Kako tražiti veću ODGOVORNOST na poslu?

Avatar photo

Ne hvališ se svojim dostignućima i vjerovatno sa razlogom imaš osjećaj da si prevazišla svoju trenutnu poziciju na poslu. Naravno, uživaš u nivou povjerenja koje imaš na poslu, ali to ne znači da se ne osjećaš gladna nekih novih izazova. Željna si da preuzmeš veću odgovornost na poslu u svojoj trenutnoj kompaniji ali nisi sigurna koji je najbolji način da to uradiš.

Evo dobrih vijesti za tebe! Tvoja želja da se baviš dodatnim poslovima je dobra stvar i za tebe i za tvog poslodavca. Međutim, proces definisanja zahtjeva iziskuje pažljivo razmišljanje i razmatranje. Hajde da te uputimo u ono što bi trebalo da uradiš sljedeće po tom pitanju.

Procijeni da li možeš bolje da radiš svoj trenutni posao

Naravno da bi bilo lakše da ne postoje nikakvi preduslovi za tvoj “korak naprijed”, ali ovo definitivno ne znači da bi svoj posao mogla i trebala potpuno da izostaviš sa spiska. Očigledno, traženje većih odgovornosti neće dobro proći ako ne ispunjavaš očekivanja u poslu koji ti je već dodijeljen. Ukoliko ne ispunjavaš zadate rokove, tvoj menadžer će razumljivo biti neodlučan da li da ti doda još više posla.

Prije nego što uradiš bilo šta drugo, iskreno procijeni svoj trenutni radni učinak. Da li si ispunila svoje ciljeve ili si jedva počela da “grebeš”? Ovo je važan kontekst koji moraš uzeti u obzir prije nego što odlučiš da li ćeš krenuti naprijed sa bilo kojim drugim razgovorom.

odgovornost na poslu

Možda ti bude zanimljivo i: 15 pitanja koja biste trebali postaviti sami sebi ukoliko želite uspjeti

Znaj šta znači “više odgovornosti”

Moraćeš da razgovaraš sa svojim menadžerom o tvojoj želji da preuzmeš više posla ali treba da dođeš pripremljena sa rješenjem – ne samo sa problemom. Traženje „više odgovornosti“ je prilično dvosmisleno. Šta to tačno znači za tebe? Da li se nadaš da ćeš upravljati drugima? Voditi projekat? Da pokušaš u drugom odjelu ili području stručnosti?

Takođe je važno da budeš svjesna šta će tvoja kompanija možda trebati u narednom periodu. Postoje li određeni timovi koji imaju previše posla ili odjeli koji uvijek usporavaju projekte? To su zapravo pozicije u koje možeš ući, preuzeti više odgovornosti i pružiti stvarnu vrijednost vašoj kompaniji u tom procesu.

Zaključak je da moraš tačno znati šta tražiš prije nego što podneseš zahtjev. Nemoj preskočiti ovaj važan korak prije odlaska kod direktora.

Zakaži sastanak

Bilo koja vrsta razgovora u vezi sa kretanjem tvoje karijere zaslužuje punu pažnju i tebe i tvog supervizora, tako da biste trebali dogovoriti sastanak kada se oboje možete fokusirati na tu temu. Ako već imaš redovno zakazan jedan-na-jedan sastanak sa svojim menadžerom, to je sjajno vrijeme da svoj prijedlog izneseš, jer su ti razgovori bukvalno dizajnirani da govore o radu i ambicijama.

Nemate redovni sastanak? Pošalji svom šefu upit za sastanak da bi dobila prostor u njenom ili njegovom kalendaru. Na taj način možeš biti sigurna da oboje imate dovoljno vremena da zaista detaljno analizirate tvoj zahtjev, ciljeve i sva pitanja koja se pojave u međuvremenu.

Budi pozitivna

Možda se osjećaš kao da je sav posao koji si do sada radila ispod tvog nivoa vještina. Ili ti je možda dosadno na dnevnoj bazi i to zaista jeste frustrirajuće, a osjećaj nedovoljne iskorištenosti je potpuno opravdan razlog za traženje dodatnog posla. Međutim, ne pristupaj ovom razgovoru u formi žalbe.

Umjesto toga, oblikuj stvari na pozitivniji način kako bi izrazila svoju želju da pomogneš svojoj kompaniji – a ne samo sebi. Bez obzira da li želiš da olakšaš teret određenom timu ili si sigurna da su tvoje mogućnosti neiskorišćene, učini stvari optimističnim i fokusiraj se na vrijednosti, a ne na svoje frustracije.

odgovornost na poslu

Možda te zanima
pravilno trosenje novca

Daj svom šefu neko vrijeme

Nakon što si predala svoj zahtjev, tvom šefu će možda trebati neko vrijeme da razmisli ili razgovara sa drugim nadređenima ili timovima unutar vaše kompanije. Dakle, ne očekuj trenutni odgovor. Po završetku vašeg sastanka, reci svom menadžeru da ćeš im dati vremena da razmotre tvoj zahtjev. Ovo daje potreban prostor tvom šefu da na odgovarajući način istraži dostupne opcije, a tebi daje mogućnost da demonstriraš da su ovaj zahtjev i tvoja želja za poslom nešto do čega ti je zaista stalo.

Obavještavaj svog šefa o svom napretku

Šta se dešava kada konačno dobiješ zeleno svjetlo i više posla? Ono što je definitivno jeste da trebaš biti spremna da povremeno podijeliš neke novosti o tome kako se stvari odvijaju. Nakon otprilike mjesec dana od povećanih odgovornosti, zakaži sastanak ili pošalji e-mail svom menadžeru da ga obavijestiš o tome kako se stvari odvijaju. Šta misliš da dobro ide? Koji su izazovi koje si morala prevazići?

Zapamti, posjedovanje novih zadataka nije samo uznemiravanje za tebe – to takođe može izazvati određenu tjeskobu kod tvog nadređenog. Održavanje tih linija komunikacije može biti korisno i ohrabrujuće za sve (uključujući i tebe!).

Želja za preuzimanjem veće odgovornosti na poslu dobra je stvar i za tebe i za tvog poslodavca, ali to ne znači da se zahtjev može podnijeti bez ikakvog razmatranja. Kada budeš spremna da dodaš još obaveza na svoj tanjir, prati ove korake da bi na pravi način pristupila ovom zadatku i dokaži da si dostojna te povećane odgovornosti.

Pročitaj i ovo za dodatnu motivaciju: Šta ako niste dobili očekivano unapređenje na poslu?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh