Dnevne navike koje zaustavljaju bolove u leđima

Avatar photo
bolove u leđima

Iako određivanje uzroka ove vrste bolova može biti komplikovano, postoje različiti postupci koje možete preduzeti kako biste ublažili ove bolove ili spriječili da se oni pogoršaju. Riječ je o smanjenju pritiska i naprezanja, zaštiti kičme i jačanju mišića. Promjena nekoliko dnevnih navika može vam pomoći da održite svoje tijelo vitalnim i da zaustavite neugodne i ometajuće bolove u leđima.

Spavajte sa jastukom ispod koljena

Spavanje na leđima vrši pritisak na vašu kičmu. Podizanje nogu olakšava pritisak na leđa dok spavate. Pritisak možete smanjiti postavljanjem jastuka ispod koljena.

bolove u leđima
@pinterest

Trenirajte

Brojne zdravstvene koristi vježbanja su vam dobro poznate. Redovan trening fokusiran na mišiće može pomoći u smanjenju rizika od povreda povezanih sa leđima. Pokušajte uključiti vježbe za leđa i abdominalne vježbe najmanje dva puta nedeljno, kako biste razvili jača i fleksibilnija leđa.

Povećajte unos kalcijuma i vitamina D

Snažne kosti mogu vam pomoći u sprečavanju osteoporoze. To je jedan od najčešćih uzroka bolova u leđima u poznim godinama, posebno kod žena. Učinite kosti u vašoj kičmi snažnim konzumiranjem puno kalcijuma i vitamina D.

Kalcijum se nalazi u:
• mlijeku
• jogurtu
• zelenišu (špinat, kupus)
• suplementi u vidu tableta

Vitamin D se nalazi u:
ribi
• žumancima
• puteru
• siru

Uvijek se konsultujte sa svojim ljekarom prije nego što uzmete suplemente, pa makar to bio i kalcijum u šumećim tabletama.

Promijenite cipele

Nosite udobne cipele kako biste spriječili bol u leđima, a tako ćete smanjiti i napetost u leđima tokom stajanja. Cipele sa malom petom su najbolji izbor u ovom slučaju.

Ispravite se

Dobro držanje nije samo način da izgledate bolje. Loš položaj tijela stvara pritisak i stres na leđa te može promijeniti arhitekturu kičme.

bolove u leđima
@pinterest

Ne naslanjajte se na radni sto

Kada sjedite za kancelarijskim stolom, koristite tehnike držanja koje koristite kada stojite. Od ključnog je značaja da zadržite dobar položaj i držite uspravno leđa kada sjedite, posebno ako to radite više sati dnevno. Odaberite kvalitetnu stolicu koja pruža čvrstu podršku donjem dijelu leđa.

Krećite se

Bez obzira da li ste u kancelariji ili kod kuće, izbjegavajte da sjedite u nezgodnoj poziciji ili da stojite na jednom mjestu. Krećite se po prostoriji da biste izbjegli pritisak na vašu kičmu, koji može vrlo lako da se stvori ako ste predugo na jednom mjestu.

Možda te zanima
simptomi dehidriranost

Ostavite cigarete

Svi znamo da pušenje stvara ozbiljan rizik za zdravlje, a pušači takođe imaju veći rizik od bolova u leđima nego nepušači. Jedan od razloga za to je što nikotin ograničava protok krvi na diskove u kičmi. Ovo može prouzrokovati njihovo sušenje i pucanje. Pušenje takođe smanjuje količinu kiseonika u krvi, što dovodi do smanjenja ishrane mišića i tetiva u leđima. Nezdrava i slaba leđa su više osjetljiva na napore i poteze koji uzrokuju bol u leđima.

bolove u leđima
@pinterest

Smanjite opterećenje

Nepravilano ili teško podizanje je uobičajeni uzrok bola u leđima, ali se to ne dešava samo ljudima koji podižu teške kutije na poslu. Nošenje torbe za laptop, kofera, kamere ili namirnica, takođe može izazvati napetost u leđima. Kad god je to moguće, smanjite teret na vaša ramena, tako što ćete nositi manje i distribuirati težinu na obje strane tijela. Razmislite o upotrebi vreće sa točkovima za teža opterećenja kao što su vreće sa namirnicama.

Istežite se

Stajanje, sjedenje ili ležanje na jednom mjestu tokom dužeg vremena nije zdravo za leđa. Oslobodite se napora kada god ste u prilici, ustanite, istegnite se i radite jednostavne poslove. Ovo će vam pomoći da poboljšate cirkulaciju u leđima. Takođe, istezanje može olakšati bolove koji se javljaju usljed neaktivnosti.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh