Šta je to superfood?

Avatar photo

Superfood je riječ koja je u zadnjih nekoliko godina zavladala na sceni zdrave prehrane i odjednom te tajanstvene namirnice kao da niču niotkuda i nude svakakve benefite za vaše zdravlje. O čemu se zapravo radi, šta je to superfood i zašto trebate konzumirati tu super hranu, donosimo u nastavku.

Iako nema određenih pravila po kojima bi se neka namirnica klasificirala kao super hrana, obično tim imenom nazivamo namirnice koje su vrlo bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima, vlaknima ili zdravim mastima. Zbog toga, ove namirnice pomažu u sprečavanju raznih bolesti, prevenciji dijabetesa, produžuju životni vijek, čine nas zdravijima i pomažu pri gubitku viška kilograma.

U nastavku donosimo samo nekoliko primjera super hrane. Neke od njih možete konzumirati same, neke kao dodatke smoothie-jima ili zobenoj kaši, dok druge služe kao začini, stoga su načini za uvrštavanje super hrane u svakodnevicu brojni.

Chia sjemenke

Bogate su antioksidansima i vlaknima, te pomažu pri gubitku kilograma i u regulaciji nivoa šećera u krvi. Ugodnog su i neutralnog okusa pa možete dodati kašičicu u zobenu kašu ili smoothie, ili napraviti chia puding kao pravu zdravu poslasticu.

Goji bobice

Iako se u nekim kulturama koriste već vijekovima, tek su s pojavom pojma super hrane postale popularne. Potiču proizvodnju bijelih krvnih ćelija, što doprinosi jačanju imunološkog sistema. Prema nekim istraživanjima, pozitivno utiču i na kardiovaskularno zdravlje i životni vijek. Goji bobice takođe možete dodati u zobenu kašu ili omiljeni smoothie.

Kinoa

Kinoa je takozvana pseudo žitarica, te je zapravo bliža špinatu i repi nego drugim žitaricama. Kinoa je takođe i kompletan protein, te sadrži aminokiseline koje omogućavaju mišićima i tijelu da se oporave, pa je zbog toga dobar odabir za one koji ne jedu meso. Bogata je vitaminom B i drugim nutrijentima, a može se pripremati na mnogo načina. Skuhajte je u bademovom mlijeku i zasladite medom za slatki doručak, skuhajte, ohladite i dodajte u salatu ili pak poslužite kao prilog.

Možda te zanima
argeta veggie

Losos

Još jedan izvor proteina, ali i kalijuma i cinka. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lososu imaju anti-age učinak i doprinose zdravlju očiju. Vitamin D dobar je za kosu, kožu, kosti i nokte, a losos možete vrlo jednostavno pripremiti na grill tavi, dodati u salate ili pak odabrati dimljenu varijantu koja se odlično slaže sa poširanim jajetom.

Kelj

Ovo zeleno lisnato povrće vjerovatno niste voljeli kao mali, no ipak su mame bile u pravu kada su nas tjerale da ga pojedemo. Bogatiji je vlaknima od drugog voća i povrća, dok su vitimini A i D nužni za zdravu kožu, a mogu i spriječiti znakove starenja. Takođe, sadrži i kalcijum, željezo i vitamin C, a može se pripremati na mnogo načina. Kuhajte ga, sotirajte, obarite na pari ili pak ispecite i poslužite kao zdravi čips od kelja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh