12 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o našoj planeti

Avatar photo
cinjenice o zemlji

Danas kada slavimo Dan planete Zemlje, vredi pomenuti par zanimljivih činjenica o našem jedinom domu u svemiru. Od geoloških čuda do neverovatnog živog sveta koji je naseljava, Zemlja je prepuna iznenađenja i nepresušan izvor inspiracije svima nama.

U nastavku pročitajte 12 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o našoj planeti, a koje će vas podsetiti na to koliko je kompleksna i dragocena.

 1. Prema radiometrijskom računanju, Zemlja se formirala pre više od 4,5 milijardi godina.
 2. Zemlja je jedina planeta u Sunčevom sistemu gde voda može postojati u tečnom stanju, što doprinosi bogatstvu života na njoj.voda planeta zemlja
 3. Zemlja ima magnetno polje koje, zajedno sa atmosferom, štiti od štetne radijacije i manjih meteoroida.
 4. Zemlja ima i dva magnetna pola – severni i južni. Magnetni polovi su geografske tačke na Zemlji gde je magnetno polje najjače usmereno prema unutrašnjosti. Njihove lokacije nisu fiksne i vremenom se pomeraju. Na primer, severni magnetni pol se trenutno kreće prema Rusiji brzinom od oko 40 kilometara godišnje.
 5. Koralni grebeni nisu samo prelepi, nego i najveće žive strukture na Zemlji. Ovi podvodni ekosistemi sastoje se od kolonija sitnih životinja koje se zovu koralni polipi.korali
 6. Evropa je drugi najmanji kontinent po veličini, ali treći po veličini populacije.
 7. Marijanska brazda u Tihom okeanu, duboka 5.000 metara, najdublja je podmorska dolina na svetu.
 8. Kada posmatramo zvezde na noćnom nebu, zapravo gledamo u prošlost, jer svetlosti koju vidmo treba vreme da stigne do naših očiju. Na primer, svetlost najbliže zvezde koju vidimo, Sunca, putuje osam minuta do Zemlje.
 9. Svake godine, Mont Everest naraste za oko 4 milimetra. Ovo je rezultat pomeranja tektonskih ploča.
 10. Australija se smatra najstarijim kontinentom na svetu, jer je njena stara jezgra stabilna već više od 2,5 milijarde godina.svetski dan planete
 11. U pustinji Atakama u Čileu padne najmanje kiše na svetu. U nekim krajevima ove pustinje nikada nije pala kiša, ili koliko je poznato najmanje 400 godina.
 12. Bristlecone borovi su mala grupa stabala za koje se smatra da su najstariji živi organizmi na svetu. Trenutno je najstarija jedinka Pinus longaevae koja nosi nadimak Metuzalem, lociran u Belim planinama istočne Kalifornije, a koja je po merenjima uzoraka kore stara 4.700 godina.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh