Zdravstvene prednosti baobaba i kako ga koristiti

Avatar photo

Ovaj citrusni plod koji raste u Africi i Australiji dugo je bio pouzdana pomoć za održavanje zdravlja kože, kose i ukupnog wellnessa kod mještana u ovim regionima. Voćka baobaba visi naopako sa drveta u tvrdoj kori. Nakon što se voćka osuši, mještani je sakupljaju, uklanjaju sjeme, pa plod melju u prah, koji se može dodati mnogim našim omiljenim jelima.

ZdraviJa vam donosi nekoliko zdravstvenih koristi baobaba, kao i savjete za njegovo korišćenje u vašem sljedećem obroku.

Čuva kožu i kosu

Baobab sadrži velike količine vitamina C, koji pomaže tijelu da lakše apsorbuje druge hranljive materije. Štaviše, on igra važnu ulogu u zaštiti kože i kose.

Reguliše tjelesne tečnosti

Ovo voće takođe uključuje visoke nivoe kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, elektrolite koji stimulišu mišiće i živce, ali i regulišu tjelesne tečnosti. Za fizički aktivne ljude, gubitak elektrolita može biti zabrinjavajuća okolnost, tako da je baobab prah dobar način da održite ovu ravnotežu.

Štiti i obnavlja ćelije

Baobab je jedan od najbogatijih izvora antioksidanata na svijetu, koji su važni za sveukupno zdravlje, jer pomažu da se odloži, popravi ili spriječi oštećenje naših ćelija uzrokovano dejstvom slobodnih radikala. Ovo oštećenje ćelija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, Alchajmerova bolest i katarakte.

Održava gastrointestinalno zdravlje

Upravo zbog toga što je bogat dijetetskim vlaknima, baobab može podržati varenje i poboljšati sitost, što znači da ćete se duže osjećati zasićenim.

Kontroliše šećer u krvi

Vlakna takođe mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, što sprečava iznenadne fluktuacije koje mogu dovesti do osjećaja umora, glavobolje i dugotrajnih ozbiljnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa.

Možda te zanima
zaledjeno povrce

Zbog toga što se baobab često prodaje u obliku praha, može se koristiti u sosovima, supi, pa čak i pečenoj hrani. U nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih načina na koje možete uključiti baobab u vašu ishranu.

  • Za piće nakon treninga, pomiješajte kašiku baobaba u čaši vode, kako biste nadoknadili gubitak elektrolita tokom treninga.
  • Dodajte jednu kašiku baobab praha vašem omiljenom smoothie receptu, za dodatne hranljive nutritijente.
  • Dodajte malo praha u šolju jogurta.
  • Preporučujemo vam da pripremite naš puding sa chia sjemenkama, te ovoj ukusnoj i zdravoj poslastici dodate baobab prah.
  • Ukoliko u radnjama zdrave hrane pronađete osušeni baobab, zamijenite manje zdrave, vještački zaslađene voćne grickalice, ovom, prirodno slatkom alternativom.

Iako se može činiti neobičnim, baobab je jako bogat hranljivim materijama. Pored toga, potrebna je samo jedna ili eventualno dvije kašike dnevno kako biste uživali nevjerovatne zdravstvene prednosti ovog egzotičnog voća.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh