Famous Friday: Katarina Johnson-Thompson – Sve što olimpijski sportista jede u jednom danu

Avatar photo

Podsjetnik da jelo nije uvijek loša stvar.

Na planeti je jako malo ljudi u boljoj formi od olimpijskih sportista. Njihov posao je bukvalno da treniraju, i to rade najbolje. Šta bismo mi, obični smrtnici koji se sigurno neće uskoro takmičiti, mogli naučiti iz dnevne ishrane Olimpijaca?

Pitali smo Katarine Johnson-Thompson, koja se takmičila u heptatlonu za tim Velike Britanije zajedno sa Jessicom Ennis-Hill na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, kao i na Olimpijskim igrama 2016. godine, kako bismo dobili uvid u sve što ona jede u jednom danu. U nastavku pročitajte šta smo od nje naučili.

Ishrana sa visokim sadržajem proteina je neophodna za korištenje energije

Za doručak, Katarina će pojesti smoothie ili jaja na tostu. “Ako nemam jako puno vremena, imam flašicu smoothie-a sa smrznutim voćem i mlijekom”, rekla nam je atletičarka. Ukoliko imam malo više vremena ujutro prije treninga, odlučiću se za jaja na tostu. Zanima vas šta ova dva doručka imaju zajedničko? Oba su zasnovana na proteinima. “Kao sportisti treba mi dosta proteina”, objasnila je Katarina, dodajući: “Pokušavam da unosim 70 g proteina dnevno, te ih ubacujem u svaki obrok.”

Veliko DA za ugljene hidrate

Trenutno Katarina živi u Francuskoj, trenira šest dana u nedelji i generalno živi dobrim životom. Sa Francuskom dolazi i hljeb, a vi griješite ako mislite da bi atletičar odbacio neke od stvari iz pekare. “Za ručak, kada se biciklom vraćam nazad u moj stan, obično pojedem sendvič ili nešto iz prodavnice”, rekla je Katarina, koja je dodala da je posebni ljubitelj šunke i sira.

I dok neki od sprintera ne jedu puno ugljenih hidrata, Katarina to definitivno radi. “Treniram šest puta nedeljno, ponekad dva puta dnevno, tako da ne mogu da priuštim sebi smanjenje ugljenih hidrata. Ja sam mišljenja da u svemu treba biti umjeren.“

Užina je odlična stvar

Još dobrih vijesti! Užina je sjajna, ali pokušajte da jedete prave stvari. “Pokušavam da uvijek grickam prije treninga“, objašnjava Katarina. “Kada imam naročito težak dan, ja ću pojesti bananu ili neku žitaricu prije treninga. Poslije treninga obično pokušavam da vratim proteine, tako da kod sebe imam i proteinski šejk ili pločicu, ili neki kikiriki puter sa jabukom kako bi osigurala pravilan oporavak“, naglasila je.

Potrebni su vam hranljivi sastojci

Katarina uzima vitaminske tablete sa ukusom narandže sa kiselom vodom. “To samo sprečava bilo kakvu bolest”, objašnjava ona. “Želite da budete na optimalnom nivou kada trenirate i ne želite da vam se nešto desi. Izgleda da ovo funkcioniše, jer nisam nikako bila prehlađena ove godine.”

Možete zaustaviti opsesivno prebrojavanje kalorija

“Kalorija nije stvar”, Katarina je otvoreno rekla kada je govorila o svojoj ishrani. Umjesto toga, njena hrana je “uglavnom samo ponderisana”, rekla je ona, objasnivši kako joj to pomaže u postizanju zaobljenije, hranljive ishrane.

Možda te zanima
milena buđevac

Ne morate da komplikujete stvari

“Zaista sam loša u kuhinji”, priznaje ona. “Jedino jelo koje znam da kuvam je piletina ili sa pirinčem ili rezancima, pa pokušavam da ubacim i povrće poput brokolija, šargarepa ili nešto drugo”.

Balans je sve

Evo nešto što ćemo definitivno uzeti u obzir nakon našeg razgovora sa Katarinom: U redu je imati cheat porok, jer čak i Olimpijci to rade. “Ja sam crisp osoba”, priznala je Katarina. “Crveni paket Doritosa je nešto od čega sam zaista zavisna,” rekla je ona, dodajući da pokušava da ih izbjegne sve dok ne završi sezona.

Balans u ishrani je od vitalnog značaja za sportiste poput Katarine, koja uključuje po jedan slatkiš svaki ili svaki drugi dan. “Kada pokušam da izbacim stvari iz svoje ishrane, samo završim udaranjem glavom u zid jer jedem sve. Sigurno ste imali jednu od onih noći kada jedete sve što vam je na vidiku jer ste svega željni“, rekla je za ZdraviJu.

Pokušajte da jedete odmah nakon treninga

Dok su Katarinini obroci prilično opušteni – ona obično jede u približno sličnom vremenu svakodnevno, ali naglašava da joj je obrok poslije treninga najvažniji. “Idealno je da jedem u roku od pola sata po završetku treninga kako bih dopunila gorivo, u suprotnom će mi mišići početi da se razbijaju”, rekla je. “Morate napuniti svoje tijelo poslije treninga što je prije moguće”.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh