Kako kozmetika može da bude glavni krivac kožnih oboljenja?

Avatar photo
preparati

Kozmetička industrija koja obuhvata proizvodnju dekorativne kozmetike, kao i proizvoda za njegu i higijenu lica i tijela, jedna je od najprofitabilnijih industrija u svijetu. Kada biramo ove prozvode uglavnom pažnju usmjeravamo na njihov izgled umjesto na sastav. Privlače nas svjetski poznata imena proizvođača, interesantna pakovanja i neodoljivi mirisi. Međutim, vjerujete li da su to zaista mjerodavni faktori po kojima kozmetika treba da se bira?

Vjerovatno nismo ni svjesni koliki uticaj ono što nanosimo na svoju kožu ima po naše zdravlje. Kozmetika i proizvodi za njegu lica i tijela imaju jednak uticaj na naš organizam kao i naša ishrana. Sve što nanesete na svoju kožu, počevši od raznoraznih maski za lice pa do kremica i šminke ulazi u naše ćelije i krvotok. Šta to znači?

To znači da mnoge otrovne supstance, unesene kozmetičkim proizvodima, lutaju našim tijelom, te šire i izazivaju alergiju, osip, kao i mnoga ozbiljnija oboljenja.

Zbog svega ovoga, ZdraviJa je razgovarala sa Marinom, vjerujemo, mnogima od vas poznatom pod imenom Dia Mara, zbog čega smo odlučili da je u ovom članku upravo tako oslovljavamo.

Dia Mara MarinaOna na svom blogu i profilima na društvenim mrežama već godinu dana svakodnevno sa svojim pratiocima, koje broji na hiljade, širi svijest o negativnim efektima štetnih proizvoda za ličnu higijenu i dekorativne kozmetike. Naime, i sama je imala negativno iskustvo za šminkom i proizvodima za higijenu. Tako je bilo sve dok nije povela računa o tome šta nanosi na svoju kožu. I gle čuda, upravo to je i bio razlog njenih akni i infekcija.

Dia Mara danas koristi isključivo čiste proizvode za njegu kože, odnosno, proizvode koji ne sadrže štetne materije. A, kao najštetnije navodi formaldehid, olovo, izobutan, parabene, mineralna ulja i silikone. Kao zamjenu za to, Dia Mara preporučuje shea maslac, aloe veru, pčelinji vosak, kaolin (bijela glina), prirodna ulja kao sto su jojoba, bademovo ili ružino ulje. Tu je i Hamamelis kao sastojak proizvoda za njegu masne kože lica sa proširenim porama gde je i glina naravno uvijek dobrodošla.

Kakve sve posljedice ostavljaju štetni proizvodi?

Vjerujemo da ste svi čuli za mnoge štetne sastojke ali isto tako vjerujemo da možda niste dovoljno upućeni, ili svjesni njihovih posljedica. Zato smo pitali Dia Maru kakve sve posljedice po kožu ali i po naše zdravlje mogu imati štetni proizvodi, a nadamo se da ćete njen odgovor uvijek imati u podsvijesti prilikom kupovanja preparata za kožu lica i tijela.

„Jako malo nas je svesno da 60% svega što nanesemo na našu kožu, koja je najveći organ tela, dospeva i u naš organizam pa odatle i lipogranulomi (masne kvržice) na jetri i slezeni kao podsetnik da naftni derivati (parafin, petrolej, vazelin) nisu ostali samo na površini kože. Najveća zabluda je misliti „To je mala količina“. Ništa nije malo jer su to količine koje se unose svakodnevno, godinama. Ženska populacija posebno mora da obrati pažnju na to jer koristimo više kozmetičkih proizvoda kao i dekorativne kozmetike. Postoje informacije da u toku dana unesemo preko 500 hemikalija u svoje telo što nam govori zašto smo baš mi osuđene na određene bolesti, a ne mora tako biti. Zdravo je tamo gde je priroda.“

odraz u ogledalu

 

Prve posljedice štetnih proizvoda na licu

Prema njenim riječima, prvi faktor koji ukazuje na štetnost preparata koje koristimo je sušenje kože lica praćeno jakom osjetljivošću. Koža puca na određenim mjestima, posebno u predjelu nosa, peruta se, a izraženo je i crvenilo. Ono što nam takođe govori da naša koža nije dobro je i intezivno lučenje sebuma, a sve to ispraćeno je pojavom akni.

Zanimalno nas je koja je to najveća greška koju pravimo prilikom njege kože lica, a Dia Mara nam je ukazala da je to upravo higijena lica. Naime, najgore što možemo učiniti svom licu jeste neuklanjanje šminke temeljno ili uklanjanje šminke vlažnim maramicama, kojim se šminka samo utiskuje u pore i tim dovodi do pogoršanja stanja lica. Upotreba proizvoda za čišćenje lica sa jakim abrazivnim sulfatima (sodium laureth sulfate) vode u začarani krug a posebno isušuju kožu. Nemalo se događa da se i koriste proizvodi koji nisu namenjeni tipu kože koji osoba ima.

„Kada je proizvod u pitanju, tu vodi micelarna voda poslednjih par godina koja je i glavni uzročnik svih tih aknioznih stanja mladih lica jer je na bazi deterdženata a takođe i kremice koje sadrže silikone, naftne derivate kao i parabene, koji ne poseduju ništa od minerala i hranljivih svojstava potrebnih koži već samo dovode do nečistoća.“

Možda te zanima
cigare stetnost

zdravo je tam ogde je priroda

Kako koža reaguje na proces prelaska sa štetnih na zdrave sastojke u kozmetičkim proizvodima?

Organizam, a samim tim i koža, različito reaguju na promjene bilo koje vrste. Koža reaguje, i to vrlo pozitivno. Ipak, prema iskustvima svojih pratilaca, Dia Mara je uvidjela da je ovaj proces najteži kod proizvoda protiv znojenja gdje je aluminijum imao dugogodišnji uticaj.

„Tu je proces dosta težak, neprijatan i znam iz sopstvenog iskustva, najteže je bilo pronaći proizvod koji ima efekat, a pritom ne šteti kao što je to slučaj sa aluminijumom za koji je dokazano kancerogeno dejstvo. Tek kada pređu na zdrave proizvode bez pomenutih supstanci, javljaju mi da nema više crvenila nakon tuširanja kao ni svraba i iritacija.“

Koliko vremena je potrebno da se problem sanira?

Svi što prije želimo pozitivne rezultate u svim sferama života. Isto je i sa pitanjem njege kože. Dia Mara ističe da je vrijeme individualno jer zavisi od stanja u kojem se koža nalazi usljed korišćenja preparata lošeg sastava. Sve zavisi od toga koliko je narušena zaštitna barijera kože. Kod nekoga to potraje i do mjesec dana.

Deklaracija je alfa i omega svakog proizvoda, stoga ne zaoblazite čitanje deklaracije na svim preparatima koje koristite za njegu kože i uvijek imajte na umu sve ove štetne posljedice koje možete izbjeći samo pravilnim izborom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh