10 granica koje treba da postaviš + kako

Avatar photo
postavljanje granica

Postavljanje granica je normalna stvar, ali svi imamo problem sa tim i često se prilagođavamo drugima, umesto da sledimo sopstveni osećaj i potrebu. Evo naših saveta kako da to promenite.

1. Imaš pravo reći ne (ili da) drugima, a da ne osećaš krivicu.

Postoji mnogo razloga zašto kažemo “da” kada želimo reći “ne”. Možda brinemo o odbacivanju ili o tome šta će drugi misliti o nama. Ako izbegavamo konflikte, može nam biti lakše ići nizvodno, ali dugoročno, negiranje svoje istine vodi nas direktno do grada gorčine.

2. Imaš pravo na greške, ispravke ili promenu mišljenja.

Mnogi od nas osećaju da, kada donesu odluku – bilo da je u vezi, karijeri ili nečemu potpuno jednostavnom kao što je reći da našem komšiji za šetanje psa tokom pauze za ručak – moramo se držati toga zauvek. Imaš pravo promeniti mišljenje. Svaki izbor ne mora biti doživotna kazna.

3. Imaš pravo pregovarati za svoje želje i potrebe.

Samo ti znaš svoje jedinstvene želje i potrebe, i samo ti možeš za njih pregovarati. Kada ne delimo šta želimo i šta nam je potrebno, ljudi u našem životu ne znaju ko smo mi. Mnogi od nas su naučeni da budu “opušteni” i da ne budu “teški”. Istina je da deljenje preferencije nije teško. To je dopuštanje ljudima da nas zaista upoznaju.

granice u odnosima

4. Imaš pravo izražavati i poštovati sve svoje osećaje ako to želiš.

Potpuno izražavanje je deo vođenja granica, ali to takođe znači da imaš pravo odabrati šta deliš, kada deliš i s kim. Nisi obavezan deliti ili priznati sve svoje osećaje svima. Imaš pravo biti razborit.

5. Imaš pravo izreći svoje mišljenje, čak i ako se drugi ne slažu.

Ako si mirotvorac ili osoba koja želi udovoljiti drugima, može ti biti teško izraziti svoje mišljenje ako se drugi ne slažu. Opet, tu dolazi razboritost. Samo zato što imaš pravo, ne znači da moraš deliti svako svoje mišljenje s nekim ko je agresivan ili zlostavljački nastrojen. Imaš pravo govoriti istinu kada je to ispravno za tebe.

6. Imaš pravo biti tretirana s poštovanjem, pažnjom i brigom.

Način na koji te drugi tretiraju počinje tvojim odnosom prema sebi. Ti postavljaš standard! Kada sebe poštuješ i stavljaš na prvo mesto, drugi će pratiti tvoje vođstvo. Ako se previše trudiš i daješ, šanse su da ćeš privući ljude koji će očekivati da to i dalje radiš. Počni sebe tretirati s poštovanjem, pažnjom i brigom koje zaslužuješ, i postavi tu lestvicu VISOKO.

Možda te zanima
suočiti sa tugom

granice u zivotu

7. Imaš pravo odrediti ko ima privilegiju biti u tvom životu.

Zamisli svoj život kao VIP sekciju, a ti si jedina osoba s listom gostiju. Ti odlučuješ ko ima privilegiju tvog društva, tvog vremena i tvoje energije. Ako ne naučiš kako biti izbacivač u svojoj VIP sekciji, možeš se zateći u odnosima koje ne želiš,  koji te muče i iz kojih ne možeš da izađeš. Ne zaslužuje svako biti dio tvog života, a TI imaš pravo doneti tu odluku.

8. Imaš pravo komunicirati svoje granice, ograničenja i stvari koje ne možeš tolerisati.

Opet, samo ti znaš šta je ispravno za tebe u vezi s tim stvarima. Šta je ok i šta nije ok za tebe? Koje su tvoje neprelazne granice? Jasno određivanje svojih granica i potreba prvi je korak ka afirmaciji sebe i komunikaciji na zdrav način. I to je potpuno ostvarivo.

9. Imaš pravo staviti sebe na prvo mesto, ne osećajući se sebičnim.

Postoji mnogo mitova i ograničavajuća uverenja o samobrižnosti. Mnogi od nas su naučeni da treba da stavimo sve druge na prvo mesto, a sebe na poslednje. Ali kada naša samobriga nije u fokusu, možemo se osećati ispražnjeni, iscrpljeni, ljuti i ogorčeni. Realnost je da je besprekorna briga o sebi temelj uspeha u našim odnosima, karijeri i celokupnom životu. Kada stavimo sebe na prvo mesto, tada smo na vrhuncu svojih mogućnosti i dajemo iz ljubavi i obilja, a ne iz osećaja nedostatka.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh