Kako postupiti ako vam vaše dete kaže da vas mrzi?

Avatar photo
deca i ljutnja

Ako ste ikada doživeli da vam dete kaže da vas mrzi, znate koliko bolno može biti to iskustvo. Međutim, u ovakvim situacijama veoma je važno ostati smiren i fokusiran na to kako najbolje reagovati.

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste se nosili sa ovom situacijom:

1. Pokušajte razumeti uzroke detetove reakcije

Prvi korak u rešavanju ove situacije je da pokušate da razumete uzroke detetove emocionalne reakcije. Deca ponekad izražavaju svoje frustracije ili ljutnju na način koji može biti vrlo intenzivan i emotivan. Važno je da pokažete razumevanje za njegove emocije, bez obzira koliko vam je teško da ih prihvatite.

komunikacija sa decom

Možete reći nešto poput: „Vidim da si jako ljut/a i da se osećaš loše. Možemo li da porazgovaramo o tome zbog čega se osećaš tako, jer želim da pokušam da ti pomognem?”


Pročitajte još: 10 edukativnih crtanih filmova koje vaša deca treba da pogledaju


2. Ostanite smireni

Ukoliko vas detetova izjava povredi, važno je da ostanete smireni. Vaša reakcija može imati veliki uticaj na to kako će se situacija dalje razvijati. Ako odgovorite impulsivno, grdite dete ili ga kaznite zbog onoga što je izgovorilo, to može dodatno pogoršati situaciju.

Umesto toga, pokušajte da reagujete smireno. Duboko udahnite i dobro razmislite pre nego što bilo šta kažete. Važno je da pokažete svom detetu da ga volite i da ste spremni na razgovor.

3. Postavite mu otvorena pitanja i budite spremni da ga saslušate

odnos sa decom saveti

Ako je dete ljuto na vas i ako vam kaže da vas mrzi, važno je da mu postavljate otvorena pitanja i aktivno ga saslušate. Dakle, pitajte ga zbog čega se oseća tako i šta ga je tačno navelo da izjavi da vas mrzi. Dete će ovo protumačiti kao znak da želite da čujete njegovu stranu priče, pa će osećati slobodu da verbalizuje svoje emocije i potrebe. Nemojte ga sputavati u tome, nego ga saslušajte do kraja.

Na primer, možete postaviti pitanje poput: „Možeš li mi reći šta te tačno učinilo tako ljutim/om? Da li sam ja nešto pogrešila? Smatraš li da je trebalo da nešto učinim drugačije?”

4. Ne dozvolite da vas detetova izjava potrese

Deca često izražavaju svoje emocije na impulsivan način. Rečenica poput „Mrzim te!” verovatno je posledica trenutne frustracije ili nesigurnosti koju oseća.

5. Ponudite podršku i rešenja

Kada budete saslušali dete i razumeli šta ga muči, ponudite mu podršku i zajedno razmotrite moguća rešenja. Neka dete zna da ste tu za njega i da zajedno možete pronaći adekvatan način da rešite problem.

Na primer, možete mu reći nešto poput: „Shvatila sam zbog čega si ljut/a. Možemo li zajedno da razmotrimo načine da rešimo ovo?”

Možda te zanima
dece zahvalnost

ljubav deca

6. Učite dete emocionalnoj pismenosti

Jedan od ključnih koraka u rešavanju ovakvih situacija jeste učenje deteta emocionalnoj pismenosti. Pomozite svom detetu da prepozna, razume i upravlja svojim emocijama na zdrav način. Podstičite ga da identifikuje svoje emocije i da ih verbalizuje.

Objasnite mu zbog čega nije u redu da izjavljuje rečenice poput „Mrzim te” i podstičite da ubuduće umesto toga na konstruktivan način verbalizuje nezadovoljstvo, tako što će vam saopštiti šta ga je naljutilo ili povredilo i zbog čega.

7. Potražite stručnu pomoć ako je potrebno

decije emocije

Ukoliko se situacija čini previše teškom i smatrate da vaše dete ima dublje emocionalne probleme, ne ustručavajte se da potražite stručnu pomoć. Psiholozi i terapeuti mogu pružiti potrebnu podršku i savete kako detetu, tako i vama.

Važno je da zapamtite da su impulsivne reakcije najčešće deo normalnog procesa odrastanja i razvoja. Međutim, važno je da se ove situacije tretiraju sa pažnjom, razumevanjem i empatijom kako bi se izgradio zdrav odnos između roditelja i deteta. One treba da budu povod za razgovor sa detetom i prilika da radite na njegovoj emocionalnoj pismenosti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh