Odmor vam je potreban i kada mislite da nije

Avatar photo

Život se neprestano dešava oko nas, bez obzira da li smo spremni na to ili ne. Dobre i loše stvari se ne dešavaju uvijek kada ih planiramo. Vi ste najveći autoritet nad vama samima, i važno je znati sebe i predvidjeti ono što vam je potrebno da sa što manje teškoća proživljavate svakodnevne životne zadatke. Da li ti je pauza potrebna samo onda kada više ne možeš da izdržiš? Odgovor je veliko “NE”! Odmor vam je potreban i kada mislite da nije.

Jedan od najboljih savjeta koji će vam neko dati jeste onaj da prvo morate biti u miru sa samim sobom ukoliko želite dobro da sarađujete sa kolegama na poslu i prijateljima u životu. Dakle, potrebno je znati kada vam je vrijeme za pauzu kako biste bili u mogućnosti da spriječite bilo kakav psihički slom.

odmor vam je potreban

Odmor vam je potreban čak i kada sve izgleda sasvim dobro

Ponekad rast i progresija mogu da vas nose i učine da mislite da vam odmor nije potreban. Ipak se potrudite da se dok gurate naprijed i gradite svoju budućnost, takođe bavite sobom i uzimanjem vremena za odmor i oporavak. Često zaboravljamo da uzmemo pauzu kada stvari idu dobro. Sve se čini kao da je na dobrom putu, ali ponekad i mala nepažnja može dovesti do neželjenog ishoda. Dajte sebi prostora da dišete.

Počnite uzimanjem vlastitog savjeta

Ponekad su savjet i briga koje pružamo prijateljima i porodici riječi na koje i sami sebe trebamo podsjetiti. Pokušajte da vježbate ono što i sami propovijedate, jer prvo morate da znate sami da li neki savjet stvarno funkcioniše, ali i kada vidite da vas nešto zaista „radi“ da to primijenite u svakodnevnom životu. Znanje je definitivno moćnije kada se primjenjuje u praksi.

Dajte sebi pravo da ne budete u redu

Budite jaki i snažni, ali to ne znači da trebate biti robot. Svi imamo svoja osjećanja i potrebe koje treba poštovati. U redu je ne biti u redu, u redu je s vremena na vrijeme praviti pauzu, u redu je biti manje nego savršen. U doba socijalnih medija, previše ljudi se takmiči i upoređuje umjesto da se okrene sebi.

Kada vas život ubaci u mašinu, dajte sebi dozvolu da se zaustavite i uhvatite dah. Ne samo da je u redu da ne bude u redu, već je takođe u redu da budete ljubazni prema sebi! Vjerovatno ste više u redu nego što mislite da ste, ali svakako, odmorite.

Možda te zanima
postavljanje granica

Znakovi da vam je vrijeme za pauzu

  • Imate li povećanu emotivnu reakciju na obične stvari?
  • Da li ste drski prema najbližim ljudima?
  • Da li ste onaj negativni faktor koji kvari raspoloženje svojoj okolini?

U ovakvim momentima, često se sjetite riječi Audre Lorde: “Briga za sebe ne znači pretjerano samopouzdanje, to je samo-očuvanje, a to je čin političkog ratovanja”.

Pauzu iskoristite na najbolji mogući način, pozabavite se zdravljem svog tijela i duha, a kada govorimo o zdravlju tijela, ZdraviJa je pripremila ukusan recept za detoks supu koji morate probati.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh