Evo načina da što lakše podnesete prestanak konzumacije kontracepcijskih pilula

Avatar photo
pilula

Kada govorimo o konzumaciji kontracepcijskih plula i skidanju sa istih, često možemo čuti različita iskustva. Neke žene se žale na neredovne cikluse, bolne grčeve ili promjene raspoloženja, dok je sa druge strane za neke od njih ovaj prelaz bio relativno lak. Studije su pokazale da 80% žena povrati hormonsku ravnotežu na manje od tri mjeseca od prestanka uzimanja pilula, ali nekima to ipak može potrajati i duže. Naša tijela su jedinstvena, a kontracepcija mnogo drugačije utiče na svaku od nas.

Složićemo se svi da prvi korak treba da bude podsjećanje i svijest o tome zašto ste počeli sa ovom kontracepcijom. Kada se počinje sa kontracepcijom, za to obično postoje dva razloga – kontrola trudnoće ili kontrola hormona. Ukoliko ste prvobitno sa kontracepcijskim pilulama započeli zbog kontrolisanja hormona i ublažavanja određenih simptoma, postoji velika šansa da će se sada sve što je hormonski prisutno vratiti, i zato je potrebno da radite sa svojim doktorom. Ipak, bez obzira na razlog zašto nastavljate ili odustajete od kontracepcije, ZdraviJa donosi nekoliko savjeta koji će vam olakšati ovaj proces.

pilula
@pinterest

Jedite nutritivno bogate obroke

Znamo da je u našem organizmu sve povezano, pa tako ne iznenađuje ni činjenica da ono što jedemo može uticati na naše hormone i pomoći u njihovom balansiranju. Fokus broj jedan svakako bi trebalo da bude balansiranje šećera u krvi, i to na način da svaki obrok ili užina ima izvor proteina, masti i ugljenih hidrata bogatih hranljivim materijama. Umjesto da jedete bananu, uparite je sa grčkim jogurtom (za proteine) i bademovim puterom (za zdrave masti). Osim toga, veoma je važno da nikada ne preskačete obroke, a posebno doručak, te da jedete kada ste gladni.

Vitamini B, kao što su B-12 i B-6, i određeni minerali kao što su magnezijum, selen i cink, uobičajeni su vitamini i minerali koji se mogu iscrpiti uzimanjem pilula, tako da se može dogoditi da osjetite nedostatak istih ako ste neko vrijeme bili na hormonskoj kontroli. Ovi nedostaci mogu uzrokovati pogoršanje simptoma, tako da se u tom slučaju preporučuje unos hrane poput zelenog povrća, zdravih masti i proteina i naravno, konsultacije sa vašim doktorom.

Vodite brigu o zdravlju vaših crijeva

Već smo govorili o tome kako su crijeva kontrolni centar za ostatak našeg tijela. Ona utiču na veliki broj područja, od detoksikacije do zdravlja mozga, tako da nije čudno da što je zdravlje crijeva tokom ove tranzicije važno za vaše hormonsko zdravlje. Zdravlje vaših crijeva možete poboljšati jedući mnogo hrane bogate vlaknima, kao što su chia sjemenke i povrće, ili uzimanjem probiotika. Preporučuje se dakle dovoljan unos vlakana kako bi vaše tijelo bilo u stanju da se pravilno detoksikuje. Uvijek treba da slušate svoja crijeva, a ukoliko imate bilo kakvih problema kao što su nadimanje ili zatvor potrebno je da sa vašim doktorom razgovarate o načinima na koje možete da poboljšate vaše zdravlje crijeva.

pilula
@pinterest

Smanjite nivo stresa

Stres može imati ogroman uticaj na tijelo, a posebno na naše hormone, zbog čega je korisno dati prioritet praksama koje mogu da kontrolišu nivoe stresa. Ako smo zaista pod stresom i ne spavamo dobro, to može uticati na funkciju nadbubrežne žlijezde, kortizol i ravnotežu nervnog sistema. Spavajte najmanje 6 do 8 sati i potrudite se da na spavanje svake noći idete u isto vrijeme kako bi vaše tijelo moglo da dobije optimalnu količinu sna koji će vam pružiti energiju tokom dana. Osim spavanja, praktikovanje drugih metoda upravljanja stresom, kao što su meditacija, vježbe disanja, vođenje dnevnika ili fizička aktivnost, takođe su dobra ideja u oslobađanju od stresa.

Možda te zanima
Santorini

Odlučite se za lakše vježbe

Znamo da je zabavno s vremena na vrijeme mijenjati vrstu vježbi koje radite, ipak mnogi stručnjaci preporučuju da se pridržavate vježbi sa manjim uticajem tokom ovog perioda jer se vaše tijelo prilagođava novoj hormonskoj ravnoteži. Vježbe visokog intenziteta mogu podići kortizol u vašem tijelu, tako da tokom ovog perioda, smanjenje kortiziola što je više moguće zapravo može pomoći da se olakša prelazak sa kontracepcije. Srećom, postoji mnogo vježbi sa manjim intenzitetom koje možete da izaberete, to mogu da budu na primjer pilates, joga ili šetanje.

pilula
@pinterest

Vodite brigu o vašem reproduktivnom zdravlju

Ukoliko ste odlučili da odustanete od kontracepcijskih pilula poželjno je da imate plan. Ako vas brine neplanirana trudnoća, naglašavamo važnost alternativnih oblika kontrole trudnoće koje je potrebno primijeniti odmah nakon što prestanete sa korišćenjem pilula. Bilo da je u pitanju nehormonska spirala ili metode svijesti o plodnosti, praćenje vaše ovulacije je zaista moćna stvar.

Iako ova tranzicija ponekad može biti zastrašujuća, to takođe može biti sjajna prilika da bolje razumijete svoje tijelo. Izgradnja plana oko prirodnog ciklusa vašeg tijela može učiniti proces još lakšim. Ako odustajete od kontracepcijskih pilula u svrhu planiranja porodice, sarađujte sa svojim doktorom kako biste uravnotežili hormone, te poboljšali plodnost što je više moguće. Bez obzira na vaše trenutne ciljeve, plan za reproduktivno zdravlje je uvijek važan, a prelazak sa hormonske kontrole pruža dobru priliku da ponovo razmislite šta je najbolje za vaše tijelo, ciljeve i način života.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh