Ruzmarin štiti od loših snova i poboljšava pamćenje

Avatar photo

Ruzmarin je zimzelena mediteranska biljka. Njegovo ime potiče od latinskog ros marinus, što znači “morska rosa”. Raste u obliku grma te može narasti i do 3 metra u visinu.

U periodu između Elizabetanskog doba i perioda ranog romantičnog doba, ruzmarin se smatrao kao biljka koja pozitivno utiče na memoriju. Takođe, dugo se koristi kao važan simbol tokom vjenčanja, ratnih komemoracija i sahrana u Evropi i Australiji.

Jedna od prvih asocijacija sa ruzmarinom je njegov jedinstveni miris, zbog čega se ova biljka često pravi kao neka vrsta biljnog amuleta, a zatim stavlja pod jastuke ili se koristi u buketima. U prošlosti se vjerovalo da upotreba ruzmarina na ovakav način ne samo da štiti od loših snova, već i poboljšava pamćenje.

To su, u međuvremenu, dokazali i naučnici. Preko istraživanja su otkrili da inhalacija esencijalnog ulja ruzmarina značajno poboljšava primarnu i sekundarnu memoriju učesnika. Takođe, listovi ruzmarina koji su osušeni i samljeveni pa su ih učesnici udisali su pomogli njihovom pamćenju.

Ruzmarin se danas najviše upotrebljava kao začin u mediteranskim jelima ili u obliku eteričnog ulja.

U obliku eteričnog ulja se uzima u vrlo malim količinama, 2-3 kapi 3 puta dnevno, nakon obroka. Razrijedite ga u baznom ulju (maslinovom ili kokosovom), ili ga ulijte u praznu kapsulu i popijte sa čašom vode.

ruzmarin eterično ulje

Posebnu pažnju zaslužuje ne samo zbog svog aromatičnog mirisa, te intenzivnog oporog okusa, nego i zbog brojnih zdravstvenih prednosti za fizičko i mentalno zdravlje.

Mnogi ga smatraju najzdravijim mediteranskim začinom.

U narodnoj medicini ruzmarin se od davnina koristi kao efikasan lijek iz prirode koji podstiče bolju cirkulaciju krvi i podstiče podizanje niskog krvnog pritiska. Ova biljka liječi malokrvnost, posebno kod djece, doprinosi boljem apetitu, blagotvorno djeluje na rad organa za varenje i doprinosi boljem raspoloženju i smirivanju nervoze. Zbog pomenutog pozitivnog uticaja na cirkulaciju, ova biljka takođe ublažava menstrualne bolove i može pomoći kod izostanka menstruacije.

U narodu je poznato da čaj ili vino od ruzmarina širi krvne sudove i time podstiču cirkulaciju kod muškaraca.

Vino za širenje krvnih sudova

Jutarnji umor i neraspoloženje, tromost tokom dana i pospanost u kombinaciji sa niskim krvnim pritiskom mogu se riješiti vinom sa aromom ruzmarina.

Jednu šaku listova ruzmarina umiješati u jedan litar kvalitetnog vina, najbolje je domaće crno vino. Mješavinu čuvati u staklenoj flaši sedam dana i svakog dana dva do tri puta dobro promućkati. Osmi dan procijediti i piti svakodnevno po jednu rakijsku čašicu, ujutro prije doručka i jednu popodne prije ručka.

Možda te zanima
lekovita svojstva zacina

Kao i kod svake druge prirodne terapije i u ovom slučaju je potrebno određeno vrijeme da bi se ispoljili svi pozitivni efekti, oko mjesec dana. U blažim oblicima bolesti i kod osetljivijih osoba efekat se ispoljava i ranije.

ruzmarin čajČaj od ruzmarina

U šolju vruće vode dodajte grančicu-dvije ruzmarina i ostavite nekoliko minuta. Procijedite i uživajte u ovom umirujućem napitku.

Svježi ili sušeni ruzmarin?

Kada god je to moguće, birajte svježi ruzmarin umjesto sušenog jer je bogatiji okusom i aromom. Prije samog kuhanja ga isperite pod mlazom vode i tapkajući osušite. U većini recepata potrebne su iglice ruzmarina koje možete jednostavnim potezom ruke odstraniti sa grančice. Ali, isto tako i cijelu grančicu možete dodati supama i mesnim jelima, bilo pri kuhanju ili dekoraciji.

ruzmarin

Pošto je ruzmarin zimzelena biljka, on raste tokom cijele godine. Posadite ga u svojoj bašti ili u saksiji na terasu i uživajte u njegovom mirisu, aromi i zdravstvenim prednostima koje vam nudi!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh