Zdrave namirnice koje biste uvijek trebali imati u kući

Avatar photo

Kao što izreka kaže, ono ste što jedete. Kuhanje sa pravim sastojcima može imati mnoge zdravstvene prednosti. Nučnici su otkrili da konzumiranje zdrave hrane štiti od bolesti srca i moždanog udara, a utiče i na liječenje dijabetesa i raka. Neke medicinske škole čak uvode kuhanje kao poseban dio nastavnog plana i programa. U nastavku vam donosimo zdrave namirnice koje biste trebali uvesti u svakodnevnu ishranu sa ciljem poboljšanja vašeg zdravlja.

Bijeli luk

Još su drevne kineske i indijske civilizacije uvidjele zdravstvene blagodati bijelog luka. Moderna medicina sada daje naučne dokaze o benefitima konzumiranja ove opojne biljke. Bijeli luk pospješuje zdravlje na sve načine, od snižavanja holesterola do prevencije i liječenja prehlade. Naučne studije su ovu biljku dovele u vezu i sa smanjenjem rizika oboljenja od različitih vrsta raka. Više o ovoj namirnici pročitajte ovdje.

Kurkuma

U azijskoj kulturi ovaj narandžasti prah koristi se kao začin u svakodnevnoj ishrani ali i u kozmetičkim proizvodima, što zbog narandžaste boje, što zbog njenog ljekovitog svojstva. Kurkuma sadrži kurkumin, hemikaliju koja poboljšava metabolizam, olakšava artritis i pomaže degenerativnim stanjima oka. Zbog protuupalnih svojstava kurkume, začin može čak ublažiti hronična stanja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, epilepsije, kardiovaskularnih bolesti, raka, alergija, dijabetesa, pretilosti, depresije i umora. O ovom aromatičnom začinu smo često pisali, a više detalja o njegovom zdravstvenom dejstvu pročitajte ovdje.

Crveni luk

Ako ćete kuhati sa kurkumom, možete dodati i malo crvenog luka. Studija iz 2006. godine, objavljena u kliničkoj gastroenterologiji i hepatologiji, pokazala je da kombinovanje luka i kurkume smanjuje veličinu prekancerogenih ćelija u crijevima, smanjujući tako i rizik od raka debelog crijeva. Luk ima još nekoliko bonus pogodnosti kao što su snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od dijabetesa. Takođe, jača zube i sprečava krvarenje desni. Dakle, zaboravite loš zadah jer ova biljka pruža brojne zdravstvene blagodati za vas.

Menta

Porodica biljaka, poznata kao menta, metvica ili nana, odnosi se na vrstu koja broji 40 biljaka koje uključuju pršljenastu, klasastu, pitomu nanu i druge. Dodajte malo mente u salatu ili čaj kako biste smanjili alergije, spriječili prehladu ili olakšali upalu grla. Istraživanja pokazuju da ako patite od žgaravice ili bolova u želucu, menta može pomoći u olakšavanju tih tegoba. Ona smanjuje kiseline, te sprečava čireve u želucu. Takođe, prirodno osvježava zadah.

nana

Možda te zanima
doje

Đumbir

Još jedna namirnica koju su azijske civilizacije uvele u svakodnevnu ishranu prije nekoliko hiljada godina, jeste đumbir. Antikancerogena svojstva đumbira dobro su dokumentovana, a korijen đumbira se pokazao kao odličan u sprečavanju raka debelog crijeva, jajnika, želuca i jetre. Budući da đumbir ublažava bol, konzumiranje prije treninga može smanjiti upalu i bol u mišićima. On takođe olakšava mučninu, poboljšava zdravlje srca i ublažava prehladu i gripu. Zašto je još važno da ovu namirnicu uvijek imate u svom domu pročitajte ovdje.

Peršun

Peršun je mnogo više od ukrasa na jelu. Prema mišljenju doktora, ova svestrana zelena biljka sadrži hemijski spoj zvan apigenin koji se bori protiv raka dojke. Konzumiranje peršuna može pomoći u ublažavanju infekcija mokraćnog sistema. Osim toga, ova biljka sprečava bubrežni kamenac, funkcionalne poremećaje digestivnog sistema, zatvor, dijabetes, kašalj, astmu i visok krvni pritisak. Zbog svega ovoga peršun treba da postane redovan sastojak u vašim svakodnevnim jelima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh