Ova mjesta ne smijete propustiti da vidite ako otputujete u Dubai

Avatar photo
dubai marina

Dubai je destinacija iz snova gotovo svim milenijalcima. Iako je ovo skoro “nov” grad u poređenju sa evropskim metropolama koje volimo, Dubai je idealno mjesto u kom možete provesti svoje predstojeće proljećne praznike. Evo šta vam sve nudi ovaj pustinjski grad.

Burj Khalifa

Nijedna fotografija sa odmora u Dubaiju ne bi bila potpuna bez ogromne strukture koja dominira obrisom grada. Poznato je da je Dubai grad rekorda, a činjenica da je Burj Khalifa najviša zgrada na svijetu samo je jedan od njih. Visok i tanak, vrh Burj Khalife neće odgovarati ni maksimalnoj skali 4: 5 koju Instagram dozvoljava. Tamo je apsolutno neophodno imati saputnika fotografa koji je voljan da konstantno drži uređaj u ruci tako da vi dobijete savršenu Instagram sliku.

Koliko god da je spektakularan izvana, toliko će vam se svidjeti i njegova unutrašnjost, a posebno pogled koji ćete dobiti sa njegovih najviših etaža. Burj Khalifa ima ukupno 163 sprata i visoka je 829 metara, ali posmatračke tačke se nalaze na spratovima 124, 125 i 148. Jedno je sigurno, fotografije snimljene iz najviše zgrade na svijetu su obavezne kada ste u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

dubai nocuDubai Miracle Garden

Gdje drugdje možete snimiti prekrasne fotografije, ako ne u velikom vrtu punom šarenog cvijeća? Najveći paradoks je to što se ovaj vrt nalazi u sredini pustinje u Dubaiju. U ovom vrtu se nalazi najveća zbirka cvijeća na svijetu, raspoređena po raznim vrstama i veličinama. U Dubai Miracle Gardenu je definitivno lako napraviti savršene slike za Instagram.

 Zabeel Palace

Dom vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, ne može se posjetiti, ali većina tura će vas odvesti do vrata impresivne palate. Ovdje možete čuti glas paunova koji se nalaze iza kapija palate i diviti se izgledu grada iz malo drugačije perspektive.

pustinjski safari dubaiDubai pustinjski safari

Osim predstava u kampu, ukusne hrane i prelijepog pijeska, Arapska pustinja je takođe idealno mjesto za predivne slike zalaska sunca. Nijanse crvene i narandžaste boje u kombinaciji sa vrućim pijeskom su predmet brojnih fotografija na Instagramu.

Dubai Aquarium

U Dubai Mall-u ćete se osjećati kao Alisa u zemlji čuda. Jedno od tih čuda je ogroman akvarijum koji drži 10 miliona litara vode i preko 140 vrsta morskih životinja. U unutrašnjosti se nalazi tunel kroz koji možete šetati ako kupite kartu, ali ostatak možete vidjeti besplatno tokom jednostavne šetnje kroz trgovački centar. Ne samo da ćete se diviti raznovrsnim ribama već i morskim mačkama ili ajkulama impresivnih veličina.

akvarijm dubaiGlobalno selo

Posjeta ovom mjestu je jednaka putovanju po svijetu. Više od 70 zemalja ovdje su predstavile njihove najvažnije građevine, tradiciju, okuse, kostime i običaje, a među njima i male zemlje poput Rumunije.

Možda te zanima
post dobar za zdravlje

Dubai Old Souk

Ako niste posjetili Dubai Old Souk onda stvarno ne možete reći da ste bili u Dubaiju. Dekorativne tkanine za jastuke i tradicionalne nošnje otkriće vam sve boje duge i njihovih derivata, a okusi začina će vam pomoći da shvatite zašto je orijentalna kuhinja među najukusnijim na svijetu. O Old Souk-u vam je dovoljno reći da je to savršeno mjesto za ultra-šarene slike.

trznica dubaiIstorijski dio

Iako nije sigurno da su ove konstrukcije autentične, uske ulice i svi arhitektonski poduhvati će vas staviti u vremensku mašinu u kojoj ćete otkriti stari Dubai, onaj gdje nema ni traga neboderima ni modernom svijetu. Ovdje možete pronaći muzeje sa mapama, rukopisima, unutrašnjim dekoracijama i oklopima, a dobar dio njih je dozvoljeno za fotografisanje.

Ukoliko se odlučite na putaovanje u Dubai, pišite nam utiske i šaljite svoje fotografije, a za dodatnu inspiraciju o putovanjima pratite našu podrubriku Putujem.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh