“Must have” biljke za čist vazduh svakog doma

Avatar photo
biljke

Biljke u saksijama su već dugo trik koji dizajneri enterijera koriste da ožive prostor, ali da li ste znali da su one takođe snažan filter koji pročišćava zrak koji vas okružuje? Ako razmišljate o kupovini nekog sistema za filtraciju zraka zbog alergija ili duvanskog dima, uzmite u obzir i sljedeće 4 biljke za čist vazduh svakog doma.

Dendrobium i Phaeleonopsis Orhideje

Orhideje prati loša reputacija da su izvještačene i da teško rastu ali je istina suprotna. Orhideje zapravo vole kada ih zanemarite, a većina ljudi ubija svoje orhideje upravo prevelikim količinama vode i sunca. Osim što su poprilično jednostavne za održavanje, orhideje oslobađaju zrak od zagađivača koji se mogu naći u mnogim ljepilima i bojama, pa su tako one odličan poklon za useljenje svakome ko je nedavno preselio u nov ili renoviran prostor. Za razliku od nekih drugih biljaka, orhideje ispuštaju kiseonik noću pa su odlične i za spavaću sobu.

Možda vam bude interesantno: Zašto je lampa od himalajske soli dobra za vaše zdravlje?

biljke
@pinterest

Mirni ljiljan

Mirni ljiljan, a.k.a. spathiphyllum, idealna je biljka za imati u svom domu ako volite cvijeće, a ne želite da kupujete bukete koji umiru nakon nekoliko dana. Spathiphyllum uspijeva u hladu na standardnim sobnim temperaturama i uklanja štetne toksine kao što su aceton, amonijak, benzen, etil acetat, formaldehid, metil alkohol, trihloretilen, i ksilen.

Anturijum

Anturijum je odličan poklon zbog egzotičnog izgleda svog cvijeta. Međutim, to nije jedina prednost ove biljke. Naime, njegovo veliko, tamno lišće usisava amonijak, formaldehid, toluen i ksilen, te ga to čini idealnim cvijetom za kancelarije, posebno ako se u blizini nalaze kopir aparati ili printeri.

Šeflera

Šeflera je lako prepoznatljiva jer ima ovalno lišće koje gotovo izgleda nestvarno zbog svog voštanog sjaja. Ona je izdržljiva i dugotrajana te je dobra investicija dok god ste u mogućnosti da samo s vremena na vrijeme sa nje obrišete prašinu. Osim toga što izgleda sjajno, ona je takođe poznata po tome da upija gadne toksine kao što su benzen, formaldehid i toluen, pa je dobra za domaćinstva u kojima ima pušača.

Možda te zanima

Bambus palma

Tropska biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača vazduha koja će savršeno izfiltrirati svaku zagušljivost. Treba joj osigurati dovoljno svjetla, ali ipak nikako ne biste smjeli da je smjestite direktno na sunce. Pogodna je za ljubitelje mačaka, jer su njeni listovi bezopasni za mace. Ta atraktivna biljka donosi dašak leta u dom, stvarajući topliju atmosferu čak u najhladnijim zimskim danima.

biljke
@pinterest

Aloe vera

Dovoljno poznata u medicini, ali i glavni krivac za mnoge nastale kozmetičke proizvode, blagodati za održavanje ljepote kože. Isto toliko je pogodna i korisna za vazduh koji udišemo. Aloe vera savršena radi savršen posao pročišćavanja raznih štetnih spojeva iz vazduha, uključujući i zračenje TV ekrana i monitora.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh