Francuska salata bez majoneze – jednako savršena, a zdrava

Avatar photo

Ruska ili francuska? Koji ste vi tim salate koja je must have na prazničnoj trpezi? ZdraviJa ove godine donosi recept za francusku salatu,  i to bez majoneze, ali i bez jaja! U nastavku pročitajte recept za najukusniju zdravu frnacusku salatu koja uz malo truda može da krasi i vaš sto hednoizma. Ova francuska salata bez majoneze postaće novi must have na vašoj trpezi!

Zašto je francuska salata obavezna na našoj trpezi?

Francuska salata jedno je od najpopularnijih jela na prazničnoj trpezi, ali mnogi još ne znaju odakle ona zapravo potiče, te kako je stekla popularnost. Naime, iako njen naziv ne govori tako, francuska salata potiče iz zemlje svoje suparnie – Rusije.

Originalno ime joj je ”salata Olivier”. Ime duguje glavnom kuharu Lucienu Olivieru (belgijskog porijekla), koji je sredinom 19. vijeka radio u prestižnom moskovskom restoranu. Tamo je postala izuzetno popularna i dugo je bila zaštitni znak restorana.

Za popularizaciju salate najzaslužniji je Ivan Ivanov, pomoćni kuhar koji je iskoristio Olivierov trenutak nepažnje i otkrio kako otprilike napraviti ovu salatu. Ubrzo ju je počeo pripremati u konkurentskom restoranu, a kad se pokazalo da Ivanov zna posao, za receptom su se pomamile izdavačke kuće. Recept je na kraju završio u kuharici i ”salatni boom” mogao je početi. Tada je došlo i do promjene sastojaka jer je Oliver koristio luksuzne namirnice (kavijar, jastog) koje su se sada zamijenile jeftinijima i pristupačnijima. Tako je zapravo nastala francuska salata kakvu danas poznajemo.

francuska

Potrebni sastojci:

  • 250 g graška
  • 4 mrkve
  • 250 g krompira (kuhanog u ljusci)
  • 80 g kiselih krastavaca (nasjeckanih)
  • 3 jaja (vegani i oni koji ne vole jaja, mogu ih izbaciti)
  • 100 g tofuneze (ili napravite svoju zdravu majonezu)
  • 1 kašičica senfa
  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 dcl soka od limuna (po želji)
  • So i biber

Kako se priprema francuska salata bez majoneze?

Povrće očistite i nasjecite na kockice. Posolite vodu i kada prokuha dodajte nasjeckano povrće. Ostavite da se ohladi i isperite.

Skuhajte jaja, ohladite i narežite na sitne komade. Nasjeckajte kisele krastavce.

U veliku posudu jaja, krastavce i ostalo povrće dobro izmiješajte. Začinite s limunom i dodajte so i biber po želji. Povežite grčkim jogurtom, tofunezom i senfom i dobro izmiješajte.

Možda te zanima
dezert

Ostavite da se hladi barem sat vremena prije posluživanja.

To je to. Čas posla za užitak koji traje! Prijatno!

Za one kojima posao i u ovim prazničnim danima oduzima puno vremena ZdraviJa je pripremila brzinske a zdrave užine.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh