Kako spriječiti nastanak strija za vrijeme trudnoće?

Avatar photo
nastanak strija

Jesi li znala da strije nastaju zbog prebrzog rastezanja kože, najčešće tokom trudnoće i puberteta pri nagloj promjeni težine ili povećanja mišićne mase? U nastavku ti donosimo odgovor na pitanje kako spriječiti nastanak strija, koliko je važna prevencija, kao i njega ukoliko se one već pojave.

Kako nastaju strije?

Nasljedne osobine određuju kvalitet kože i vezivnog tkiva pa se smatraju glavnim krivcem za pojavu strija. Strije nastaju kada dođe do naglog rasta uz rastezanje kože, i to na mjestima najviše izloženim rastezanju poput stomaka, podlaktice, grudi, butina.

Kolagen i elastin održavaju elastičnost kože. Ukoliko dođe do njihovog gubitka tokom povećanja tjelesne mase i rastezanja kože dolazi do formiranja izduženih brazdi koje nazivamo strije. Dolazi do oštećenja srednjeg sloja kože u kom se nalazi vezivno tkivo.

Strije u trudnoći

Tokom trudnoće dublji slojevi kože gube elastičnost usljed pretjeranog rastezanja. Trudničke strije se pojavljuju na mjestima najvećeg rastezanja kože. Što mama više dobije na težini veća je vjerovatnost za pojavu strija.

Vertikalne pruge najčešće se pojavljuju na abdomenu, grudima, bokovima i bedrima, ali i na stražnjici, gornjem dijelu ruku i donjem dijelu leđa. Najvidljivije su kad se koža nakon gubitka mase vraća u prvobitno stanje.

maslac za tijelo strije gloriaKako izgledaju strije?

Strije u početku imaju crveno-ljubičastu ili crveno-smeđu boju zbog povećanog broja krvnih žilica u njima. Tragovi tih nijansi postaju postepeno blijedi, sve dok ne dobiju konačnu bjeličastu boju koja predstavlja uništeni pigment. Veličina i širina variraju, tako da mogu biti široke nekoliko centimetara, a duge do 20-ak centimetara.

Strije u trudnoći ne mogu se potpuno izbjeći ali ih je moguće znatno smanjiti i ublažiti. Pravilnom njegom može se uticati na poboljšanje stanja kože tokom i nakon trudnoće.

Prevencija je najbolji način da se spriječi nastanak strija

Najbolja prevencija strija postiže se samo pravilnom i redovnom njegom. Pri tom se misli na redovno masiranje odgovarajućim uljima i maslacem koje će nahraniti kožu i održati njenu elastičnost. Poželjno je već na početku trudnoće masirati kožu odgovarajućim maslacem na prirodnoj bazi koji u sebi ne sadrži eterična ulja.

Pored redovne masaže potrebno je uključiti hranu bogatu proteinima i vitaminima kako bi se podstakla proizvodnja kolagena i održala elastičnost kože.

Nanošenje maslaca za tijelo

Shea, kakao i kokosov maslac dubinski hrane kožu uz biljna hladno prešana ulja. Ovakva kombinacija Gloria Maslaca za tijelo pruža luksuznu njegu za suvu, ispucalu i oštećenu kožu.

Idealno je sredstvo za tretiranje strija nastalih tokom trudnoće ili kod povećanja tjelesne mase. Može se koristiti tokom trudnoće. Lagan je za nanošenje, brzo se upija i ne ostavlja masni trag. Maslac odgovara svim tipovima kože i idealan je prijatelj kože kako u hladnim zimskim danima tako i za vrijeme izlaganja suncu.

Potrebno je da se nanosi dva do tri puta dnevno na kritična mjesta ukoliko se žele spriječiti strije. Poboljšan izled kože je neizostavan ukoliko se preparat primjenjuje redovno i pravilno. Lagan je za nanošenje, brzo se upija u kožu i ne ostavlja masni trag.

Možda te zanima
simptomi dehidriranost

ulje strije gloriaMasaža uljima

Ako su strije nešto što ti već dugo smeta na tvom tijelu, koža će ti biti zahvalna ukoliko je nahraniš Gloria uljnom mješavinom koja utiče na smanjenje i nestanak strija.

Strije stare do godinu dana smatraju se „mladim“ strijama te uz redovno korištenje ulja mogu potpuno nestati. Strije stare preko godinu dana smatraju se „starim“ strijama, te uz redovno korištenje ulja mogu se znatno smanjiti i izblijediti.

Potrebno je nanositi ulje u tankom sloju, jednom dnevno. Ulje na bazi makadamija, ploda divlje ruže, smilja, lavande, žalfije ili ruzmarina nahraniće vašu kožu i vratiti joj izgubljenu količinu kolagena i elastina.

Ulje sa visokom koncentracijom eteričnih ulja se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i prirodni proizvodi biti od koristi u prevenciji od nastanka strija, ili u efikasnom uklanjanju već nastalih.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh