Kako započeti ishranu sa manjom količinom soli?

Avatar photo
soli so natrijum hrana

Nije tajna da je unošenje previše natrijuma loše za vaše zdravlje. Istraživanja konstantno pokazuju da ishrana bogata solju može povećati vaše šanse za zdravstvene probleme kao što su visok krvni pritisak, bolest srca i moždani udar. Kako možete znati da li je vrijeme da započnete sa ishranom koja u sebi ne sadrži mnogo soli? Ako je zaista tako, koliko soli stvarno trebate izbaciti? Prije svega treba da znate da bi zdrave odrasle osobe trebale nastojati da ne unesu više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno.

ZdraviJa je za vas otkrila ko treba da se drži ove ishrane i kako da to uradi bez da jede neposoljenu hranu. Ukoliko se uklapate u neku od sljedećih grupa, pitajte svog ljekara da li vam ishrana sa niskim sadržajem natrijuma može pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja.

Visok krvni pritisak

Kada je u vašem sistemu višak natrijuma, on povlači vodu u krvne sudove. Ovo povećava vaš krvni pritisak i primorava vaše srce da radi više. Smanjenje unosa soli može da vam pomogne da poboljšate rad srca, smanjite pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, ljudi stariji od 51 godine i osobe sa dijabetesom imaju povećan rizik od visokog krvnog pritiska i mogu imati koristi od ishrane sa niskim sadržajem natrijuma.

Bolest srca ili bubrega

Konzumiranje previše soli može izazvati zadržavanje tečnosti, što može pogoršati probleme povezane sa bolešću srca i bubrega.

soljenje hrane salataKako da smanjite unos soli?

Postoje jednostavni koraci koje možete preduzeti u prodavnici, kod kuće, u restoranu i na drugim mjestima. Svi ovi koraci korišteni zajedno će napraviti veliku razliku u vašem ukupnom unosu soli:

Pročitajte oznake na hrani

Uvijek provjerite činjenice i podatke o hrani koju kupujete kako biste vidjeli koliko soli ona sadrži. Stručnjaci preporučuju do 400 miligrama natrijuma po obroku.

Postepeno smanjujte so

Ukoliko ste navikli na slane okuse, hrana sa manje soli će vam u početku biti vrlo blagog okusa. Pokušajte da dodate pola količice soli u odnosu na onu koju obično stavljate u hranu i dajte sebi vremena da se prilagodite prije nego što smanjite količine još više. Na sličan način, umjesto da odmah počnete kupovati hranu bez natrijuma, prvo istrenirajte svoje nepce na nisko-natrijumskim opcijama.

Možda te zanima
letnjih dana

Budite pametni u restoranima

Restorani imaju tendenciju da stavljaju više soli nego što biste to vi uradili kod kuće, tako da se ne plašite da postavite neke prilagođene zahtjeve. Zamolite da se vaš obrok napravi sa manje soli (ili bez soli), pitajte za sosove i prelive sa strane. Na taj način možete sami dodati malu količinu začina u već pripremljenu hranu.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni ukoliko ste i vi jedan od onih koji zbog zdravlja treba da redukuju korištenje soli u ishrani.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh