Najbolje ljekovite banje u regionu koje MORAŠ posjetiti

Avatar photo
ljekovite banje

Razmišljate o tome da se počastite ovaj vikend? Odlučili ste se za spa i ljekovite banje? Znajte da ova ideja nije ništa novo – banjski tretmani su jedna od najstarijih ljudskih praksi, te su narodi još od starih Rimljana do drevnih Vizantijaca gradili hamame, kupatila, saune i druge objekte za kupanje i uživanje.

Spa-korisnici danas imaju koristi od mnogih različitih tradicija relaksacije: Rimskih kaldarijuma i frigidariuma, tajlandske masaže, kineske i grčke aromaterapije i rituala poput različitih vrsta saune. Skoro svima su poznati brojni benefiti ljekovitih banja kao na primjer: Smanjenje krvnog pritiska i poboljšanje cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja, ublažavanje bolova, sniženje stresa, kilograma a pomaže i kod dijabetesa.

ZdraviJa je za vas izdvojila nekoliko njih koje će vas preporoditi.

Srbija

Srbija obiluje izvorima mineralne vode, kako hladne tako i tople. Ljekoviti gas i ljekovito blato upotpunjuju banjsko bogatstvo Srbije. Preko 1000 izvorišta i na njima preko 50 banja učinili su banjski turizam u Srbiji najrazvijenijom turističkom granom.

Najposjećenija banja Srbije je Vrnjačka Banja u čijoj se blizini nalazi mnoštvo zanimljivih lokaliteta, poput ostataka srednjovjekovnih tvrđava, srednjovjekovni manastiri, kao i neukroćena priroda. Uz rame Vrnjačkoj Banji stoji Sokobanja, banja sa najdužom turističkom tradicijom bivše Jugoslavije.

U široj okolini Beograda, na udaljenosti manjoj od 100 km, postoji više balneoloških centara. Neke su smještene sjeverno od Beograda, u Vojvodini – Stari Slankamen, Banja Vrdnik i Banja Rusanda, a neke se nalaze južno od spskog glavnog grada – Banja Selters u Mladenovcu, Bukovička Banja u Aranđelovcu, Banja Ljig, Banja Vrujci i Banja Palanački Kiseljak.

Hrvatska

U Hrvatskoj postoje brojni centri zdravstvenog turizma čiji se prirodni ljekoviti faktori mogu podijeliti na:

  • Balneološke (termomineralne vode, ljekovito blato – peloid, naftalen),
  • klimatske i morske ljekovite faktore (morska voda, mediteranska klima, alge, pijesak, ljekovito morsko blato).

Najviše termalnih izvora ima u sjevernom i istočnom dijelu Hrvatske. U Zagorju se nalaze Varaždinske, Krapinske, Stubičke i Tuheljske toplice, kao i Terme Jezerčica, a balneološki centri u Slavoniji i Baranji su: Daruvar, Lipik, Topusko i Bizovačke toplice. U okolini Zagreba, u Ivanić Gradu nalazi se liječilište Naftalan, kao jedino mjesto u Evropi sa prirodnim izvorom ljekovite nafte – naftalena.

Toplice Sveti Martin su balneološki centar na krajnjem sjeveru Hrvatske u Međimurju, a na poluostrvu Istra postoje Istarske toplice.

Zdravstveni centri bogati klimatskim i morskim ljekovitim faktorima nalaze se u primorskim mjestima (Makarska, Crkvenica, Umag, Opatija, Nin) i na jadranskim ostrvima (Korčula, Lošinj, Hvar).

ljekovite banje
@pinterest

Slovenija

Banje u Sloveniji su veoma popularne i posjećene od strane velikog broja ljudi tokom čitave godine. Banja Terme Čatež se nalazi između rijeka Save i Krke, u podnožju planine Gorjanci. Najsavremenije metode termalnog liječenja u Sloveniji se sprovode u banji Šmarješke Toplice koja se nalazi na jugoistoku zemlje.

Najmlađa banja u Sloveniji je Ptuj, ali je samo mjesto Ptuj najstariji grad u Sloveniji (datira iz doba Rimljana). Termalnu banju u Sloveniji, Laško, treba da posjeti svaki pivopija jer se odatle koristi i voda za čuveno Laško pivo.

U banji Rogaška u mjestu Rogaška Slatina se nalazi najveći i najznačajniji privatni medicinski centar Slovenije gdje se liječe bolesti jetre i želuca, dijabetes, kardiovaskularni problemi i gojaznost.

Mladim roditeljima kojima je potreban odmor preporučujemo terme Olimia zbog vodenog parka za djecu – Aqualuna, a koji se nalazi u jugoistočnoj Sloveniji, u mjestu Podčetrtek. Banja je udaljena 56 kilometara od Maribora, 116 kilometara od Ljubljane i 472 kilometara od Beograda.

Bosna i Hercegovina

Banje u Bosni i Hercegovini imaju veoma dugu tradiciju. Neki ljekoviti izvori sa ovog područja bili su poznati još starim Rimljanima i Grcima, a za ljekovita svojstva vode znali su i Turci. Bosna i Hercegovina je zemlja bogata termomineralnim izvorima, od kojih je najtopliji izvor Ilidža u okolini Sarajeva sa temperaturom vode 58oC.

Najviše izvora nalazi se u okolini Banjaluke. Takođe, u BiH postoje i brojna nalazišta ljekovitog blata (peloida). Banjski turizam u svojoj ponudi ima 15-tak centara smještenih uz termalne izvore, u prelijepom prirodnom ambijentu sa povoljnom mikro klimom i dobrim uslovima za liječenje, odmor i rekreaciju.

Prirodni ljekoviti faktori se koriste kupanjem, pijenjem, inhaliranjem, uz pomoć obloga i na druge načine, kod prevencije, liječenja i rehabilitacije mnogih bolesti, a u balneološkim centrima sprovode se različite vrste terapija: hidroterapija, elektroterapija, kineziterapija, talasoterapija, akupunktura, razne masaže.

Banja Lješljani

Udaljena 18 km od Novog Grada, 103 km od Banja Luke i 280 km od Sarajeva, nalazi se Banja Lješljanismještena u podnožju planine Kozare. Voda sa ljekovitog izvora „Slatina“ ima temperaturu 35oC, sadrži natrijum, hloride, hidrokarbonate i sulfate, a prirodni ljekoviti faktor je i peloid. Ljekovita voda i peloid povoljno djeluju kod Kožnih oboljenja.

Banja Mlječanica – Kozarska Dubica

Na padinama Kozare nalazi se i Banja Mlječanica – Kozarska Dubica. Udaljena je 68 km od Banja Luke i 254 km od Sarajeva. U banji se nalazi Bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“, u okviru koje postoji hotel, naselje sa bungalovima i kongresni amfiteatar.

Ljekovita voda je mineralna i sumporovita, a takođe sadrži magnezijum, kalcijum, natrijum i ima temperaturu 14oC. Koristi se kupanjem, pijenjem i inhaliranjem i pomaže kod: upalnog i degenerativnog reumatizma, neuroloških oboljenja, oboljenja kičmenog stuba, osteoporoze, ginekoloških oboljenja, gastrointestinalnih bolesti, bolesti perifernih krvnih sudova, dijabetesa, dermatoloških oboljenja, kao i kod posttraumatskih i postoperativnih stanja.

Banja Laktaši 

Nalazi se na 18 km od Banja Luke i na oko 200 km od Sarajeva. Jedna je od najstarijih banja u BiH, pošto su za lekovitost njene vode znali još stari Rimljani, a njen savremeni razvoj otpočeo je 1930. godine. U sklopu banje nalaze se hotel „San“ (sa zatvorenim bazenom, saunom, fitnes centrom, zdravstveno-terapeutskim sadržajima i 3 kongresne sale) i kompleks otvorenih bazena.

Ljekovita voda spada u grupu kalcijum-magnezijum-hidrokarbonatnih-ugljenokiselih-oligomineralnih homeotermi sa temperaturom od 30-40oC. Koristi se pijenjem i kupanjem u liječenju: hroničnog gastritisa, funkcionalnih bolesti želuca i crijeva, bilijarne diskinezije, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, oboljenja očiju, bolesti neurovegetativnog sistema, psihijatrijskih bolesti, endokrinoloških bolesti, srčanih oboljenja, bolesti lokomotornog aparata i profesionalnih bolesti.

ljekovite banje
@pinterest

Banja Slatina

Nalazi se na 12 km od Banjaluke. U okviru banje postoji ukupno 5 smeštajnih objekata, od kojih je najznačajniji hotel „Slatina“, koji osim smeštajnih kapaciteta, ima kade za podvodnu masažu, 2 restorana i 3 konferencijske sale. Banja posjetiocima stavlja na raspolaganje više otvorenih i zatvorenih bazena i kada, terene za mali fudbal, košarku, odbojku i druge sadržaje.

Liječenje se odvija u sklopu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“. Kao ljekoviti faktori koriste se voda i peloid. Termomineralna voda je kalcijum-magnezijum-hidrokarbonatna-sulfatna-ugljenokisela hiperterma temperature od 40-420C. U Banji Slatina liječe se: reumatske bolesti, sterilitet, neurološke bolesti, kardiovaskularne bolesti i posttraumatska stanja.

Banja Kulaši

Smještena je u podnožju planine Ljubić, u dolini rijeke Ukrine i zauzima površinu od 12 hektara. Od Banjaluke je udaljena 60 km, a od Sarajeva 186 km. U banji se nalazi istoimeni hotel u kome postoje brojni sadržaji: bazeni sa termomineralnom vodom, restoran, aperitiv bar, biblioteka, trim staze, sportski tereni itd. Ljekovita voda je visoko alkalna i nisko mineralizovana sa temperaturom 27oC.

U čitavom svijetu postoji još svega 7 izvora ovakve vode. Korisna je pri liječenju: bubrežnih oboljenja i bolesti mokraćnih puteva, oboljenja organa za varenje, ginekoloških bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, posljedica tjelesnih povreda, reumatizma i naročito kožnih bolesti.

Banja Vrućica

U okolini Teslića, u centralnom dijelu Republike Srpske i BiH, nalazi se Banja Vrućica, udaljena 86 km od Banjaluke i 174 km od Sarajeva. U banjskom kompleksu postoje 4 hotela – „Kardial“, „Posavina“, „Srbija“ i „Hercegovina“, sa oko 1.000 ležajeva.

U sklopu hotela nalazi se velnes centar (bazeni, vodene atrakcije, saune, prostor za masažu, medicinski velnes programi, salon lepote), fitnes centar, fudbalski stadion, sportski tereni, kuglana, šetališne i biciklističke staze i kongresne sale. Specijalna bolnica za rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja pripada hotelu „Hercegovina“.

Ljekovitost termomineralne vode je naročito povoljna kod kardiovaskularnih, neuroloških i reumatoloških bolesti

Banja Dvorovi

Nalazi se na 6 km od Bijeljine, između rijeka Save i Drine. Jedan je od najznačajnijih turističkih centara Semberije. U banjskom kompleksu nalaze se hotel „Sveti Stefan“, olimpijski bazen, 2 manja bazena i 2 dječija bazena i sportski tereni.

Ljekovita voda je oligomineralna i termalna i koristi se kod reumatskih bolesti, ginekoloških bolesti, kožnih oboljenja, dijabetesa, blažih neuroza, stanja nakon povreda i postoperativnih stanja.

Banja Guber

Kod Srebrenice, na svega 15 km od granice sa Srbijom, nalazi se Banja Guber. U banji postoji ukupno 48 izvora, od kojih je najpoznatiji izvor „Crni Guber“ po kome banja i nosi ime. Ljekovita voda je temperature 12,4oC i specifična je po visokom sadržaju gvožđa, bakra, kobalta, nikla i mangana.

Jedinstvena je u Evropi kada je reč o liječenju anemije, a pomaže i kod reumatizma, bolesti štitne žlijezde, sinusnih oboljenja, kožnih bolesti, multipla skleroze itd.

Višegradska Banja (Banja Vilina Vlas)

Uz samo granicu sa Srbijom, na 5 km od Višegrada smeštena je Višegradska Banja (Banja Vilina Vlas). Banjski hotel „Vilina Vlas“ ima smještajni kapacitet 160 ležajeva, a u njemu postoje medicinski blok, zatvoreni bazen, trim kabinet i restoran sa terasom.

Možda te zanima
better help aplikacija recenzija

Ljekovite vode su radioaktivne karbonatne homeoterme sa temperaturom 34oC. Ova voda je po stepenu radioaktivnosti prva u BiH i druga na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Koristi se za liječenje reumatskih oboljenja, ortopedskih oboljenja i deformiteta, neuroloških bolesti, gerijatrijskih bolesti, bolesti disajnih organa, ginekoloških oboljenja.

ljekovite banje
@pinterest

Banja Ilidža kod Sarajeva

Predstavlja jednu od najstarijih banja u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u podnožju planine Igman, 8 km od centra Sarajeva. U banjskom kompleksu postoji Zdravstvena ustanova Lječilište „Banja-Terme-Ilidža“, na površini od 7.200 m2 koja obuhvata smještajni dio (kapacitet 370 kreveta) i prostor za medicinsku i fizikalnu terapiju (brojne kade, dva terapeutska bazena, trim kabinet, savremena aparatura), kao i Termalna rivijera „Ilidža“, koja zauzima prostor od 15 hektara i najveći je termalni kompleks u ovom dijelu Evrope.

Termalna rivijera obuhvata više otvorenih i zatvorenih bazena, vodene atrakcije, vodene efekte i ugostiteljske objekte.  Ljekovita voda ove banje je oligomineralna sumporna sa temperaturom od 57,5oC. Koristi se u liječenju reumatskih bolesti, kičmenih oboljenja,  kožnih bolesti, steriliteta, poremećaja periferne cirkulacije, kao i kod rehabilitacije nakon povreda na lokomotornom aparatu, nakon moždanog udara, rehabilitacije pacijenata sa amputacijom i rehabilitacije kod metaboličkih bolesti. 

Banja Fojnica

Nalazi se u istoimenoj varoši, u centralnom dijelu BiH, 54 km od Sarajeva. Centar za medicinsku rehabilitaciju „Reumal“, osim medicinskih tretmana, u  svojoj ponudi ima dva smještajna objekta sa kapacitetom oko 500 ležajeva, velnes centar, ugostiteljske objekte. U okviru apartmanskog naselja „Aquareumal“ nalazi se akva park „Vodeni grad“ sa bazenima, vodenim efektima i atrakcijama, dječijim igralištem, terenom za odbojku na pijesku itd.

Sportski turizam je izuzetno razvijen. U Fojnici se nalaze dva fudbalska terena, sportska hala, kompleks otvorenih sportskih terena, teniski tereni, a 15 km od Fojnice, na planini Matorac smješten je ski centar.

Ljekovita voda je slabo mineralizovana, radioaktivna, termalna sa temperaturom 31,5oC i blagotvorno djeluje kod reumatskih bolesti, oboljenja i povreda centralnog i perifernog nervnog sistema, bolesti mišića, posttraumatskih i postoperativnih stanja lokomotornog aparata, dječije cerebralne paralize, stanja nakon srčanog udara, stanja nakon koronarnih hirurških intervencija.

Banja Gata

U okolini Bihaća nalazi se Banja Gata sa istoimenim lječilištem. U banji ima više izvora ljekovite vode, a ona pripada grupi natrijum-kalcijum-sulfatnih-hidrokarbonatnih voda i  njena temperatura je od 32-38oC.

Banja Ilidža – Gradačac

Na 170 km od Sarajeva i 150 km od Banjaluke, u mjestu Gradačac nalazi se Banja Ilidža – Gradačac sa istoimenim Centrom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Centar je izgrađen 1980. godine između dva akumulaciona vejštačka jezera – Hazna i Vidara, gdje postoje uređene plaže i trim staze.

Termomineralna voda je temperature 28,5oC i blago je radioaktivna, zatim alkalna, karbonatna, sulfatna i slabo murijatična. Koristi se u liječenju reumatskih oboljenja, neuroloških bolesti, dijabetesa, gihta, ginekoloških oboljenja i tegoba na lokomotornom aparatu.

Banja Akvaterm – Olovo

Na 50 km sjeveroistočno od Sarajeva nalazi se grad Olovo u kome je smještena Banja Akvaterm – Olovo. Banjsko terapeutski i rekreativni centar „Aquaterm“ je u centru grada, na mjestu gdje rijeke Bioštica i Stupčanica formiraju rijeku Krivaju.

U Olovu postoje 4 termalna izvora iz kojih izvire voda temperature od 34-36oC. Blago mineralizovana voda pomaže pri liječenju reumatizma, ginekoloških oboljenja, neuroloških oboljenja, kožnih bolesti i kardiovaskularnih bolesti.

ljekovite banje
@pinterest

Banja Ilidža – Sanski Most

U opštini Sanski Most, u podnožju planine Mulež i dolini rijeke Sane smještena je Banja Ilidža – Sanski Most. Banja je udaljena 84 km od Banjaluke i 238 km od Sarajeva. U banjskom centru nalaze se otvoreni poluolimpijski bazen i dva zatvorena bazena sa termomineralnom vodom.

Ljekovita voda je kalcijum-magnezijum-sulfatna hipoterma temperature 32oC. Blago je radioaktivna, a njen glavni sastojak je sumpor. Pored termomineralne vode, u liječenju se koristi i ljekovito blato. U banji se liječe: zglobni reumatizam, išijas, kičmena oboljenja, tuberkulozna oboljenja zglobova, rahitis, posljedice dječije paralize, hronična upala vena, kožne bolesti, ginekološke bolesti itd.

Slana Banja

U Tuzli se nalazi Slana Banja, smještena u parku „Trnovac“, na padinama planine Majevice. Ljekovita voda je slana i sadrži natrijum hlorid, a njena temperatura je 27oC. Pogodna je za liječenje: reumatizma, neuroloških bolesti, ginekoloških oboljenja, bolesti uha, grla i nosa, respiratornih oboljenja, arterioskleroze i stanja nakon hirurških intervencija na lokomotornom aparatu.

Nadamo se da smo vam pomogli da se definitivno odlučite za banjski vikend. Uživajte i javite nam utiske!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh