Soda bikarbona i trikovi sa njom koje biste trebali znati

Avatar photo
soda bikarbona

Za šta je sve dobra soda bikarbona i koji su najbolji recepti za primjenu. Da li je dobar lijek protiv težih bolesti i da li je opasna u nekim situacijama?

Za početak, trebalo bi da se upoznamo sa svim imenima ove višenamjenske supstance. Većini je poznato samo njeno trgovačko ime: soda bikarbona. Hemijski naziv je Natrijum hidrogenkarbonat, odnosno Natrijum bikarbonat.

Međutim, ukoliko u sastavu nekog prehrambenog ili kozmetičkog proizvoda, sredstva za čišćenje ili lijeka pročitate oznaku za aditiv E500 ili pak formulu NaHCO3, budite sigurni da je to ona ista soda bikarbona.

Takođe, budite bezbrižni i kada gledate neku stranu kulinarsku emisiju i vidite da kuvar u smjesu dodaje bijeli prah po imenu „baking soda“.

Za šta je sve dobra soda bikarbona i da li je opasna po zdravlje?

Ono što je najznačajnije, soda bikarbona je potpuno bezopasna. Ovu činjenicu potvrđuje američka Agencija za zaštitu životne sredine, koja navodi da se Natrijum bikarbonat “smatra generalno sigurnim”. Najbolje od svega? To je najpovoljniji i najpristupačniji proizvod!

Jednostavno, upotreba sode je svestrana: ona dezodoriše, neutrališe i čisti. Ovdje ćemo vam nabrojati koji su najbolji načini za korištenje i za šta je sve dobra soda bikarbona.

Limun i soda bikarbona za zdravlje

Najvažniji efekat sode bikarbone je bazna (alkalna) sredina koju daje kada se rastvori u vodi. Upravo zbog toga je njena primjena toliko višestruka.

Soda pomaže u regulisanju pH vrijednosti. U reakciji sa kiselinama, kao što je želudačna kiselina, soda bikarbona oslobađa vodu i ugljen-dioksid (što izaziva izbacivanje tog gasa – podrigivanje). Skladno tome, često se koristi protiv žgaravice (kao antacid).

Isti efekat ima i limun. Ova, bogata vitaminom C voćka je kisela u sirovom stanju, ali kada dospije u želudac ona reaguje bazno. Kombinacija limuna i sode bikarbone je nevjerovatna.

Smatra se da ova kombinacija ima poseban uticaj na ćelije kancera, tako što na prirodan način uništava loše ćelije, što se medicinskim putem radi pomoću hemoterapije.

soda bikarbona
@pinterest

Jedan od uspješnih tretmana rastvora sode bikarbone pomiješane sa limunom jeste prilikom mršavljena. Opšte je poznato da prvo morate eliminisati sve toksine iz vašeg organizma kako bi kilogrami počeli da se tope. Zato je poželjno pre dijete da uradite dektoksikaciju ovim napitkom.

Evo kako da napravite napitak: u 250 ml flaširane vode sipajte jednu ravnu kafenu kašiku sode i soka od pola limuna. Pomiješajte i popijte ujutru na prazan stomak.

Istraživanja pokazuju da ova mješavina ima izuzetno veliki uticaj na naše zdravlje. Ona jača imunitet i doprinosi detoksikaciji organizma, pa je dobro da je povremeno koriste i zdrave osobe.

Soda bikarbona i med

Ovo je recept za najbolji piling za lice koji ćete ikada napraviti! Pomiješajte sodu bikarbonu sa malo meda, toliko da dobijete gustu pastu. Masirajte lice pa isperite.

Možda ćete imati osjećaj da vam je grubo i da suviše tretirate svoje lice, ali to je jedini način da se prirodnim putem riješite problematične T-zone.

Za dodatnu hidrataciju i sveobuhvati piling, proces sa sodom i medom radite jednom do dva puta sedmično, ujutru dok vam je lice još čisto i svježe i efekat je zagarantovan.

Koje su koristi? Med ima antibakterijske osobine, sadrži sve prirodne enzime, koristi se vijekovima i ima mnoge zdravstvene prednosti.

Soda bikarbona je nježna i pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože bez uzrokovanja previše iritacije. Miješanje meda sa sodom bikarbonom izvodi se na hladno, jer zagrijavanjem med gubi svoja svojstva.

Druga, takođe značajna primjena ova dva sastojka je u borbi protiv celulita. Masirajte problematiče dijelove tijela nekoliko minuta, a zatim isperite vodom. Masaža pastom od sode i meda podstiče cirkulaciju krvi i pomaže u smanjenju naslaga celulita.

soda bikarbona
@pinterest

Soda bikarbona u kuhinji

Tokom istorije, soda bikarbona se koristila u kuhinji kao rastući agens za pravljenje kolača i peciva.

Kada se pomiješa sa kiselinom, pravi mjehuriće koji daju gas ugljen-dioksid i izazivaju da se tijesto povećava. Takođe, sličan efekat postiže i prašak za pecivo. On je smjesa 3-4 supstance a jedna od njih je soda. Ova 2 termina u kulinarstvu treba razlikovati na engleskom jeziku. Rekli smo da je soda bikarbona „baking soda“, a prašak za pecivo je „baking powder“.

Osim za pripremu hrane, druga primjena sode bikarbone u kuhinji je kao čistač rerne, mašine za suđe ili veš i slično.

Možda te zanima
preporuke francuski klasici

Recept: pospite sodu bikarbonu preko donje površine. Našpricajte vodu da rastvorite sodu. Neka ova smjesa odstoji neko vrijeme, a zatim dobro isperite.

Ipak, možda najvažnija upotreba sode bikarbone u kuhinji jeste da očistite voće i povrće kupljeno u prodavnici. Naime, pomiješana sa vodom, soda može ukloniti prljavštinu i voštani premaz koji dolazi na proizvodima iz supermarketa.

Obavezno ih potopite nekoliko minuta u rastvor sode prije nego što ih pripremite za svoju porodicu. Ovo se posebno odnosi na proizvode kod kojih često koristite koru, kao što je limun ili jabuka, ali i na proizvode koji dolaze iz plastenika i koji se tretiraju pesticidima. Razdvojte listove zelene salate, potopite u rastvor sode i poslije par minuta isperite.

Riješite se neprijatnih mirisa iz frižidera tako što ćete u manji tanjir staviti par kašičica sode i ostaviti da stoji u frižideru. Svakih par dana prospite sodu i stavite novu. Osjetite li razliku?

Možda vam bude interesantno: Kako spriječiti neugodne mirise iz plastičnih posuda?

Na kraju, neprijatan miris kante za smeće u kuhinji možete ukloniti sodom bikarbonom. Jednostavno pokvasite kantu sa vodom i pospite sodu po njoj kako biste uklonili loše mirise. Nakon nekog vremena istrljajte i isperite.

soda bikarbona
@pinterest

Ispiranje grla

U čaši vode rastopite 1 kašikicu sode bikarbone. Isperite grlo tim rastvorom, pljunite i isperite čistom vodom. Soda neutrališe mirise i povećava pH vrijednost usne duplje narušenu kiselom ishranom. Takođe, sa smjesom sode bikarbone i limuna možete prirodnim putem da izbijelite svoje zube.

Kupka

Evo jednostavnog načina da se oslobodite mitesera, iritirane i mrtve kože. Ako volite da uživate u kadi punoj vode, možete napraviti kupku od sode bikarbone kako biste omekšali kožu. Samo dodajte nekoliko kašika sode u toplu vodu.

Manju količinu kupke od sode bikarbone možete da napravite ako imate grube i ispucale pete. Potapanje nogu u rastvor sode pomaže u smirenju i omekšavanju umornih stopala.

Takođe, možete da napravite i savršen piling za lice: pomiješajte 1 kašikicu sode bikarbone sa 5-6 kapi vode tako da se napravi gusta pasta. Nježno masirajte lice kružnim pokretima, a zatim isperite čistom vodom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh