Fantazija okusa: zapečeni Camembert sa kruškom, cimetom i medom

Avatar photo

Sigurno ste na društvenim mrežama nailazili na videe sočnih jela od sira od kojih vam naprosto krene voda na usta. U pitanju je Camembert sir. Koristi se u mnogim receptima – upotpunjuje slastice, krem supe, te umake. A, mi vam danas donosimo recept za sočni zapečeni Camembert sa kruškom, cimetom i medom. Uživajte!

Šta je Camembert?

Camembert je delikates sir iz Francuske koji je osvoji srca milionima ljudi širom svijeta. Ovaj proizvod je visoko cijenjen od strane gurmana iz cijelog svijeta. To je mekani, masni sir proizveden od visokokvalitetnog kravljeg mlijeka. Njegova boja varira od sniježno bijele ili svijetlobež do tamne opeke, a miris nalikuje mirisu vlage. Glave težine oko 300 grama prekrivene su bijelom koricom, koja čini posebnu vrstu gljivica.

Ovaj delikates sadrži mnoge blagodeti. U njemu se nalazi mnogo vitamina, aminokiselina, elemenata u tragovima. Nutricionisti ga čak preporučuju i onima koji ne podnose laktozu, jer je Camembert sadrži tek u tragovima. Ipak, preporučujemo da ovo provjerite sa svojim ljekarom. Osim toga, on podstiče liječenje stomačnih bolesti, osigurava prevenciju kardiovaskularnih patologija. Zbog fosfora i kalcijuma u sastavu proizvoda, on je u stanju ojačati kosti, spriječiti prijelome, artroze i slično. Camembert ima pozitivan efekat na stanje zuba, te sprečava nastanak karijesa.

Koja je najbolja zamjena za Cacambert?

Cacambert sir možete pronaći u svim malo bolje opremljenim trgovinskim lancima. Kao zamjenu, možete koristiti Brie sir. Izvana, obe vrste proizvoda su slične – na njihovoj površini je bijeli kalup. Glavna razlika je u tome što Camembert sadrži više masti i ima meku teksturu. Razlika je i u obliku jer ćete Brie sir pronaći u trokutastom obliku, dok je Camembert okrugao. Miris Brie sira više nalikuje amonijaku, a korica je gotovo neukusna.

Zapečeni Cacambert – sastojci i priprema:

Potrebni sastojci:

  • Cacambert u komadu
  • Kruške
  • Cimet
  • Biber
  • Muškatni oraščić
  • Bademi
  • Med
@biscuitsandburlap.com

Priprema:

Camembert prepolovite i stavite u vatrostalnu posudu. Na svaku polovicu redom stavite narezane šnite kruške. Potom, pospite biberom, narendanim muškatnim oraščićem (nemojte pretjerati sa ova dva začina) i cimetom. Bademe usitnite i pospite. Sve prelijte medom.

Možda te zanima
cimet

Pecite u rerni 10 minuta na 200C. Obratite pažnju prilikom pečenja, ne bi trebalo da bude u rerni duže od navedenog.

Recipe by: @elena_kliim

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh