Smokve- sočna voćka koja leči sve

Avatar photo
smokve

Ovo mediteransko voće omiljeno je mnogima! Iako su sušene sušene dostupne tokom cele godine, ništa nije bolje nego kada su sveže. Slakte i mesnate, sveže smokve tokom avgusta i septembra mogu zameniti grickalice.

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od lečenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvodžem i drugim mineralina. ZdraviJa je izdvojila 5 razloga zbog kojih treba da uključite mokve u vašu rednovnu ishranu.

smokve
@pinterest

Dobar san

Smokve sadrže triptofan, koji podržava dobar san i, promovišući dobru cirkulaciju, pomaže mozgu da koristi glukozu. Važno je naglasiti da su smokve odlična hrana za mozak: sveže, a posebno sušene, sadrže obilje magnezijuma, koji je pravi melem za nervni sistem i izuzetno je koristan za uzimanje u stanju napetosti, anksioznosti, depresije. i PMS-a, a poželjno je i za opuštanje mišića i dobar san.

Za bolju probavu

Sameljite pola kilograma smokvi. Dodajte 5 g brašna od listova biljke sene. Od dobijene smese napravite kobasicu, umotajte je u foliju i čuvajte u frižideru. Svakog jutra uzmite manji komadić na prazan želudac.

Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokvi sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

Menjaju mlečne proizvode

Ukoliko ste netoleratntni na mlečne proizvode, smokve mogu da vam pomognu. Pune su kalcijuma i zato su odlična alternative onima koji ne mogu da piju mleko ili jogurt.

smokve
@pinterest

Pomažu u mršavljenju

Bogate su dijetalnim vlaknima, koriste se u dijetama i kod ljudi koji pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća.

Možda te zanima
mediteranska salata

ZdraviJa je za tebe spremala i kolač sa smokvama, a sve o tome možete pronaći – ovde!

Možda vam bude interesantno: Namirnice koje treba jesti tokom vrućina

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh