgubljenu količinu vitamina.

Ukoliko ste vegan, ishranu obogatite žitaricama, spirulinom, tempehom, te proizvodima od soje koji su pojačani vitaminima B12. Neki proizvodi biljnog porijekla obogaćeni su vitaminom B12. To su, na primjer, neka biljna mlijeka, žitarice i slično. Ako promjena prehrambenih navika nije dovoljan korak, razmislite o uzimanju suplemenata u obliku tableta.

Kako se apsorbuje vitamin B12?

Vitamin B12 koji se u organizam unosi hranom ili u farmaceutskim preparatima u formi kapsula ili tableta apsorbuje se u tankom crijevu. Ono što stvara najveći problem za unošenje vitamina B12, jeste njegova specifična apsorpcija, koja je smanjena ili je potpuno onemogućena kod gotovo svake druge osobe bez obzira na unesenu količinu.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini čak 40% stanovništa ne može apsorbovati vitamin B12, kako onaj unesen hranom, tako ni onaj unesen farmaceutskim lijekovima i suplementima. Razlog tome je specifičan način apsorpcije vitamina B12 u tankom crijevu, na koji utiču brojna stanja kao i primjena drugih lijekova.

Tako, na primjer, vitamin B12 u tankom crijevu ne mogu apsorbovati osobe starije od 65 godina, osobe koje imaju oboljenja probavnog sistema naročito želuca, osobe oboljele od šećerne bolesti, osobe koje koriste lijekove ili druge proizvode s ciljem smanjenja lučenja želučane kiseline, osobe koje konzumiraju alkohol, pušači itd.

Za ove osobe ali i mnoge druge, najsigurniji način primjene vitamina B12 je u formi tableta koje se otapaju i apsorbuju odmah u ustima, a ne u tankom crijevu (poput MECOBALAMINA). Na taj način ćete postići brzu i potpunu apsorpciju, odnosno potpunu iskorištenost unesenog vitamina u vašem organizmu bez obzira na vaše godine, oboljenja koja možda imate ili lijekove koje uzimate.

mecobalamin vitamin b12

Osim toga, birajte vitamin B12 u formi metilkobalamina jer je to jedina biološki aktivna forma koju vaš organizam može odmah iskoristiti. Obratite pažnju i na to da odabrani proizvod ima optimalnu dozu vitamina B12 od 1000 µg, po mogućnosti da ne sadrži laktozu i da je prijatnog okusa kako bi vam primjena vitamina bila ugodna.

Kako prepoznati manjak vitamina?

Neki od simptoma i tegoba koji se odnose na nedostatak vitamina B12 mogu izgledati dosta nespecifično, i nedostatak vitamina B12 veoma često ostaje neprepoznat. Procjenjuje se da 3-40% opšte populacije ima nedostatak vitamina B12 (u zavisnosti od korištenih dijagnostičkih kriterija) i da većina ostaje nedijagnostikovana.

Prepoznavanje nedostatka i liječenje je od suštinske važnosti za sprečavanje ozbiljnih posljedica, naročito od strane krvnog i nervnog sistema. Potrebno je prepoznati pacijente iz visokorizičnih grupa ili one sa znacima i simptomima nedostatka vitamina B12.

Možda te zanima
slojevito oblacenje

Najrizičnije grupe za razvoj nedostatka vitamina B12 su osobe starije od 65 godina, osobe sa oboljenjima probavnog sistema, osobe koje koriste lijekove za regulaciju šećera u krvi, osobe koje koriste lijekove za smanjenje lučenja želučane kiseline, trudnice i dojilje, osobe koje konzumiraju alkohol, pušači, vegetarijanci ili vegani i drugi.

trudsna

Najsigurniji način za utvrđivanje nivoa B12 je da napravite pretragu u laboratoriji. Nakon pretrage, u slučaju nedostatka vitamina, slušajte svog doktora i postupite prema njegovim uputstvima.

Međutim, za primjenu proizvoda koji sadrže vitamin B12, krvne pretrage i posjeta ljekaru nisu nužne. Dovoljno je da sebe prepoznate među rizičnim grupama, da osjetite neki od simptoma nedostatka vitamina B12 i probate sami. Proizvode na bazi vitamina B12 možete naći u obliku dodataka prehrani ili lijekova koji se uzimaju bez ljekarskog recepta. Tokom primjene, simptomi će se povlačiti a vaš organizam će ponovo biti u punoj mentalnoj i fizičkoj snazi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh