Sve što jedno piće treba da ima, ukus i zdravlje – kurkuma latte

Avatar photo
kurkuma latte

Kurkuma latte, poznat kao “zlatno mleko”, je ukusno, hranljivo piće napravljeno od kurkume, žutog začina prepoznatljivog po svojim antiinflamatornim svojstvima. Latte se obično pravi mešanjem kurkume sa mlekom, medom (ili drugim zaslađivačem) i raznim začinima kao što su đumbir, cimet i crni biber. Dobijeni napitak je kremast, aromatičan i toplog, začinjenog ukusa.

Pored svog neodoljivog ukusa, kurkuma latte ima niz potencijalnih zdravstvenih prednosti. Kurkuma sadrži jedinjenje zvano kurkumin, za koje se pokazalo da ima antiinflamatorno dejstvo i može pomoći u smanjenju bolova i otoka u zglobovima. Takođe može imati antioksidativna svojstva i može pomoći u jačanju imunog sistema.

Latte sa kurkumom je jednostavan i prijatan način da uključite prednosti kurkume u vašu ishranu. Odličan je izbor za umirujuće piće u bilo koje doba dana.

kurkuma latte

Šta konzumacija kurkume može našem organizmu da donese?

Kurkuma je začin koji se obično koristi u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji, a poznata je po svojoj jarko žutoj boji i toplom, zemljanom ukusu. Takođe je popularan prirodni lek zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi.

Pored svojih potencijalnih antiinflamatornih i antioksidativnih efekata, kurkuma može imati i druge zdravstvene prednosti. Proučavana je zbog svog potencijala da poboljša probavno zdravlje, smanji rizik od srčanih bolesti i poboljša funkciju mozga.

Ima blago gorak i blago oštar ukus, a često se opisuje kao da ima i  „papreni“ ukus. Obično se koristi u malim količinama za dodavanje ukusa jelima i često je uparena sa drugim začinima kao što su kim i korijander za stvaranje složenih, aromatičnih ukusa.

ZdraviJa recept za kurkuma latte

Sastojci

    • 250 ml biljnog mleka
    • 2 male kašike mlevene kurkume
    • 1 mala kašika mlevenog đumbira
    • Zaslađivač po želji
    • Zobeno vrhnje

Priprema

Pogledaj video ovde ili sledi ove upute:

U maloj posudi zagrijati mleko i dodati kurkumu i đumbir.

Možda te zanima
supa od karfiola

Sve izmešati i dodati zaslađivač po želji.

Na niskoj temperaturi kuhati mleko 5-7 minuta uz povremeno mešanje.

Servirati u dubokoj čaši ili šolji te preko dodati kremu od zobenog vrhnja i dekorisati sa cimetom.

Kurkumu latte možete u ovom prazničnom periodu pipremiti svojim najmilijima kao topli napitak u kome ćete uživati uz omiljeni film.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh