8 zabavnih aktivnosti koje možete raditi u kući sa djecom

Avatar photo
aktivnosti

Kada stigne jesen i kada je već zima “pred vratima”, dani su kraći i hladniji, i zbog toga vrijeme sa našim mališanima sve rjeđe provodimo vani. Ukoliko vam u ovim hladnijim danima ponekad nedostaje inspiracije za aktivnosti kod kuće sa djecom, ZdraviJa vam u nastavku teksta donosi nekoliko kreativnih igara koje će garantovano zabaviti vaše mališane.

Ove zabavne aktivnosti zabaviće, kako djecu, tako i odrasle. Pročitajte koje su to aktivnosti i kreativne igre, a ukoliko vi imate neku koja vam je draga, pozovamo vas da nam je opišete u komentaru.

Osmislite maskenbal i pozorište u kući

Sašijte svoje ili kupite kostime vaših omiljenih likova iz crtanih filmova i napravite maskenbal u kući. Naučite zanimljive replike iz crtanih filmova i odglumite neke od omiljenih scena i spostvenom pozorištu u kući. Pozovite i prijatelje na svoju malu zabavu i zajedno uživajte u mašti koja će vas voditi.

Sve to ovjekovječite fotografijama. Sigurni smo da ćete kasnije, listajući album, sa divnim emocijama pričati o ovoj nezaboravnoj zabavi.

Pravljenje zdravih kolača

Nema ništa ljepše od maštovite igre u kuhinji. Odaberite iz naše rubrike PRAVIM neki jednostavan recept za zdrave slatkiše, uposlite vase mališane, zavrnite rukave i uživajte u zajedničkom pravljenju vašeg omiljenog ZdraviJa deserta.

Ispecite kolače i zabavite se glazurom i čokoladnim mrvicama. Na ovaj način imaćete ukusne grickalice pri ruci za ostatak dana dok se igrate, čitate itd.

Pretvorite trpezariju u mjesto za igru

Zašto ne biste iskoristili prostor ispod trpezarijskog stola za tajno skrovište? Uzmite par dekica i plahti, puno jastučića, madrac, lampice, pozovite svog najboljeg prijatelja i pripremite zdrave grickalice.

Klasična aktivnost koja je uvijek zabavna! LED lampice koje rade na baterije su praktična alternativa osvjetljenju za skrovište, a djeca će sigurno uživati u sjenkama i bojama koje prave lampice.

aktivnosti
@theeverymom

Napravite poligon sa preprekama

Jastučiće, prekrivače i mali namještaj koje ste već koristili za skrovište možete upotrijebiti i za stvaranje poligona sa preprekama na kojem će djeca skakati s jednog mjesta na drugo, puzati ispod stola, preko fotelja i kroz tunel napravljen od stolica.

Upotrijebite svoju maštu i pozovite djecu u potragu kroz džunglu, napušten I dvorac, kućicu u šumi ili bilo gdje drugo.

Potraga za blagom

Sakrijte male tragove po kući koji će djecu držati zauzetom duže vrijeme. Osmislite zadatke i zagonetke i rasporedite ih u timove.  U “kovčeg s blagom” na kraju igre ostavite njihove najdraže zdrave slatkiše i sitnice koje vole.

Igrajte društvene igre

Postoji dosta zanimljivih društvenih igara za sve uzraste. Izaberite svoju najdražu i posvetite cijeli dan igranju. Napravite sebi ugođaj u najdražem kutku doma, poslužite omiljene zdrave grickalice i slatkiše i uživajte u zajedničkom vremenu sa klincima.

Učinite čišćenje lakšim tako što ćete imati posebno mjesto za odlaganje igara, pribora za crtanje i drugih sitnica u svojoj dnevnoj ili dječijoj sobi. Nemate igre pri ruci? Igrajte zagonetke. Osmislite zanimljiva pitanja prilagođena dječijem uzrastu i interesovanjima i vidjećete – mašti i zabavi neće biti kraja.

Možda te zanima
trening u trudnoci

aktivnosti
@theeverymom

Napravite kutak za čitanje

Otiđite u biblioteku i odaberite knjige različitih žanrova za djecu. Kada se vratite kući, kreirajte kutak za čitanje na kauču sa jastučićima i prekrivačima. Obujte svoje debele čarape, skuvajte omiljene tople napitke i izgubite se u svijetu bajki, basni ili naučne fantastike.

Možda vam bude interesantno: 14 provjerenih razloga zbog kojih djeci treba da čitate naglas

Organizujte filmski maraton

Filmske večeri su obično uspješne – čak i ako se događaju popodne. Uređaji za projekciju olakšavaju gledanje (ako se uspijete dogovoriti šta ćete gledati). Pripremite zdjelu kokica i uživajte!

Nadamo se da će vam ovi prijedlozi biti inspirativni za kvalitetno provođenje vremena sa vašom djecom u kući. Koje su vaše najdraže aktivnosti sa djecom kad zahladi? Pišite nam u komentarima i inspirišite druge.

Kada se vrijeme proljepša možda se odlučite za 7 dječijih aktivnosti za igru tokom šetnje u prirodi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh