Đumbir i njegovi brojni benefiti

Avatar photo

Postoji 115 različitih hemijskih komponenata koji se nalaze u korijenu đumbira. Terapijske prednosti dolaze iz masne smole korijena koja djeluje kao veoma snažan antioksidans i protuupalno sredstvo.

Donosimo vam nekoliko medicinski dokazanih zdravstvenih benefita đumbira:

Moždani udar i bolesti srca

Ove dvije smrtonosne pojave mogu se zadržati na distanci sa redovnom upotrebom đumbira, posebno kada se on jede zajedno sa drugom superhranom. Bijeli, crveni luk i đumbir imaju sposobnost da spriječe zgrušavanje krvi, a kada se jedu zajedno, snažan su oslonac protiv srčanog i moždanog udara!

Loša probava i mučnina

Bilo da govorimo o liječenju boli u stomaku ili teške jutarnje mučnine, đumbir se već hiljadama godina koristi kao efikasan lijek za ove probleme. Nedavno su tajvanski istraživači otkrili da tri kapsule (1,2 grama ukupno) đumbira zaista mogu pomoći želucu da ispusti sadržaj u tanko crijevo kod ljudi sa dispepsijom – stanjem u kojem 40 posto pacijenata pati od nenormalnog i odgođenog pražnjenja želuca.

Đumbir, dakle, opušta glatke mišiće u stomaku i podstiče protok hrane u cijelom organizmu. Ovo je jedan od razloga zašto đumbir pomaže ljudima koji osjećaju nadutost, imaju zatvor ili druge gastrointestinalne poremećaje.

Savjet: Pojedite komad đumbira, popijte svježi sok ili udišite njegovo eterično ulje. Ovo su vrlo efikasni načini za suzbijanje bolesti želuca.

Bolji imunitet i respiratorne funkcije

Smatra se da je đumbir jako efikasan za zagrijavanje tijela pa može pomoći da se prekine akumulacija toksina u organizmu. Takođe je poznato da đumbir pročišćava limfni sistem, to jeste kanalizacioni sistem našeg tijela. Kombinacija ulja đumbira i eukaliptusa djelotvoran je lijek za jačanje imuniteta i poboljšavanje disanja.

Bakterijske infekcije

Upoređujući sposobnost đumbira da ubije Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes sa konvencionalnim antibioticima, nigerijski istraživači su otkrili da je đumbir kao prirodno rješenje mnogo efikasniji! Lijekovi – kloramfenikol, ampicilin i tetraciklin – se jednostavno nisu mogli porediti sa antibakterijskim dejstvom ekstrakta đumbira. Ovo je izuzetno važno jer su ove dvije bakterije veoma česte u bolnicama i mogu izazvati komplikacije kod već ugroženog pacijenta.

Savjet: Ako idete u bolnicu na operaciju ili u posjetu prijatelju, pobrinite se da ponesete eterično ulje đumbira sa sobom te dodajte nekoliko kapi u vodu za piće. Na ovaj način se umanjuje šansa da dobijete opasne infekcije, a sa druge strane možete ubrzati proces ozdravljenja!

Gljivične infekcije

Iako spadaju u probleme otporne na konvencionalnu medicinu, ni gljivične infekcije nemaju šanse protiv đumbira.

Savjet: Za moćan antifungalni udarac, pomiješajte nekoliko kapi čistog eteričnog ulja đumbira sa uljem čajevca i jednom kašičicom kokosovog ulja, te nanosite na zaraženo područje do tri puta dnevno.

Rak i čirevi

Još od 1980-ih, istraživačima je poznato da đumbir može izliječiti čir na želucu. Pored toga, naučnici su otkrili da 3 nedeljna obroka koji sadrže đumbir uzrokuju usporavanje rasta ćeija raka, posebno raka jajnika.

Savjet: Piti čaj od đumbira nekoliko puta na dan, uzeti 1.000 miligrama korijena đumbira u prahu ili dvije kapi eteričnog ulja dva puta dnevno.

Dijabetes

Poznato je da đumbir poboljšava inzulinsku osjetljivost dijabetičara i suzbija nakupljanje sorbitola u krvnim zrncima. On ne samo da pomaže u sprečavanju dijabetisa već štiti i poboljšava komplikacije kao što je dijabetička retinopatija!

Možda te zanima
posna sarma

Postoje mnogi oblici i načini na koje možete koristiti đumbir a to su:

Sirovi đumbir – Možete staviti narezani đumbir (veličine palca) u smoothie svako jutro, ili ga koristiti u pravljenju priloga od povrća.

Eterično ulje – Najsnažniji oblik đumbira je eterično ulje a možete ga uzeti interno za liječenje zdravstvenog stanja ili trljati  na područja koja vam uzrokuju bol. Obično su 2-3 kapi eteričnog ulja preporučena terapijska doza.

Čaj – Ovaj tekući oblik đumbira se obično koristi za ublažavanje mučnina, smirivanje želuca i opuštanje tijela. Jedna šolja dva do tri puta dnevno djeluje na smanjenje upala. U čaj dodajte malo meda i limuna za još bolji efekat.

Đumbir u prahu – Korištenje đumbira u prahu za kuhanje je odličan način da se iskoristi ovaj super začin. Može se dodati u kari sos, domaće pite od bundeve ili smoothie.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh