Djeca i digitalni svijet – kako se postaviti kao roditelj i kakav uticaj današnji tehnološki napreci vrše

Avatar photo
djeca i digitalni svijet

Instagram, TikTok, Facebook, portali, video igrice, filmovi i serije i neetični mediji. Sve ovo su izazovi koji se olako serviraju populaciji uključujući i djecu koja u većini slučajeva nisu dovoljno sazrela kako bi pravila jasnu razliku između dobra i zla. Život u virtuelnosti je, iako
te namere nije bilo, počeo da utiče katastrofalno na razvoj mladih i njihovo mentalno zdravlje. Djeca i digitalni svijet zahtijevaju veći oprez!

Telefoni su postali neizbježan dio današnjeg društva, a djeca sve češće koriste tehnologiju kao sredstvo zabave i komunikacije. Mnoga istraživanja su pokazala da djeca koja provode puno vremena na društvenim mrežama imaju veću vjerovatnoću da razviju anksioznost, depresiju i druge mentalne poremećaje. Osim toga, prekomjeran uvid u digitalni svijet može dovesti do problema sa pažnjom i koncentracijom. Gdje su granice i da li postoje, kako pristupiti djeci i distancirati ih od lošeg uticaja?

djeca i digitalni svijet
@pinterest

Roditelji su primjer djeci

Roditelji bi trebalo da budu uzor djeci i da im stavljaju do znanja kako se na odgovoran način koriste društvene mreže, a ne da telefon bude način umirivanja djeteta. To znači da roditelji i sami moraju biti svjesni rizika i ograničiti vrijeme djetetu na društvenim mrežama, kao i biti dostupni svojoj djeci svaki dan, za razgovor, utjehu, motivaciju i toplu riječ.

Osim toga, djeca moraju biti edukovana o sigurnosti na internetu i rizicima koje digitalni svijet može predstavljati. Onlajn zlostavljanje, prevare i drugi rizici mogu da ostave veliki trag u razovju djeteta. Sigurnosne postavke na uređajima i telefonima prvi su korak zaštite i sigurne upotrebe.

Gdje su se izgubili klikeri, lastiš i knjige?

Prije, kada su se sunčani dani bližili kraju, djeca bi trčkarala po parku, smijala se i igrala se skrivača. Čitala bi se poezija i priče, uzbuđeno se okretala svaka stranica, a ponekad bi se igrao i lastiš. Sada se čini da su sve te aktivnosti nestale, kao da su ih odnijeli vjetar i vrijeme. Za vremenom su pohitali djeca i njihovi roditelji.

Međutim, i dalje imamo priliku da se ponovo okrenemo tradicionalnim igrama i aktivnostima koje su nekad bile toliko popularne. Možemo pokazati našoj djeci kako su te aktivnosti važne i kako ih mogu učiniti sretnima i zadovoljnima.

djeca i digitalni svijet
@pinterest

Iskomunicirajte sve i uvijek

Roditeljstvo je jedno od najtežih i najodgovornijih zadataka na svijetu. Odgoj djeteta zahtijeva puno ljubavi, strpljenja i razumijevanja, ali možda najvažniji dio je razgovor s djetetom.

Razgovor može biti jednostavan i površan ili dubok i značajan. Ipak, bilo kako bilo, razgovor će uvijek pomoći da dijete osjeti da je voljeno i važno. Kroz razgovor, osjećaće se povezano s roditeljem i  da ima nekoga ko ga sluša i razumije.

Možda vam bude interesantno: Kako da budete podrška svojoj djeci kada su tužni?

Važno je da se sa djecom razgovara o svemu, ne samo o stvarima koje su važne za roditelje, već i o onima koje su važne za dijete. Kada osjeti da su njegovo mišljenje i osjećaj važni, razvija samopouzdanje i samopoštovanje.

Možda te zanima
lubenica

Ne treba biti savršen u razgovoru, već samo iskren i pažljiv. Ovo je najbolji način da se dijete razvije u zdravu, srećnu i uspješnu osobu, a to je najvažnija stvar koju roditelj može učiniti za svoje dijete prije nego mu dozvolite pristup društvenim mrežama i kupite najnoviji telefon.

 

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh